ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικαστήριο: Ορθά έπραξε η Έπαρχος Πάφου στην ακατάλληλη οικοδομή στην Χλώρακα

Το Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την εξουσία των αρμοδίων Αρχών της Δημοκρατίας να απαγορεύουν την κατοίκηση οικοδομών λόγω ανθυγιεινών συνθηκών

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Έπαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια (αρμόδιες Αρχές) έχουν την εξουσία, μέσω της έκδοσης διατάγματος, να κλείνουν οικοδομές οι οποίες είναι ακατάλληλες για ανθρώπινη κατοίκηση ως ένα άμεσο μέτρο για αποτροπή κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Αυτό επιβεβαίωσε με απόφασή του την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Δικαστήριο, επικυρώνοντας το σχετικό Διάταγμα που η Έπαρχος Πάφου εξέδωσε τον Νοέμβριο 2021, για απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένης οικοδομής εντός των διοικητικών ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας, μετά που η οικοδομή κρίθηκε από την αρμόδια Αρχή ως ακατάλληλη για ανθρώπινη διαβίωση και χρήση λόγω ανθυγιεινών συνθηκών (μη πόσιμο νερό).

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο, υιοθετώντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έκρινε ότι ορθά η Έπαρχος Πάφου επενέβη διατάζοντας την απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένου συγκροτήματος, αφού η απαίτηση για υδροδότηση των διαμερισμάτων με πόσιμο νερό ήταν όχι μόνο όρος για  την έκδοση της  άδειας οικοδομής, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση χρήσης του συγκροτήματος. Το Δικαστήριο, επίσης, έκρινε ότι η εξουσία αυτή δεν παραβιάζει το δικαίωμα περιουσίας που προστατεύεται από το Άρθρο 23 του Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, η απόφαση της Επάρχου, ως η αρμόδια Αρχή, για τη λήψη άμεσα μέτρων υπέρ της δημόσιας υγείας των ενοίκων, με ισχύ του διατάγματος για ένα διάστημα, μέχρι τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και μέχρι να υπάρχει επαρκές, συνεχές και κατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση ήταν από τις συνολικές περιστάσεις νόμιμη και εύλογα επιτρεπτή.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η κα Γιάννα  Χατζηχάννα, Ανώτερη  Δικηγόρος  της  Δημοκρατίας και ο κ. Σίμος Πλατής, Δικηγόρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση