ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο επέκτασης της προδημοτικής οι δάσκαλοι (εικόνες)

Ψήφισμα διαφωνίας επέδωσε στο Προεδρικό η ΠΟΕΔ, απαντήθηκαν οι ανησυχίες λέει η Κυβέρνηση

ΚΥΠΕ

Ψήφισμα διαφωνίας με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον τρόπο επέκτασης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της Τετάρτης η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων, ύστερα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Το ψήφισμα παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του, Ανδρέας Ιωσήφ, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη απαντηθεί οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, παρά τη συμφωνία της ΠΟΕΔ με την προς τα κάτω επέκταση της ηλικίας εισδοχής στην Προδημοτική Εκπαίδευση, διαπιστώνει ότι «οι σχεδιασμοί από μέρους της Κυβέρνησης για υλοποίηση της απόφασης, είναι δυστυχώς, ελλιπείς και λανθασμένοι και υπονομεύουν την ίδια την απόφαση, αφού δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς οι δημόσιες δομές».

«Για τη σωστή εφαρμογή της πιο πάνω πολιτικής, ζητούμε όπως γίνει ένας ολοκληρωμένος και σωστός σχεδιασμός, στη βάση του οποίου θα διαφαίνονται οι πραγματικές ανάγκες, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν, επιπρόσθετα των όσων ήδη φοιτούν, στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Στη βάση αυτών των αναγκών, θα πρέπει να ενισχυθούν τα υφιστάμενα Δημόσια Νηπιαγωγεία, να μετατραπούν τα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία σε Δημόσια και αν προκύπτει ανάγκη να ανεγερθούν επιπλέον αίθουσες Νηπιαγωγείων. Για τον εν λόγω σχεδιασμό θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το κονδύλι των 12,25 εκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να επενδυθεί σε υποδομές του Δημόσιου Σχολείου», τονίζεται σχετικά.

Συμπληρώνεται επίσης πως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρεί σε απευθείας διοχέτευση παιδιών υποχρεωτικής ηλικίας φοίτησης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με επιχορήγηση των διδάκτρων, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να βρει σύμφωνο τον εκπαιδευτικό κόσμο, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός αυτός εκτός από ανεπαρκής και λανθασμένος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για το Δημόσιο Σχολείο, γιατί αποτελεί άμεση υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και αλλοιώνει τον Δημόσιο χαρακτήρα της.

«Γνωρίζοντας την έγνοια που έχετε για την Εκπαίδευση και το Δημόσιο Σχολείο, ζητούμε έστω και την υστάτη, να καλέσετε τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει τον εν λόγω σχεδιασμό, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή της επέκτασης της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, μέσα από τις δομές του Δημόσιου Σχολείου», καταλήγει το κείμενο του ψηφίσματος.

Σε δηλώσεις της ενώπιον των ΜΜΕ έξω από το Προεδρικό, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου δήλωσε πως το δημόσιο σχολείο απειλείται από επικίνδυνες πολιτικές από μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να φωνάξουμε ‘όχι’ στην πολιτική των κουπονιών, για να φωνάξουμε ότι η όποια εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να γίνεται μέσα από τις δομές του δημόσιου σχολείου», είπε, επαναλαμβάνοντας πως τα μέλη της Οργάνωσης συμφωνούν με την προς τα κάτω επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, διαφωνούν ωστόσο με λανθασμένους και επικίνδυνους σχεδιασμούς και ζητούν η συγκεκριμένη πολιτική να γίνει μέσα από τη μετατροπή των κοινοτικών νηπιαγωγείων σε δημόσια και αν και εφόσον χρειαστεί και μέσα από την κτιριακή επέκταση των υφιστάμενων και ανέγερση νέων νηπιαγωγείων.

«Πολιτικές που υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο, πολιτικές που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης δεν θα μας βρουν σύμφωνους, θα μας βρουν απέναντι», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Κλαδικής Νηπιαγωγών, Μάρω Γασπαρή, είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ζήτησε τόσο από την εκτελεστική εξουσία, όσο και από τη νομοθετική την άλλη εβδομάδα στη Βουλή να το ξανασκεφτούν και να το περάσουν με τροποποίηση. «Είμαστε υπέρ της επέκτασης της δημόσιας προδημοτικής προς τα κάτω αλλά όχι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όχι με κουπόνια», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Λουκά εξέφρασε συμπαράσταση στον αγώνα της ΠΟΕΔ και των γονέων για την αναβάθμιση της προδημοτικής εκπαίδευσης και τόνισε πως πρώτη έγνοια για κάθε κράτος πρέπει να είναι η επένδυση στην παιδεία καθώς χωρίς παιδεία δεν έχουμε καλή κοινωνία.

Το ψήφισμα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Ανδρέας Ιωσήφ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ακολούθως αναφέρεται πως την ώρα που πραγματοποιείτο η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχαν ήδη απαντηθεί οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση ήταν και παραμένει υποστηρικτής του δημόσιου σχολείου και σε αυτή την προσπάθεια για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας καθοριστικοί εταίροι είναι και οι εκπαιδευτικοί.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη συντελέστηκαν ριζικές αλλαγές στην παιδεία και έγιναν σημαντικές τομές προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όλες οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος του δημόσιου σχολείου το οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει με αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προώθηση της ψηφιακής και πράσινης εκπαίδευσης κ.α. Στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», την παρακαταθήκη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις επόμενες γενιές, περιλαμβάνονται για την παιδεία επενδυτικές δράσεις που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση