ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δικηγόρος οικογένειας Θανάση: Να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση

Σημείωσε ότι έγιναν πολλά λάθη στη διερεύνηση της υπόθεσης το 2005

ΚΥΠΕ

Οι Αρχές της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εξιχνίαση ενός ειδεχθούς εγκλήματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λουκής Λουκαΐδης, δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, μετά το πόρισμα των ιατροδικαστών ότι ο θάνατος του, πριν από 16χρόνια, οφείλεται σε στραγγαλισμό και όχι σε αυτοχειρία.

Η ανατροπή στην υπόθεση ήρθε μετά τις επίμονες προσπάθειες της οικογένειας του 26χρονου εθνοφρουρού, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο από την Αυστραλία για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και εντοπίστηκε νεκρός, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Μετά από προσφυγή της οικογένειας, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης και στις 17 Δεκεμβρίου 2020 έγινε εκταφή των οστών του Θανάση, ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2021 είχε εκδοθεί, με τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας, διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του στην Αθήνα, για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Το πόρισμα των δυο εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούσαν τη Δημοκρατία και την οικογένεια, δικαιώνουν τα όσα για χρόνια η οικογένεια υποστήριζε, αφού διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του άτυχου νέου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, δηλαδή στραγγαλισμό και όχι σε αυτοχειρία.

Όπως ανέφερε ο κ.Λουκαϊδης, «η αρμόδια Αρχή του κράτους, η Νομική Υπηρεσία, πρέπει να δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να εξετάσει την υπόθεση και να βρει τους υπεύθυνους αυτού του φοβερού εγκλήματος».

Σημείωσε δε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η οικογένεια δεν θα διστάσει να καταγγείλει ξανά την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση, αυτός ο φόνος είναι προκλητικός», είπε και πρόσθεσε ότι «ο Θανάσης ήταν ένα νέο παιδί που δεν είχε λόγο να θέσει τέρμα στη ζωή του».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό, μετά από 16 χρόνια, να εντοπιστούν οι δράστες, ο κ.Λουκαϊδης δήλωσε πως «όταν θέλουν οι αστυνομικοί μπορούν να βρουν τους ένοχους, εξαρτάται από την ικανότητα τους».

«Ο χρόνος βλάπτει μια υπόθεση, αλλά αν είναι κάτι που μπορεί να βρεις θα το βρεις και δεν είναι η πρώτη φορά που εξιχνιάζεται έγκλημα μετά από χρόνια», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι έγιναν πολλά λάθη στη διερεύνηση της υπόθεσης το 2005.

Χθες η Νομική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι παρέλαβε την τελευταία έκθεση του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Δημοκρατία, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Όλα τα στοιχεία, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση