ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για εγκατάσταση κεραίας 5G στα Λιβάδια

Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος οι Σύνδεσμοι Γονέων και ο Δήμος Λιβαδιών

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Σύνδεσμοι Γονέων και ο Δήμαρχος Λιβαδιών, με αφορμή τις προσπάθειες συνεργείου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου να εγκαταστήσει κεραία 5G, στην ταράτσα γνωστής υπεραγοράς.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στο δρόμο έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο Λιβαδιών, το οποίο βρίσκεται 50 μέτρα από την υπεραγορά, ενώ οι συγκεντρωθέντες τοποθέτησαν στον τοίχο του Β' Δημοτικού Νηπιαγωγείου Λιβαδιών πανό, στο οποίο έγραφαν «Προστάτεψε τα παιδιά μας», «Πουλάτε την υγεία των μωρών μας – Αίσχος», «Πείτε όχι στο 5G», «Οι κεραίες που εγκαταστήσετε πρέπει να πέσουν – Η υγεία των παιδιών μας και των κατοίκων δεν είναι προς διαπραγμάτευση» και «Θέλω να φύγει η κεραία – Όχι στην ακτινοβολία».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μάριος Αρμένης ανέφερε ότι «το πρόβλημα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν συνεργείο της ΑΤΗΚ, χωρίς καν ο Οργανισμός να υποβάλει αίτηση στον Δήμο, παράτυπα και παράνομα προχώρησε στην τοποθέτηση κεραίας 5G στην ταράτσα γνωστής υπεραγοράς. Μόλις ενημερωθήκαμε για το γεγονός, πήγα προσωπικά στην περιοχή αφού πρώτα ειδοποίησα την Αστυνομία και τελικά καταφέραμε να σταματήσει το συνεργείο την τοποθέτηση της κεραίας».

«Προστάτεψε τα παιδιά μας, Πείτε όχι στο 5G»

Πρόσθεσε πως «μετά από συνομιλία που είχα με ανώτερο στέλεχος της ΑΤΗΚ, πήρα διαβεβαιώσεις ότι ο Οργανισμός δεν θα προχωρούσε στη σύνδεση της κεραίας, εάν πρώτα δεν υπέβαλε αίτηση στον Δήμο Λιβαδιών για παραχώρηση άδειας η οποία θα εξεταζόταν όπως έπρεπε, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβα, το συνεργείο της ΑΤΗΚ προχώρησε παράνομα και παράτυπα, όχι μόνο στην τοποθέτηση, αλλά και στη σύνδεση της κεραίας». Σημείωσε ακόμα ότι «είναι μείζον θέμα, ένας μεγάλος Οργανισμός, όπως είναι η ΑΤΗΚ να προχωρεί παράνομα και παράτυπα στην εγκατάσταση κεραίες και μάλιστα 5G στο κέντρο του Δήμου και σε απόσταση μόλις 140 μέτρα από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο».

Ο Μάριος Αρμένης ανέφερε ακόμα ότι χθες παρέλαβε επιστολή από τον Γενικό Διευθυντή της υπεραγοράς στην ταράτσα της οποίας θα εγκαθίστατο η συγκεκριμένη κεραία, «στην οποία ενημέρωνε πως απέστειλε επιστολή προς την ΑΤΗΚ και της ζητούσε να αφαιρέσει άμεσα την κεραία από το υποστατικό». Σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «ο Δήμος οδήγησε στο Δικαστήριο εταιρεία η οποία τοποθέτησε παράνομα και παράτυπα δύο κεραίες πολύ κοντά στα σχολεία και τρίτη κεραία στην παραλιακή περιοχή των Λιβαδιών. Επειδή οι τρεις κεραίες τοποθετήθηκαν παράνομα, ο Δήμος έστειλε δύο επιστολές στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ζητώντας την αποσύνδεση τους». Ο κ. Αρμένης απηύθυνε «έκκληση προς την ΑΗΚ να εισακουστούν τα αιτήματα του Δήμου Λιβαδιών αφού οι κεραίες έχουν τοποθετηθεί παράνομα και παράτυπα».


Από την πλευρά της η Έλενα Μιλτιάδους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λιβαδιών, είπε πως «συνολικά 725 παιδιά φοιτούν στα τρία σχολεία που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την υπεραγορά όπου η ΑΤΗΚ προσπαθεί να εγκαταστήσει την κεραία. Συγκεκριμένα 550 μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο, 75 παιδιά στο Νηπιαγωγείο και 100 παιδιά στο δεύτερο Νηπιαγωγείο». Πρόσθεσε ότι «οι Σύνδεσμοι Γονέων του Δήμου Λιβαδιών συνέταξαν επιστολή, την οποία υπογράφουν όλοι οι Σύνδεσμοι Γονέων των Σχολείων του Δήμου και θα παραδώσουν στον Δήμαρχο Μάριο Αρμένη. Στην επιστολή σημειώνουμε πως πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των παιδιών μας και ζητούμε όπως ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για εγκατάσταση της κεραίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μιλτιάδους είπε πως «αυτό που ζητούν οι Σύνδεσμοι Γονέων είναι να γίνει πρώτα από την εταιρεία η αίτηση στον Δήμο, ο οποίος με τους δικούς του εμπειρογνώμονες θα εξετάσει την εμβέλεια των κεραίων, αφού στην περιοχή υπάρχουν εγκατεστημένες τρεις κεραίες. Μόνο ο Δήμος μπορεί να υποδείξει τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθούν οι κεραίες και σίγουρα όχι 50 – 100 μέτρα απόσταση από τα σχολεία».

Σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από το Υπουργείο Υγείας με στόχο την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν γύρω στα 30 άτομα τα οποία τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας δηλαδή φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση