ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκκληση Δήμου Πάφου στο κοινό για διάθεση αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης

Η παραλαβή και διαχείριση από την ομάδα των αντικειμένων, θα γίνει υπό όρους και συνθήκες που θα διασφαλίζουν την προστασία και ακεραιότητά τους

ΚΥΠΕ

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου, το οποίο θα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Πάφου, ο Δήμος Πάφου απευθύνει παράκληση προς όλους τους κατόχους αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της πόλης της Πάφου να τα θέσουν στη διάθεση της επιστημονικής ομάδας, η οποία εκπονεί τη μουσειολογική μελέτη, προκειμένου να τύχουν αξιοποίησης για την ετοιμασία της μελέτης και αξιολόγησης για συμπερίληψη στα εκθέματα του Κέντρου.

Η παραλαβή και διαχείριση από την ομάδα των αντικειμένων, θα γίνει υπό όρους και συνθήκες που θα διασφαλίζουν την προστασία και ακεραιότητά τους.

Τα αντικείμενα ή οι συλλογές που θα δωρηθούν στον Δήμο, θα φέρουν συνοδευτικές πινακίδες στις οποίες θα μνημονεύονται οι δωρητές τους. Σε περίπτωση που κάτοχοι αντικειμένων επιθυμούν να τα δανείσουν για συγκεκριμένη περίοδο, θα μπορούν να τα παραχωρήσουν με το καθεστώς του μακροχρόνιου δανεισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, θα αναγράφεται στη συνοδευτική πινακίδα το όνομα του δανειστή.

Ενδεικτικά τα αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της πόλης της Πάφου μπορούν να αφορούν έγγραφα / τεκμήρια (απολυτήρια από εκπαιδευτήρια, αλληλογραφία με σημαντικές προσωπικότητες, υλικό που σχετίζεται με σημαντικά γεγονότα, όπως λ.χ. τον Απελευθερωτικό Αγώνα, τις διακοινοτικές ταραχές, το Πραξικόπημα, την Τουρκική Εισβολή κ.ά.), φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με γεγονότα/εκδηλώσεις, προσωπικότητες και δραστηριότητες από ένα ευρύ φάσμα ή οπτικοακουστικό υλικό που αφορά γεγονότα – σταθμούς στην ιστορία της Πάφου .

Επίσης, βιβλία, ιδιόχειρα σημειώματα (χειρόγραφα), ημερολόγια, επιστολικό υλικό, τετράδια, χάρτες, σφραγίδες, αποδείξεις, εφημερίδες και περιοδικά εποχής, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, αφίσες, σκίτσα, προγράμματα πολιτιστικών/καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ.ά. και δημοσιεύματα στον Τύπο γενικά για την Πάφο (ο,τιδήποτε σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα).

Ακόμη, αστικές και λαϊκές ενδυμασίες, μαθητικές στολές (ενδύματα, πηλήκια, σήματα) από διάφορες περιόδους, ενδυμασίες από σχολικές θεατρικές παραστάσεις, έντυπα προγράμματα και σχετικές εκδόσεις και σημαίες / λάβαρα, έπαθλα/βραβεία, τιμητικές πλακέτες, μετάλλια και άλλα μέσα τιμητικής διάκρισης.

Επίσης, έργα τέχνης από καταξιωμένους καλλιτέχνες της πόλης: πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά κ.ά., συλλογές αρχαιοτήτων που κατέχονται νόμιμα: αγγεία, αγάλματα, σαρκοφάγοι, ψηφιδωτά, νομίσματα κ.ά., κειμήλια από τη Βυζαντινή Περίοδο που κατέχονται νόμιμα: χειρόγραφα, παλαίτυπα, εικόνες, αποτοιχισμένες τοι-χογραφίες, άμφια, αντικείμενα μικροτεχνίας, γλυπτά, ξυλόγλυπτα κ.ά.

Τελός, μπορεί να είναι κειμήλια – ενθυμήματα από τη συμμετοχή των Παφίων σε αγώνες του Ελληνισμού: παράσημα, διπλώματα ανα-γνώρισης υπηρεσιών κ. ά. (Ελληνική Επανάσταση, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Αγώνας Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959, Τουρκική Εισβολή κ.ά.) και αντικείμενα από τον τομέα της μουσικής: όργανα, πεντάγραμμα, λιμπρέττα κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση