ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο νέοι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν στην υπόθεση θανάτου της Petrana

Τα πέντε σκυλιά δεν έδειξαν την αναμενόμενη συμπεριφορά ή ομάδα σκύλων που προβαίνει σε τέτοιας εμβέλειας επίθεση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την κατάθεση νέων μαρτύρων υπεράσπισης, συνεχίστηκε την Πέμπτη (08/08) η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Βουλγάρας, Petrana Milchova Nikolova.

Αρχικά κατέθεσε η Κρυστάλλα Παπαχριστοδούλου, Μετεωρολογικός Λειτουργός Α’ επί 17 έτη στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η κ. Παπαχριστοδούλου κλήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του 28χρονου, δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον Δικαστηρίου για την ημερήσια βροχόπτωση του επίδικου χρόνου.

Η μάρτυρας υπεράσπισης είπε, πως στις 22 Φεβρουαρίου στις 23:00 και 23 Φεβρουαρίου του 2018 από τις 19:30 μέχρι της 20:30 καταγράφηκε καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Πάφου που πιθανόν να έβρεχε και στην περιοχή Γεροσκήπου με βάση τους πλησιέστερους σταθμούς του αεροδρομίου και της Πάφου. Δυστυχώς σημείωσε, δεν υπάρχουν άλλοι σταθμοί γειτονικοί με την Γεροσκήπου. Υπήρχε σημείωσε, καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Πάφου, χωρίς να διευκρινίζεται πού αλλά όχι στο αεροδρόμιο Πάφου.

Είναι πιθανό σημείωσε, στην περιοχή της Γεροσκήπου να υπήρχαν ίδιες ή παρόμοιες καιρικές συνθήκες με την Πάφο και το αεροδρόμιο, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε δεν μπορεί να επαληθευτεί εφόσον το Τμήμα Μετεωρολογίας δεν διαθέτει σταθμό στη Γεροσκήπου.

Όπως είπε η κ. Παπαχριστοδούλου, την περίοδο εκείνη πέρασε από την Κύπρο ένα καιρικό σύστημα με χαμηλό βαρομετρικό που έδωσε βροχόπτωση σε όλη την Κύπρο. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η βροχόπτωση είχε διάρκεια 5 με 10 λεπτών μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκπαιδευμένοι παρατηρητές στην υπηρεσία της με έδρα τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και την Αθαλάσσα που παρατηρούν τη βροχόπτωση.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου στην αντεξέταση του ανέφερε πως κατά τις ημερομηνίες 21,24,25 και 26 Φεβρουαρίου οι ποσότητες βροχόπτωσης ήταν χαμηλές για τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με σχετική καταγραφή.

Ωστόσο, η μάρτυρας απήντησε πως για την Υπηρεσία της δεν θεωρεί αμελητέα την ποσότητα της βροχόπτωσης και πως οι μετρήσεις δεν αμφισβητούνται αφού οι μετρήσεις γίνονται από αυτόματο όργανο.

Ο κ. Χατζηκύρου ενδεικτικά ανέφερε, ότι στις 21 Φεβρουαρίου η βροχή ξεκίνησε 49 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Φεβρουαρίου και διήρκεσε 25 λεπτά. Επίσης στις 24.2.2018 η βροχή είπε ξεκίνησε 16 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και τελείωσε στις 04:16 τα ξημερώματα με ενδιάμεσες διακοπές με τη μάρτυρα να συμφωνεί και να εξηγεί τον τρόπο καταγραφής του συστήματος.

Εκπαιδευτής σκύλων ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης 

Επόμενος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Αλέξης Παπαϊωάννου εκπαιδευτής σκύλων. Η διαδικασία συνεχίστηκε στην παρουσία του εκπαιδευτή Χρήστου Θεοδοσίου εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής.

Σχετική έκθεση του κ. Αλέξη Παπαϊωάννου κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο, αλλά και τα διπλώματά του. Στην έκθεση του ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και από το 2000 μέχρι το 2010 εκτρέφει σκύλους Rottweiler. Πρόσθεσε πως εξέτασε τους πέντε σκύλους Rottweiler του 28χρονου, ώστε με βάση την εμπειρογνωμοσύνη του να εξακριβώσει αν αυτά τα πέντε σκυλιά θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο στην 46χρονη.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως του υποδείχθηκε σχετικό φωτογραφικό υλικό, ενώ μετέβη στο υποστατικό, εξέτασε τα κλουβιά των σκύλων, τον ευρύτερο χώρο του υποστατικού, το συνεργείο, την περιοχή, τον χώρο που εντοπίστηκε η θανούσα αλλά και την συμπεριφορά τους.

Τους πέντε σκύλους Rottweiler που βρίσκονταν στο υποστατικό του 28χρονου, σημείωσε τους πλησίασε ο ίδιος μόνος του αλλά και με τη συνοδεία του ιδιοκτήτη τους και άλλων. Σκοπός του ανέφερε, ήταν να παρατηρήσει τις αντιδράσεις τους. Στον χώρο σημείωσε, υπήρχε και ένας γερμανικός ποιμενικός τον οποίο εξέτασε, αφού όπως πληροφορήθηκε δεν ήταν εκεί κατά τον χρόνο του τραυματισμού της θανούσας.

Τα πέντε σκυλιά δεν έδειξαν την αναμενόμενη συμπεριφορά ή ομάδα σκύλων που προβαίνει σε τέτοιας εμβέλειας επίθεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του είπε, πως δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης τραύματα σ’ έναν άνθρωπο. Ήταν συμπλήρωσε φιλικά. Η συμπεριφορά τους σημείωσε, ακόμα και στον απολύτως ζωτικό τους χώρο ήταν φιλική και καθόλου επιθετική. Πρόσθεσε πως κανένας από τους συγκεκριμένους σκύλους δεν έδειξε ότι είχε την εμπειρία επίθεσης σε άνθρωπο στο παρελθόν. Εξαίρεση, ωστόσο ανέφερε , όσον αφορά την εξοικείωση με τους ξένους, αποτελεί η περίπτωση του σκύλου που ήταν δεμένος στην είσοδο, ο οποίος αν και δεν έδειξε επιθετικές τάσεις ήταν πιο επιφυλακτικός και απόμακρος όταν τον πλησίασε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως σύμφωνα με την εμπειρία του, σκύλοι που προέβησαν σε μια τέτοια επίθεση και γεύτηκαν ανθρώπινο αίμα, ως αποτέλεσμα της δικής τους επίθεσης, δεν αφήνουν να τους πλησιάσεις στον ζωτικό τους χώρο.
Σκύλος, συνέχισε, ο οποίος είναι φιλικός ακόμα και στον απολύτως ζωτικό του χώρο και δεν δείχνει σημάδια επιθετικότητας με τους ξένους, δεν θα επιτεθεί εκτός του ζωτικού του χώρου, προς υπεράσπιση αυτού. Επεσήμανε πως για να αποτελεί ζωτικό χώρο ενός σκύλου μια περιοχή, θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερος σε αυτή ή να περπατά σε αυτήν συχνά με τον ιδιοκτήτη του με λουρί και να αφήνεται όμως να κινείται με το δικό του ρυθμό, να κάνει τις ανάγκες του και να σηματοδοτεί την περιοχή.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης παραδέχτηκε πως ένας σκύλος είναι πιθανό να βγει εκτός από τον ζωτικό του χώρο,σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν έχει έντονο ερέθισμα. Η ύπαρξη τόνισε αίματος σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ζωτικό χώρο ενός σκύλου είναι μια περίπτωση που θα του κινούσε την περιέργεια να το επεξεργαστεί.

Είπε πως έναν σκύλο μπορούμε να τον διαβάζουμε από την συμπεριφορά του. Πρόσθεσε πως εκπαίδευσε σκύλους για την Αστυνομία για ναρκωτικά και ανεύρεση εκρηκτικών υλών.

Για να μπορέσουμε σημείωσε να εκτιμήσουμε έναν σκύλο και να εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο χρειάζεται χρόνια πείρα, προσθέτοντας πως ο τρόπος εκπαίδευσης είναι ο ίδιος για όλους τους σκύλους. Είπε ακόμη, πως καθημερινά έρχονταν σε επαφή εξαιτίας των πελατών του με δαγκώματα σκύλων.

Τα σκυλιά σημείωσε του 28χρονου δεν ζούσαν απομονωμένα αφού το συνεργείο του βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο χώρο και σε οικιστική περιοχή.

Ο εκπαιδευτής ανέφερε πως όταν σκύλοι δαγκώσουν έναν άνθρωπο στην περιοχή θα πρέπει να εντοπιστεί αίμα, πολλές τρίχες και σάλιο στο θύμα. Ακόμη και μετά το μπάνιο τους όλοι οι σκύλοι, εξήγησε, αφήνουν πολλές τρίχες.

Εξάλλου στην αντεξέταση του ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής υπέβαλε τη θέση πως ένας σκύλος μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα όταν δεν έχει εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένα σκηνικά. Πρόσθεσε πως οι σκύλοι αναζητούν νέους χώρους.
Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε ακόμη την θέση πως ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί είναι πιο εύκολο να ακούσει τον χειριστή του. Έκανε επίσης διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των σκύλων.

Την 46χρονη φέρονται να κατασπάραξαν δύο σκύλοι στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 σε αγροτική περιοχή στη Γεροσκήπου. Ο 28χρονος ιδιοκτήτης σκύλων Rottweiler αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου, ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον, όπως ορίζεται από το άρθρο 236.

Η υπόθεση ορίστηκε για συνέχιση την Παρασκευή 9.8.2019 στις 09:00 το πρωί για συνέχιση της αντεξέτασης τιυ μάρτυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία καταζητούμενου.

Καταζητείται 44χρονος

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λεμεσού ...
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X