ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός στην Πάφο

Σύμφωνα με Εκπρόσωπο της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής στην Κύπρο.

Η πρώτη εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Πέγεια και ήταν μικρής διάρκειας.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ. σύμφωνα με το EMSC.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή γύρω στις 05:57 το πρωί στην πόλη και κάποιες περιοχές της επαρχίας Πάφου.

Εξάλλου, σύμφωνα με Εκπρόσωπο της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Χατζηγεωργίου: Eξετάζεται αν πρόκειται μετασεισμός του σεισμού της 11ης Ιανουαρίου

Τη σεισμική δόνηση λίγο πριν τις 06:00 το πρωί επιβεβαίωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως εξετάζεται κατά πόσο πρόκειται για νέο σεισμό ή για μετασεισμό του σεισμού της 11ης Ιανουαρίου του 2022, ενώ συστήνει εγρήγορση και ψυχραιμία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε «επιβεβαιώνουμε ότι στις 5:58 σήμερα, υπήρξε σεισμός, στην ίδια περιοχή περίπου που έγινε ο σεισμός της 11ης Ιανουαρίου , βορειοδυτικά της Πέγειας και δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς».

Η επεξεργασία που γίνεται, συνέχισε, είναι ,«για να δούμε και το ακριβές μέγεθος του σεισμού και το βάθος» αλλά παράλληλα συνέχισε, «εξετάζουμε κατά πόσο πρόκειται για μετασεισμό ή αν πρόκειται για νέο σεισμό». O κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως ο σεισμός ήταν αισθητός ωστόσο δεν έχουν, όπως είπε, ιδιαίτερες αναφορές.

Θεωρώ τόνισε, ότι ήταν τοπικά αισθητός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση βάθους που είναι γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται , εξήγησε, για αρχικές τιμές, ενώ μόλις επεξεργαστούν καλά τα δεδομένα θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση για ακριβή στοιχεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα σεισμοί, δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί, σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους σεισμούς, μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Αυτό όμως είπε «δεν σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται, ότι σε κάποια από τα ενεργά ρήγματα της Κύπρου να υπάρχει ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός». Για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κατέληξε.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης 

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 και τοπική ώρα 05:58 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους M=4.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο. Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους Μw=6.5 της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.gsd-seismology.org.cy/en/origins/80044/event

Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση