ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έμειναν στα ευχολόγια Γιολίτη και αρχηγός Αστυνομίας για το αντάρτικο Λεμεσιανών

Ακύρωσαν στη πράξη τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκατοντάδες καρναβαλιστές στο παλαιό λιμάνι Λεμεσού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εικόνα που παρουσίαζε το παλαιό λιμάνι Λεμεσού για αρκετές ώρες το απόγευμα Κυριακής, στην ουσία ακύρωσε κάθε έννοιας έννομης τάξης και υπευθυνότητας, ενώ την ίδια ώρα εγείρει τεράστια ερωτηματικά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας ως προς τον έλεγχο της όλης κατάσταση. Οι εικόνες με περίπου 1500 καρναβαλιστές να έχουν ξεχυθεί στην περιοχή του παλαιού λιμανιού της πόλης, την ώρα που όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κορωνοϊός κάνει «πάρτι» στη Λεμεσό, αποτελεί κακό προηγούμενο και για τις υπόλοιπες επαρχίες οι οποίες παρά την κόπωση συνεχίζουν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και κυρίως πνεύμα πειθαρχίας. Η υπεύθυνη Υπουργός για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων Έμιλυ Γιολίτη, με δήλωσή της στην «Κ» αρκέστηκε σε ευχές να μην υπάρξει πισωγύρισμα ενώ υπενθύμισε, απλά, ποιο είναι το χρέος της Αστυνομίας. «Θλίβομαι για τα όσα εξελίχθηκαν. Δυστυχώς μια μερίδα συμπολιτών μας δεν αντιλαμβάνεται τι αντιμετωπίζουμε και πόσο οριακή είναι η κατάσταση και ούτε βέβαια επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό στις θυσίες των συμπολιτών μας. Η ανοχή μας ας μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Όλα έχουν ένα όριο και σε αυτή την περίπτωση το έχουμε ξεπεράσει με κίνδυνο τις ζωές συνανθρώπων μας. Ελπίζω και εύχομαι τα σημερινά απαράδεκτα να μη μας οδηγήσουν σε πισωγύρισμα. Η αστυνομία καλείται να περιφρουρήσει τις θυσίες των πολλών, χρειαζόμαστε όμως και την συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών».

Η Αστυνομία

Μπροστά στα όσα έκαναν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, ο απολογισμός για καταγγελίες 28 ατόμων και 2 υποστατικών (μέχρι το βράδυ της Κυριακής), δίεχνει πως η Αστυνομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών και αντίδρασης εκ των υστέρων, όταν η όλη κατάσταση ήταν πασιφανές ότι δεν μπορούσε να ελεχθεί. Όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται πίσω και όχι μπροστά από τα γεγονότα. «Σε ό,τι αφορά αυτά που έγιναν σήμερα εμείς θα τα διερευνήσουμε, θα προβούμε σε καταγγελίες, έχουμε αρκετό κόσμο εκεί στην περιοχή. Έχουν κλείσει δύο υποστατικά που πρόσφεραν εκεί ποτά και είχαν μουσικές. Αυτό που ελπίζουμε είναι το συμβάν αυτό να μην αποτελέσει ένα πρόσθετο πισωγύρισμα για τη Λεμεσό». 

Τι μέλλει γενέσθαι

Η κυριακάτικη εικόνα στο παλαιό λιμάνι Λεμεσού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια παρένθεση με μερικά εξώδικα. Το φαινόμενο Λεμεσού εξελίσσεται σε μέγα πονοκέφαλο για κυβέρνηση και επιδημιολόγους, μερικές μέρες μάλιστα μετά τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και την άρνηση του Προεδρικού να υιοθετήσει μέτρα τοπικού χαρακτήρα ειδικά για τη Λεμεσό, με εξαίρεση το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων. Απόφαση η οποία στηρίχθηκε στη λογική επιβάρυνσης άλλων περιοχών από τη μετακίνηση Λεμεσιανών σε άλλες επαρχίες αλλά και τις απόψεις ψυχολόγων για ψυχολογική κόπωση των πολιτών. Ωστόσο όποιοι και αν ήταν οι λόγοι που δεν πρόκριναν αυστηρότερα μέτρα και στη Λεμεσό, όπως φαίνεται τα γεγονότα τους ξεπερνούν με αυτόν τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου να εκφράζει στο Twitter την έντονη ανησυχία του. «Η κοινωνία έχει υποστεί θυσίες και έχει φτάσει στα όρια της στην πανδημία. Οι εμβολιασμοί διευρύνονται, με λίγη υπομονή θα βγούμε νικητές. Η ανεύθυνη συμπεριφορά στη Λεμεσό θέτει σε κίνδυνο ζωές και ρισκάρει όλα όσα πέτυχαν οι συμπολίτες μας». Θέση πήρε και ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος και αυτός αρκέστηκε στο να εκφράσει λύπη. «Τα σημερινά συμβάντα σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Λεμεσιανών. Εκφράζω τη λύπη και την απογοήτευσή μου για αυτές τις συμπεριφορές».

Το πρόβλημα

Μια απλή μελέτη των ημερήσιων επιδημιολογικών δεδομένων του Υπουργείου Υγείας τις τελευταίες μέρες δείχνει ξεκάθαρα πόσο προβληματική είναι η κατάσταση στη Λεμεσό. Μια απλή σύγκριση με τη Λευκωσία, τα στοιχεία της Κυριακής δείχνουν πως η Λεμεσός με λιγότερα rapid test από τη Λευκωσία, καταγράφει τριπλάσιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Κυριακή 14/03

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

15,520

40

0,26%

Λεμεσός

11,403

141

1,24%

Παρόμοια ήταν η επιδημιολογική εικόνα της Λεμεσού και τις περασμένες ημέρες.

Σάββατο 13/03

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

15,296

43

0,28%

Λεμεσός

12,312

107

0,87%

Παρασκευή 12/03

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

14,373

30

0,21%

Λεμεσός

11,550

129

1,12%

Πέμπτη 11/03

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Ποσοστό θετικότητας

Λευκωσία

10,910

37

0,34%

Λεμεσός

8,579

142

1,66%

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση