ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εισροή στα Φράγματα: Πάμε για τον καλύτερο Οκτώβρη της δεκαετίας

Τα 0,940 εκατ. κυβικά μέτρα έφτασε η εισροή στα φράγματα μετά τις ευεργετικές βροχές των τελευταίων ημερών

Newsroom K

Η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το νησί μπορεί μεν να προκάλεσε αρκετά προβλήματα κυρίως στη Λεμεσό, ωστόσο καταγράφηκε ικανοποιητική εισροή νερού στα φράγματα.

Το τελευταίο 24ωρο χαρακτηρίζεται ένα από τα καλύτερα του Οκτώβρη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τις εισροές, αφού έχει μαζευτεί συνολικά σχεδόν μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα, και συγκεκριμένα 0,462 Ε.Κ.Μ (Εκατομμύριο Κυβικά Μέτρα). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την περισσότερη εισροή νερού έχουν τα φράγματα του Νότιου Αγωγού, δηλαδή το φράγμα των Κούρη, Καλαβασού, Λευκάρων, Διπόταμου, Γερμασόγειας, Αρμίνου, Πολεμιδιών.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο την μεγαλύτερη εισροή νερού είχε το φράγμα του Κούρη, με 0,189 Ε.Κ.Μ ενώ συνολικά από την 1η Οκτωβρίου, έχει εισροή συνολικά 0,348 Ε.Κ.Μ. Η σημερινή αποθηκευμένη ποσότητα νερού ανέρχεται στα 99,483 Ε.Κ.Μ ενώ η πληρότητά του αγγίζει το 86,5%.

Ακολουθεί το φράγμα της Αρμίνου με την εισροή το τελευταίο 24ωρο να φτάνει το 0,070 Ε.Κ.Μ, το φράγμα της Καλαβασού με 0,065 Ε.Κ.Μ και το φράγμα της Γερμασόγειας με 0,064 Ε.Κ.Μ.

Η εισροή νερού στα φράγματα του Νοτίου Αγωγού από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έφτασε τα 0,928 Ε.Κ.Μ. Συνολικά τα φράγματα της Κύπρου από τις αρχές Οκτωβρίου είχαν εισροή νερού 0,940 Ε.Κ.Μ.

Η πληρότητα και το απόλυτο μηδέν

Η σημερινή πληρότητα των φραγμάτων μετά και τις βροχές των τελευταίων ημερών, αγγίζει το 80,2% με την συνολική αποθηκευμένη ποσότητα να φτάνει τα 233,152 Ε.Κ.Μ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τα φράγματα της Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) έχε καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο εισροή μόνο 0,011 Ε.Κ.Μ. Στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, μετά από αυτό του Κούρη, υπήρξε εισροή μόνο 0,010 Ε.Κ.Μ, ενώ στο φράγμα Κανναβιού καταγράφεται το απόλυτο μηδέν, όπως και σε άλλα φράγματα (Ευρέτου, Αργάκας, Πωμού, Βυζακιάς, Καλοπαναγιώτη).

Οι αντίστοιχες εισροές προηγούμενων χρόνων

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίζεται ένας από τους καλύτερους των τελευταίων χρόνων, και αυτό αποδεικνύεται με τις καταγραφές που πραγματοποιεί το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τον Οκτώβριο της περιόδου 18/19 καταγράφηκε συνολική εισροή στα φράγματα 0,858 Ε.Κ.Μ. Την περίοδο 17/18 για τον Οκτώβριο η εισροή νερού άγγιξε μόλις το 0,142 Ε.Κ.Μ, ενώ για την περίοδο 16/17 έφτασε τα 0,247 Ε.Κ.Μ.
Η μεγαλύτερη εισροή την τελευταία δεκαετία για τον μήνα Οκτώβριο καταγράφεται την χρονιά 09/10 με 1,160 Ε.Κ.Μ. Η δεύτερη μεγαλύτερη καταγράφηκε την χρονιά 15/16 με την εισροή να φθάνει τα 1,024 Ε.Κ.Μ.

Στην περίπτωση που συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι βροχές, αφού υπάρχουν άλλες επτά μέρες για να μπει ο Νοέμβριος, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο φετινός Οκτώβριος να είναι ο καλύτερος της δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X