ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημιουργία σχολείου στα κατεχόμενα με την εμπλοκή τουρκικού Βακουφίου

Έχει καταβληθεί από το τουρκικό βακούφικο μέρος του ποσού για την ενοικίαση της εν λόγω έκτασης για 10 χρόνια.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αντιδράσεις αλλά και αντιφάσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η είδηση ότι σε μια μεγάλη περιοχή της Κερύνειας, 70 στρεμμάτων, το τουρκικό ίδρυμα (βακούφικο) Εθνικής Παιδείας θα δημιουργήσει θρησκευτικό σχολείο ή κολλέγιο.

Το «τμήμα» βακουφίων στα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε ότι έχει ενοικιάσει την έκταση αυτή μεταξύ Πέλλα Πάις και Καζάφανι στο τουρκικό ίδρυμα για 10 χρόνια, όπως ο «διευθυντής» του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραχίμ Μπεντέρ διέψευσε ότι εκεί θα κατασκευαστεί θρησκευτικό σχολείο (ιμάμ χατίπ).

Μιλώντας στη Γενί Ντουζέν πάντως, ο «πρόεδρος» του «διοικητικού συμβουλίου» του «τμήματος βακουφίων» (ΕΒΚΑΦ) Γκιουρσέλ Ουζούν δήλωσε ότι ήδη έχει καταβληθεί από το τουρκικό βακούφικο μέρος του ποσού για την ενοικίαση της εν λόγω έκτασης για 10 χρόνια αλλά εκεί δεν θα χτιστεί θρησκευτικό σχολείο αλλά κολλέγιο.

Στην δήλωσή του χθες ο Μπεντέρ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας σχολείου με θρησκευτικό χαρακτήρα στην Κερύνεια ή σε άλλη περιοχή στα κατεχόμενα. Στόχος τους, είπε, είναι να οικοδομήσουν μια σχολή με διεθνή ποιοτικά πρότυπα, στην οποία σε παιδιά από οικογένειες σε κακή οικονομική κατάσταση θα προσφέρεται ποιοτική εκπαίδευση. Το σχολείο αυτό, ανέφερε, θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με το τουρκικό ίδρυμα Εθνικής Παιδείας και το «υπουργείο παιδείας» και θα περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.

Στην Γενί Ντουζέν επίσης ο «δήμαρχος» Κερύνειας, Νιντάι Γκιουνγκιορντού δήλωσε ότι τον περασμένο Ιούνιο αιτήθηκαν στο ΕΒΚΑΦ για την ενοικίαση της ίδιας έκτασης για σκοπούς δημιουργίας χώρου αθλοπαιδιών, αλλά δεν πήραν ακόμα απάντηση. Η περιοχή, πρόσθεσε, δεν έχει την υποδομή για να ανταπεξέλθει σε μεγάλες κατασκευές, όπως σχολείο, κολλέγιο ή και ξενοδοχείο.

Ο αναπληρωτής «υπουργός παιδείας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας σχολείου στην εν λόγω περιοχή και ούτε υπάρχει τέτοιο αίτημα ενώπιον του «υπουργείου παιδείας».

Υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για την δημιουργία θρησκευτικών επαγγελματικών σχολών στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο κατήγγειλε ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων. Σενέρ Ελτζίλ και χαρακτήρισε ως «πρόκληση» την κατασκευή ενός τέτοιου σχολείου στην Κερύνεια, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ανεπαρκούς αριθμού σχολείων. Υπενθύμισε δε ότι και το θρησκευτικό σχολείο που λειτουργεί στην περιοχή της Λευκωσίας είχε ανοίξει εξ ονόματος ενός βακουφίου για να επικρίνει και το ΕΒΚΑΦ ότι έχει «παραδώσει τις λειτουργίες του στα τάγματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση