ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:40
 

Εναρκτήρια συνάντηση για το πρόγραμμα ASPIRE

Το πρόγραμμα αφορά διεπιστημονική έρευνα με στόχο τη βελτίωση των προβλημάτων λόγου και της ποιότητας ζωής ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Δελτίο Τύπου

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τους εταίρους (partners PA):

Εξωτερικός συνεργάτης (Foreign Partner): University of Trento/Centre for Mind/Brain Sciences
PA1: Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ
PA2: Gialleto Ltd.
PA3: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
PA4: Υπουργείο Υγείας
PA5: Scisco
PA6: Οργανισμός Εγκεφαλικών Κύπρου (Cyprus Stroke Association)

του προγράμματος ASPIRE (Assessment of Post-Stroke Aphasia for Rehabilitation Research) στην Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Το πρόγραμμα ASPIRE αφορά διεπιστημονική έρευνα με στόχο τη βελτίωση των προβλημάτων λόγου και της ποιότητας ζωής ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και την αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού βάρους της αποκατάστασης μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Στο πρόγραμμα ASPIRE θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια προηγμένη τεχνολογία (Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (Transcranial Magnetic Stimulation)) η οποία χρησιμοποιείται σε ερευνητικά Εργαστήρια Πανεπιστημίων παγκοσμίου φήμης (π.χ. Harvard University, University of Pennsylvania) και θα διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη της ενσωμάτωσης του TMS στην αποκατάστασης προβλημάτων λόγου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναμένεται ότι τα αποτελέσματα του ASPIRE project θα είναι πολυεπίπεδα. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες των εμπλεκόμενων φορέων του προγράμματος είναι ότι μέσω του προγράμματος θα αναδειχτούν πρωτόκολλα βελτίωσης των προβλημάτων λόγου των ασθενών, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ίδιων των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους, θα μειωθεί το βάρος που αναλογεί στους φροντιστές και τέλος θα υπάρξει οικονομικό όφελος για την Κύπρο. Η οικονομική διάσταση του προγράμματος είναι πολύ σημαντική καθώς στη σημερινή εποχή το κόστος αποκατάστασης προβλημάτων λόγου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μεγάλο τόσο για τις οικογένειες των ασθενών, όσο και για το ίδιο το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί το ASPIRE project θα καλύψει όλα τα έξοδα εξετάσεων και θεραπειών (π.χ. αίματος, μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου) για όλους τους συμμετέχοντες. Ευελπιστούμε η κοινωνία της Κύπρου να αγκαλιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα και η ιατρική κοινότητα να σταθεί αρωγός σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το έργο «Νησίδες Αριστείας» με κωδικό EXCELLENCE/1216/0517. Το έργο «Νησίδες Αριστείας» έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ).

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Δρ. Καμπανάρου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ.

Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με την κα. Παπαϊωάννου Παναγιώτα, συντονίστρια του ASPIRE:

Τηλ: (00357) 99 78 53 67
Email: pi.papaioannou@edu.cut.ac.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

«Pios paei stixima oti tipote to spoudeo den tha gini me aftin tin ipothesi? Oloi kouppa apanni tha tin ...»
tiktok  |  06:37

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X