ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκκληση Αστυνομίας στους πολίτες για τα φαινόμενα επαιτείας

Καλείται το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό

ΚΥΠΕ

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και οι επιτήδειοι φαίνεται ότι έχουν αρχίσει δουλειά, επικαλούμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού. Όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα της επαιτείας στους δρόμους και ιδιαίτερα σε εμπορικές περιοχές των πόλεων έχουν αυξηθεί, αφού διάφορα πρόσωπα προσεγγίζουν το κοινό και με διάφορες προφάσεις προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα.

Λόγω του ότι η Αστυνομία έχει γίνει δέκτης σχετικών παραπόνων, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και οι πολίτες να είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν προσεγγίζονται από αγνώστους και να μην τηρούν στάση τυφλής εμπιστοσύνης προς τον οποιονδήποτε επιτήδειο.

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, είναι πιθανόν να μας προσεγγίσουν άγνωστοι σε διάφορα πολυσύχναστα μέρη, στους δρόμους ή στις οικίες μας, ή ακόμη και σε διάφορα γκρουπ σελίδων στα ΜΚΔ, ζητώντας οικονομική βοήθεια και προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς. Άλλη μορφή εξαπάτησης του κοινού, αποτελούν περιστατικά πλανοδιοπώλησης μικροαντικειμένων, ως οικονομική βοήθεια.

Περαιτέρω, οι επιτήδειοι συχνά επιλέγουν να επισκέπτονται κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτα, ηλικιωμένα πρόσωπα, είτε για πλανοδιοπώληση αντικειμένων, είτε ζητώντας οικονομική βοήθεια με παρόμοιες ψευδείς προφάσεις. Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι η ζητιανιά συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται από το Νόμο.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ άλλοι να είναι επιτήδειοι που να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη για να εκμαιεύσουν δωρεές. Εξάλλου, τονίζεται ότι κάποιοι πιθανόν να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία, πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά.

Ενόψει των πιο πάνω, καλείται το κοινό όταν εντοπίζει περιπτώσεις επαιτείας ή εάν περιέλθει στην αντίληψή του οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τα κρούσματα αυτά ή παρόμοιας φύσης και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460.

Ενημερώνουμε τέλος τους πολίτες πως σύμφωνα με την Νομοθεσία, οποιοσδήποτε έρανος, μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά από άδεια από την Αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών ή και την Επαρχιακή Διοίκηση, ενώ η Αρμόδια Αρχή χορηγεί σχετικό Πιστοποιητικό Εξουσιοδότησης στα πρόσωπα τα οποία διεξάγουν έρανο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση