ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκστρατεία ελέγχου του σφιξίματος βιδών, μετά το περιστατικό με το λεωφορείο

Έκκληση στους πολίτες να ζητούν βεβαίωση από τους τεχνίτες συνεργείων, κάνει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκστρατεία ελέγχου του τρόπου με τον οποίο σφίγγονται οι βίδες στα οχήματα από τα συνεργεία, έχει αρχίσει το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνίων και Έργων, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε με μαθητικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές σε σχολική εκδρομή, όταν έφυγαν οι τροχοί ενώ βρισκόταν σε κίνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες.

Αυτό έγινε γνωστό από τον αναπληρώτή διευθυντή του Τμήματος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής την Πέμπτη 25 Μαϊου, όπου συζητήθηκε η ασφάλεια των λεωφορείων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρκος Μάρκου ανάφερε ότι το Τμήμα ανησύχησε μετά την έρευνα που κατέδειξε ότι οι τροχοί του μαθητικού λεωφορείου έφυγαν επειδή δεν ήταν σωστά σφιγμένες οι βίδες και ξεκίνησε εκστρατεία ελέγχου σε συνεργεία, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν προβλήματα με μηχανήματα σφιξίματος των βιδών (αερόκλειδα). Μάλιστα για αυτόν τον σκοπό, το Τμήμα φρόντισε να προμηθεύσει τους λειτουργούς του που διενεργούν τους συγκεκριμένους ελέγχους με δυναμόμετρο. Ο κ. Μάρκου ανάφερε ότι σε περίπτωση που μετά από την έρευνα διαπιστωθεί ότι τα αερόκλειδα των συνεργίων έχουν κάποιο πρόβλημα, τότε το Τμήμα έχει το δικαίωμα, με βάση τον νόμο, να εκδώσει διάταγμα που να υποχρεώνει την αγορά και χρήση του δυναμόμετρου από όλα τα συνεργεία.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε τεχνίτες οχημάτων, μέχρι και 4.000 ευρώ.

Όπως είπε, το Τμήμα κάθε χρόνο διεξάγει ελέγχους σε 150 περίπου συνεργεία της Κύπρου, ελέγχοντας όλα όσα προβλέπει ο Περί Τεχνικών Οχημάτων νόμος, αλλά μετά το πρόσφατο συμβάν με το μαθητικό λεωφορείο, θα δοθεί βαρύτητα στο σφίξιμο των βίδων, ώστε να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Επίσης, ο κ. Μάρκου χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί το Τμήμα να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα σε τεχνίτες οχημάτων, κάτι που έχει αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή. Τόνισε ότι τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 4.000 ευρώ, ανάλογά με τη βαρύτητα της παράβασης.

Έκκληση στους πολίτες να ζητούν βεβαίωση

Το περιστατικό με το μαθητικό λεωφορείο, που όπως φάνηκε από την έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών, δέχθηκε επέμβαση στους τροχούς του από μη αδειοδοτημένο τεχνίτη, οδήγησε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών να προβεί σε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να ζητούν την απαραίτητη βεβαίωση από τον τεχνίτη που τους παρέχει υπηρεσίες. «Με βάση τον νόμο, οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζητούν από τους τεχνίτες μία βεβαίωση, η οποία αναφέρει ότι ο τεχνίτης είναι αδειοδοτημένος και το αποτέλεσμα της εργασίας του στο όχημα είναι ασφαλές. Ο τεχνίτης υποχρεούται να υπογράφει, κάτι που θα τον αναγκάζει να είναι πιο προσεκτικός», είπε ο κ. Μάρκου.

Τα οκτώ μέτρα του Υπουργείου Μεταφορών

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε ανακοινώσει πως ο υπουργός Αλέξης Βαφεάδης ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της διερεύνησης του περιστατικού με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στην Επαρχία Λάρνακας και έδωσε οδηγίες να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

1. Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα προβεί σε δειγματοληπτικό τεχνικό έλεγχο λεωφορείων ηλικίας 10 ετών και άνω, το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχει ήδη κληθεί ολόκληρος ο επιβατικός στόλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του συγκεκριμένου λεωφορείου για ολοκληρωμένο έλεγχο στα Κέντρα Επιθεώρησης Μηχανοκινήτων Οχημάτων του ΤΟΜ.

2. Το ΤΟΜ θα αποστείλει επιστολές σε όλες τις εταιρείες που διαθέτουν λεωφορεία, με την καταγραφή συστάσεων σε σχέση με ελέγχους που πρέπει να διενεργούν πριν την έναρξη της ημερήσιας εργασίας των λεωφορείων τους.

3. Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΤΗΜΥ) θα εκδώσει ανακοίνωση για να ενημερώσει το κοινό για τα απαραίτητα πιστοποιητικά που πρέπει να λαμβάνει όταν διεκπεραιώνεται η συντήρηση.

4. Το ΤΟΜ θα εκδώσει Τεχνική Οδηγία σε όλα τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) όπως ελέγχουν και τη σωστή εφαρμογή των ελαστικών.

5. Το ΤΟΜ θα διεξάγει Εκστρατεία Τεχνικών Οδικών Ελέγχων σε βαρέα οχήματα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

6. Το ΤΗΜΥ θα πραγματοποιήσει ελέγχους στα συνεργεία αλλαγής ελαστικών αυτοκινήτων για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζονται οι σωστές διαδικασίες κατά την αλλαγή ελαστικών.

7. Το Υπουργείο θα ετοιμάσει προσχέδιο κανονισμών για συχνότερο έλεγχο βαρέων οχημάτων άνω των δέκα ετών, κάθε 6 μήνες, και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

8. Οι εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από το ΤΟΜ και το ΤΥΜΗ, θα διαβιβαστούν στην αστυνομία για διερεύνηση ενδεχόμενου πιθανού ποινικού αδικήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση