ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έφθασε στην Κύπρο το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα

Όσα ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης

ΚΥΠΕ

Μέχρι και την Κύπρο έφτασε το ωστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι χθες βράδυ, στις 22:00, παρατηρήθηκε μια απότομη μεταβολή του πεδίου της πίεσης στην περιοχή της Κύπρου, την οποία κατέγραψαν τα αυτόματα συστήματα μετεωρολογικής παρατήρησης τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Σύμφωνα με τον Κλεάνθη Νικολαΐδη αυτή τη στιγμή το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι στη διαδικασία της εξέτασης του φαινομένου. Σημειώνεται ότι ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο στις 22:00 το Σάββατο ανέβηκε ξαφνικά κατά 1,5 μονάδες και αμέσως υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Απότομη μεταβολή του πεδίου ατμοσφαιρικής πίεσης στην Κύπρο

Όπως είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, ψες στις 22:00 παρατηρήθηκε μια απότομη μεταβολή του πεδίου της ατμοσφαιρικής πίεσης στο πεδίο της Κύπρου, την οποία κατέγραψαν τα αυτόματα συστήματα μετεωρολογικής παρατήρησης τόσο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όσο και στο Αεροδρόμιο Πάφου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο «στις 22:00 βρισκόταν στο 1.011 και σε διάστημα λίγων λεπτών ανέβηκε στο 1.012,5 και ξανάπεσε απότομα στο 1.009». «Αυτή η απότομη μεταβολή της πίεσης», είπε, «είναι το αποτύπωμα του ωστικού κύματος της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην περιοχή της Κύπρου». Σημείωσε πως το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι την Κύπρο και ακόμα ανατολικότερα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως «δεν είναι συνηθισμένα αυτά τα φαινόμενα, αλλά φαίνεται ότι η τόσο μεγάλη και έντονη έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, είχε την ικανότητα να μεταφέρει τη μεταβολή της πίεσης χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά». Επιπλέον, σημείωσε πως το ωστικό κύμα ταξίδευε με τεράστιες ταχύτητες, περίπου με χίλια χιλιόμετρα την ώρα.

Το φαινόμενο έχει ήδη περάσει, καμιά επίπτωση

Σε ερώτηση αν το φαινόμενο αυτό θα έχει επιπτώσεις στην περιοχή της Κύπρου, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως «το φαινόμενο αυτό είχε ήδη περάσει από χθες το βράδυ». Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να εκδοθεί και επίσημο δελτίου Τύπου από το Τμήμα Μετεωρολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση