ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκτεθειμένος σε κινδύνους ο Δήμος Λεμεσού

Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σωρεία ευρημάτων σε ό,τι αφορά την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του κατέδειξε ο έλεγχος που πραγματοποίησε στο Δήμο Λεμεσού ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Τα όσα αναφέρονται στην Ειδική Έκθεση αναδεικνύουν, όπως αναφέρεται, πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης. Συγκεκριμένα ο έλεγχος ανέδειξε παράτυπες «μισθολογικές ρυθμίσεις και μετατάξεις προσωπικού, αδυναμία εντοπισμού δημοσιευμένων Σχεδίων Υπηρεσίας, καταστρατήγηση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, καθώς και εκτεταμένες παραβάσεις του πλαισίου που διέπει την υπερωριακή απασχόληση». Ιδιαίτερα ενδεικτική είναι η αύξηση του κόστους των υπερωριών κατά 176% την περίοδο 2017-2024, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Δήμου, ήδη από το 2011, ότι λαμβάνονται μέτρα. Όπως σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής «οι σπασμωδικές και άτακτες κινήσεις, προκαλούν αβεβαιότητα, καλλιεργούν κουλτούρα κακοδιαχείρισης, και θέτουν σε κίνδυνο τον Δήμο από νομικές περιπέτειες. Όλα αυτά αναμφιβόλως έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.

Τα ευρήματα

Ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή στο Δήμο Λεμεσού εντόπισε τόσο διοικητικές παρατυπίες όσο οικονομικά ζητήματα που εκ πρώτης όψεως δημιουργούν εύλογες απορίες. Συγκεκριμένα:

-Παρατηρήθηκε η τοποθέτηση ωρομισθίων σε μισθολογικές κλίμακες υπαλληλικού προσωπικού, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την πρόσληψη και απασχόληση ωρομίσθιου προσωπικού.

-Ο Δήμος δεν μας προσκόμισε για όλες τις θέσεις της Δημοτικής Υπηρεσίας Σχέδια Υπηρεσίας (ΣΥ),τα οποία δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας όπως προνοείται στον περί Δήμων Νόμο.

-Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ), τέσσερεις από τους 21 Τροχονόμους (Κλ. Α2-5-7(ii)) που υπηρετούσαν στον Δήμο τον Ιούνιο του 2025 μετονομάστηκαν σε Βοηθούς Γραμματειακού Λειτουργού (Κλ. Α2-5-7(ii)) και δύο από αυτούς τοποθετήθηκαν σε προσωπική ανώτερη κλίμακα Α8+4, σε αντίθεση με τις υποδείξεις σχετικής νομικής γνωμάτευσης.

-Επίσης, το 2025 ο Δήμος παραχώρησε προσωπικές κλίμακες σε υπαλλήλους και ωρομίσθιο προσωπικό, οι οποίες δεν συνάδουν με τα ισχύοντα στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Προσλήψεις – επιδόματα

Ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού. Όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση παρά τις σαφείς οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών, ο Δήμος ενίσχυσε τη στελέχωσή του με την απασχόληση ατόμων με τα οποία αρχικά σύναψε σύμβαση για παροχή υπηρεσιών. «Η εν λόγω Σύμβαση διήρκησε πέραν των 30 μηνών, με αποτέλεσμα το 2024 έξι από τα άτομα αυτά να μετατραπούν, μετά από προσφυγή τους στον Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Επίσης ο Γενικός Ελεγκτή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις υπερωρίες το κόστος των οποίων αυξήθηκε από €0,5 εκ. το 2017 σε €1,4 εκ. το 2024 (αύξηση 176%). Επιπρόσθετα οι δαπάνες για διάφορα επιδόματα ανήλθαν σε €162.038 το 2023, σε σύγκριση με €112.641 το 2021, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 44%. Ο Γενικός Ελεγκτής κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε μια περίπτωση όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταβολή αποζημίωσης ύψους €9.823 σε Ανώτερο Λειτουργό του Δήμου αναφορικά με προαφυπηρετική άδεια που είχε σε πίστη του, κατά παράβαση του σχετικού Κανονιστικού πλαισίου. Παρατηρήθηκε ότι στο Σχέδιο Υπηρεσίας του Εσωτερικού Ελεγκτή του Δήμου περιλαμβάνονται πρόνοιες που επηρεάζουν την ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα του Εσωτερικού Ελεγκτή και κατ’ επέκταση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) του Δήμου.

Δείτε την έκθεση εδώ 

Δήμος Λεμεσού: Υπό διεξοδική εξέταση οι υποδείξεις της Ελεγκτικής

Όλα τα ζητήματα που καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα εξεταστούν διεξοδικά, με στόχο τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων, όπου αυτό απαιτείται, αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, υποδεικνύοντας πως η πλειοψηφία των ευρημάτων αφορά την περίοδο πριν αναλάβει καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο Δήμος αναφέρει πως «με σεβασμό προς το έργο που επιτελεί η Ελεγκτική Υπηρεσία και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις εισηγήσεις/ευρήματα της, αντιμετωπίζει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ως ένα εργαλείο για τη βελτίωση της λειτουργίας του και για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης».

Επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ευρημάτων αφορά στην περίοδο 2017-2024, προ δηλαδή της ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Λεμεσού τονίζει πως «το σύνολο των ζητημάτων θα εξεταστεί διεξοδικά ώστε να ληφθούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα και να υπάρξει συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Ακολούθως, η ανακοίνωση κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε πέντε ζητήματα που καταγράφονται στην έκθεση, με το πρώτο να αφορά στην τοποθέτηση εργατών σε μόνιμες και συντάξιμες θέσεις, με το Δήμο να παραπέμπει στο σημείο 1(α) απαντητικής του επιστολής προς τον Γενικό Ελεγκτή, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2025, όπου επισημαίνεται ότι πρόκειται για θέσεις που είχαν τύχει της έγκρισης του αρμόδιου Υπουργείου.

Όσον αφορά στο θέμα των μετονομασιών θέσεων και στην παραχώρηση προσωπικών κλιμάκων, ο Δήμος Λεμεσού δηλώνει ότι υπήρξε πλήρης συμμόρφωση και παραπέμπει σε επιστολή του, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2026, ενώ σε σχέση με τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών τονίζεται ότι η πρακτική αυτή έχει τερματιστεί.

Επιπλέον, για το θέμα των προσωπικών ωφελημάτων του προσωπικού, ο Δήμος Λεμεσού υποδεικνύει ότι «αυτά είναι κατοχυρωμένα μέσω των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες ο Δήμος οφείλει να εφαρμόσει», ενώ σε σχέση με το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης, αναφέρει ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και «γι’ αυτό δρομολογούνται οι ενέργειες που περιγράφονται στην παράγραφο 4 της επιστολής μας, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2025, προς την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει πως, για την πλειονότητα των σχολίων έχουν ήδη δοθεί σχετικές διευκρινίσεις προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και ότι σχετικές είναι οι επιστολές του, όπως αυτές επισυνάπτονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία στην ειδική έκθεση της.

«Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε στη διάθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και θα αξιοποιήσουμε τις υποδείξεις της για βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ