ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολο εγχείρημα ο περιορισμός χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου

*Του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Newsroom K

Ο Δήμος Λευκωσίας έλαβε την τολμηρή απόφαση και εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί την υπηρεσία των μικρών λεωφορείων στο κέντρο της Λευκωσίας. Μια υπηρεσία που προέκυψε από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) και η οποία ευελπιστούμε ότι μεσοπρόθεσμα θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πόλης.

Αρκετοί θα έχουν παρατηρήσει τα μικρά λεωφορεία Λευκωσίας, όπως και το γεγονός ότι κυκλοφορούν με λίγους επιβάτες και εύλογα θα διερωτούνται γιατί ο Δήμος επιμένει να λειτουργεί την υπηρεσία, δεδομένου μάλιστα ότι αυτή δεν μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Η πραγματικότητα είναι πως κανένα δίκτυο δημοσίων μεταφορών στην Κύπρο (αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο) δεν είναι απόλυτα βιώσιμο σε οικονομικούς δείκτες. Κάθε κράτος, όμως, έχει την ευθύνη να παρέχει χαμηλού κόστους ευκαιρίες διακίνησης σε όλους τους πολίτες του.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο στη χώρα μας είναι μεγάλη και αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες η πολιτική μεταφορών είχε επικεντρωθεί μονόπλευρα στο αυτοκίνητο. Πολλά νοικοκυριά στην Κύπρο έχουν τον ίδιο αριθμό αυτοκινήτων όσα και τα ενήλικα μέλη τους, γεγονός που επιφέρει σημαντικό οικονομικό κόστος για το νοικοκυριό (έξοδα αγοράς, κυκλοφορίας και συντήρησης).

Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του ιδιωτικού οχήματος επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, κυκλοφοριακά προβλήματα, οδική ασφάλεια κ.λπ.).

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, επιβάλλεται να επιδιωχθεί η αύξηση της χρήσης των δημόσιων μεταφορών στη χώρα μας και είναι γι’ αυτό που ο Δήμος Λευκωσίας επιμένει στην υπηρεσία των μικρών λεωφορείων.

Ο περιορισμός της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και η μετάβαση στην επιλογή των μικρών λεωφορείων, ήταν γνωστό εξαρχής, ότι θα ήταν δύσκολο εγχείρημα. Παρόλα αυτά η τάση χρήσης των μικρών λεωφορείων είναι σταθερά αυξητική και αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Αργά αλλά σταθερά οι νοοτροπίες δεκαετιών αλλάζουν. Συγκεκριμένα την 1η βδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας έκαναν χρήση των μικρών λεωφορείων 80 επιβάτες, τη 10η εβδομάδα 588 επιβάτες, την 23η βδομάδα 725 επιβάτες και την 40η εβδομάδα 839. Σήμερα, η χρήση κυμαίνεται στους 1200 επιβάτες εβδομαδιαίως.

Το δίκτυο των μικρών λεωφορείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και λειτουργεί συμπληρωματικά με το σύστημα των δημόσιων μεταφορών της πόλης. Η σταθερή συχνότητα διακίνησης, κάθε 20 λεπτά, η μικρή απόσταση των στάσεων, η κάλυψη του κέντρου της πόλης με δύο διαδρομές και η χρονική ευρύτητα του δικτύου που φθάνει τις 16 ώρες ημερησίως καθ’ όλη την εβδομάδα, προσφέρουν την καλύτερη υπηρεσία και εναλλακτική δυνατότητα διακίνησης και εξυπηρέτησης του κοινού.

Πέραν των πιο πάνω, τα μικρά λεωφορεία Λευκωσίας προσφέρουν πρωτοποριακά συστήματα δυναμικής και άμεσης ενημέρωσης του κοινού, μέσα από τη ιστοσελίδα www.nicosiaminibuses.eu, την ηλεκτρονική εφαρμογή android - Nicosia’s Mini Buses, ακόμη και από το QR code, λειτουργίες οι οποίες δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το λεωφορείο και σε ποια απόσταση βρίσκονται οι τρεις πλησιέστερες στάσεις.

Ως Δήμος Λευκωσίας, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και άλλους φορείς της πόλης μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις εκστρατείες ενημέρωσης για αύξηση της χρήσης του δικτύου των μικρών λεωφορείων. Θα θέλαμε και με αυτή την ευκαιρία να καλέσουμε τους συμπολίτες μας να το χρησιμοποιούν, για να κάνουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης εύκολα, γρήγορα και προσιτά.

 

*Δήμαρχος Λευκωσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X