ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Έφυγε» η πρώτη «first lady» της Κύπρου

Η Σουχεϊλά Κιουτσούκ ήταν σύζυγος του Τ/κ αντιπροέδρου Φαζίλ Κιουτσούκ

Η Σουχεϊλά Κιουτσούκ, σύζυγος του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Φαζί Κιουτσούλ, απεβίωσε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου σε ηλικία 95 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Η αποβιώσασα ήταν τυπικά η πρώτη «first lady» της ανεξάρτητης Κύπρου, ως σύζυγος του πρώτου αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου και ότι ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν κληρικός, άρα άγαμος.

Η Σουχεϊλά Κιουτσούκ γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Ιουλίου του 1925. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, αρραβωνιάστηκε με τον δικηγόρο δρα Φαζίλ Κιουτσούκ. Ο γάμος του ζεύγους τελέστηκε το 1946 και καθυστέρησε μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε όταν εισήχθη ο θεσμός του πολιτικού γάμου στην τ/κ κοινότητα αυτό. Τη δεκαετία του 1950, η Σουχεϊλά Κιουτσούκ βρέθηκε στο πλευρό του συζύγου της, πρώτα στον αγώνα για «επιστροφή της Κύπρου στην Τουρκία», στη συνέχεια για τη διχοτόμηση και στο τέλος για την ίδρυση Δικοινοτικής Δημοκρατίας. Το 1953 ανέλαβε ενεργό ρόλο στην τ/κ Ένωση Γυναικών. Για τρεις δεκαετίες, από το 1960 έως και τη δεκαετία του 1980 η Σ. Κιουτσούκ υποστήριξε με σθένος το έργο του συζύγου της Φαζίλ Κιουτσούκ μέχρι τον θάνατό του. Το ζεύγος Κιουτσούκ απέκτησε δύο παιδιά, την Πεμπέ και τον Μεχμέτ.
Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, η Σουχεϊλά Κιουτσούκ ανέλαβε τον ρόλο της πρώτης κυρίας της Δημοκρατίας.

 

*Φωτογραφία από PIO

Συλλυπητήρια από τον τ/κ πολιτικό κόσμο
Οι πολιτικοί της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέδωσαν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο της Σουχεϊλά Κιουτσούκ. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι πληροφορήθηκε την είδηση για τον θάνατό της Κιουτσούκ με θλίψη και υπέβαλε τα συλλυπητήρια του στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε σχετική τοποθέτηση του ανέφερε: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον λαό μας και στους συγγενείς και τους λάτρεις της Σουχεϊλά Κιουτσούκ, της πρώην προέδρου της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Γυναικών».

Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια Κιουτσούκ και στην τ/κ κοινότητα έστειλαν διάφοροι τ/κ πολιτικοί και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Επίσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Κιουτσούκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση