ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικαστήριο: O Γ. Εισαγγελέας να παραδώσει το πόρισμα του τέως υπαρχηγού Αστυνομίας

Η Εισαγγελία θεωρεί ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό που θα πρέπει να δοθεί στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έκπληκτος με την συνεχιζόμενη άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, δήλωσε σήμερα ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλας Γεωργιάδης, εκδίδοντας διάταγμα με το οποίο διατάσσεται η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα εντός 15 ημερών.

Η Κατηγορούσα Αρχή αρνείται μέχρι σήμερα να παραδώσει το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό που θα πρέπει να δοθεί στην άλλη πλευρά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει από το πρωτόδικο δικαστήριο να παραπεμφθεί νομικό ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να γνωματεύσει ως προς το κατά πόσον θα πρέπει η Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το εν λόγω πόρισμα στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε ομόφωνα στις 31/3/2018 ότι η δίκη του Ανδρέα Κυριάκου μπορεί «κάλλιστα» να συνεχιστεί στη βάση της ενδιάμεσης απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα θα πρέπει να δοθεί στην υπεράσπιση του κ. Κυριάκου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε διακοπεί λόγω της παραπομπής του εν λόγω νομικού ερωτήματος στο Ανώτατο και της απόφασης που εκκρεμούσε.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, την οποία κάλυψε το ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα Χρίστια Κυθραιώτου ξεκαθάρισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν προτίθεται να καταχωρήσει οποιαδήποτε αίτηση στη βάση του άρθρου 7(4) της ποινικής δικονομίας και ούτε θα παραδώσει το πόρισμα στην άλλη πλευρά το οποίο εξακολουθεί, όπως ανέφερε, να θεωρεί ότι δεν αποτελεί μαρτυρικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο σε ενδιάμεση απόφαση του σημείωνε ότι το ποινικό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί από την Κατηγορούσα Αρχή στην υπεράσπιση, εκτός εάν η Κατηγορούσα Αρχή δείξει ότι εμπίπτει σε κάποια από τις πρόνοιες του άρθρου 7(4) του Κεφ. 155.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Κυριάκου, Άντρος Πελεκάνος, ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου και να είχε παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση. “Η διαταγή του δικαστηρίου παραμένει σε ισχύ, θα πρέπει σήμερα να μας δώσουν το πόρισμα”, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας ότι η στάση της άλλης πλευράς είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του δικαστηρίου. Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι από τη στιγμή που η Κατηγορούσα Αρχή δεν επικαλείται το άρθρο 7(4) της ποινικής δικονομίας δεν μπορεί να μην παραδώσει το πόρισμα.

Σχολιάζοντας τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής, ο Δικαστής ανέφερε επί λέξη «μένω έκπληκτος», ενώ επικαλούμενος προηγούμενη ενδιάμεση απόφαση του, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί υλικό που σχετίζεται με τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης και ως εκ τούτου ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την υποχρέωση, όπως είπε, να το παραδώσει στην άλλη πλευρά στο πλαίσιο της δίκαιης δίκης.

Μετά από διακοπή μιας περίπου ώρας, η διαδικασία επανήρχισε με το Δικαστήριο να ανακοινώνει την ενδιάμεση απόφαση του με την οποία εκδίδεται διάταγμα όπως η Κατηγορούσα Αρχή παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση εντός 15 ημερών από σήμερα. Το Δικαστήριο όρισε, επίσης, την 26η Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, για συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης.
Νομική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η μη συμμόρφωση με το διάταγμα του δικαστηρίου θα σημαίνει παρακοή διατάγματος κάτι που θα συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σημειώνεται ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει ήδη παραδώσει μέρος του μαρτυρικού υλικού που ζητούσε η υπεράσπιση του κ. Κυριάκου και συγκεκριμένα τις δύο διοικητικές έρευνες για τη διαρροή των εγγράφων της Interpol Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυριάκου έχει ήδη δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει με βάση το τροποποιημένο κατηγορητήριο.

Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε στις 16/05/2017 τον κ. Κυριάκου και διόρισε ως νέο Υπαρχηγό της Αστυνομίας τον Κύπρο Μιχαηλίδη.
 
Σημειώνεται ότι για τον κατηγορούμενο ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X