ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένοικοι διαμερισμάτων χωρίς πόσιμο νερό

Σε μεγάλα έξοδα μπαίνουν οι πολίτες, οι οποίοι αγοράζουν και κουβαλούν εμφιαλωμένο νερό

Του Γιάννου Λύτρα

Ένα σημαντικό θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Το θέμα αφορά στην μη παροχή τρεχούμενου, πόσιμου νερού σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην έχουν το πολύτιμο αυτό αγαθό στην διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, αλλά και να πληρώνουν για να το προμηθεύονται και να το κουβαλούν στα διαμερίσματά τους.

Το θέμα αυτό αγγίζει μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι, αφενός ταλαιπωρούνται κατά την μεταφορά του νερού στο σπίτι τους και, αφετέρου, επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού.

Η απάντηση Πετρίδη

Το ζήτημα ήγειρε ο κος Θεοπέμπτου με μια ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών τον Φεβρουάριο του 2019:

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι διά νόμου υποχρεωτική η κατευθείαν παροχή πόσιμου νερού στα διαμερίσματα.

Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε κατά πόσο το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο σας. Η παροχή πόσιμου νερού θα μειώσει την ανάγκη αγοράς εμφιαλωμένου νερού από τους ενοίκους και θα συνεισφέρει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων».

Ο κος Πετρίδης, ανταποκρίθηκε στο ερώτημα του βουλευτή, λέγοντας ότι η παροχή πόσιμου νερού στα διαμερίσματα και σε όλες τις οικοδομές είναι διά νόμου υποχρεωτική:

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω Ερώτηση και επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι η κατευθείαν παροχή πόσιμου νερού στα διαμερίσματα και κατ’ επέκταση σε όλες τις οικοδομές εντός ορίου υδατοπρομήθειας των Δήμων ή των Κοινοτικών Συμβουλίων, είναι διά Νόμου υποχρεωτική στη βάση των προνοιών του άρθρου 9(1)(β)(xi) του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου (κεφ. 96).

Αναφέρεται συναφώς ότι παρόμοιες ρυθμίσεις προβλέπονται και στον περί Κοινοτήτων Νόμο του 1999 στο άρθρο 83 (κλ) καθώς και στους Κανονισμούς 210 μέχρι 221 των περί Διοίκησης των Τοπικών Υποθέσεων (Γενικών) Κανονισμών του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοκκινοτριμιθιάς».

Με ακατάλληλα ντεπόζιτα

Οι ένοικοι των διαμερισμάτων σε αρκετές πολυκατοικίες, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν ή να μετριάσουν το πρόβλημα της μη παροχής πόσιμου νερού, τοποθετούν ένα πλαστικό ντεπόζιτο στο ισόγειο. Το ντεπόζιτο αυτό, όπως είπε ο κος Θεοπέμπτου, μιλώντας στην «Κ», γεμίζει από την παροχή του πόσιμου νερού και μετά στέλνεται στα διαμερίσματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, είπε, τα ντεπόζιτα αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές καταλληλότητας για να αποθηκεύουν νερό, το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πολεοδομικές άδειες χωρίς τα βασικά

Το ερώτημα που προκύπτει, αφορά τον τρόπο με τον οποίο δίδονται οι πολεοδομικές άδειες, για την ανέγερση πολυκατοικιών, σχετικά με την παροχή πόσιμου νερού στα διαμερίσματα.

Όπως εξηγεί ο κος Θεοπέμπτου, η νομοθεσία υποχρεώνει τον πρώτο αγοραστή, ο οποίος είναι ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας, να εφαρμόσει την πρόνοια της νομοθεσίας όσον αφορά την παροχή πόσιμου νερού. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν συμμορφώνονται όλοι με την νομοθεσία, με το κόστος να μετακυλίεται στους αγοραστές ή στους ενοικιαστές, οι οποίοι αναγκάζονται να προμηθεύονται πόσιμο νερό από τις υπεραγορές ή τις μηχανές-κερματοδέκτες.

Και στα σχολεία

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι ανάλογο πρόβλημα εντόπισε στο παρελθόν και σε σχολεία, τα οποία δεν είχαν πόσιμο νερό, έτσι οι μαθητές αναγκάζονταν να αγοράζουν από τα κυλικεία.

Μάλιστα, ο κος Θεοπέμπτου έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο παράδειγμα, όπου το σχολείο έκλεισε τις βρύσες, εξαιτίας παραπόνων που εξέφρασε κυλικειάρχης. Ο λόγος τον οποίο φέρεται να προέβαλε ήταν το ότι δεν υπήρχε πόσιμο νερό όταν ο ίδιος ανέλαβε το κυλικείο, γι’ αυτό οι μαθητές το προμηθεύονταν από το κυλικείο του. Όταν στο σχολείο έγιναν οι εργασίες για την παροχή πόσιμου νερού στους μαθητές, ο κυλικειάρχης φέρεται να αντέδρασε, αναγκάζοντας το σχολείο να διακόψει την πρόσβαση στους μαθητές.

Ξεκάθαρες οι υποχρεώσεις

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τις υποχρεώσεις του προσώπου το οποίο εξασφαλίζει την πολεοδομική άδεια, σε σχέση με την παροχή πόσιμου νερού.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «κατά τη χορήγηση άδειας δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 3, η αρμόδια αρχή έχει εξουσία, τηρουμένων των εκάστοτε κανονισμών που είναι σε ισχύ, να εξετάσει και επιβάλει όρους οι οποίοι εκτίθενται στην άδεια ως ακολούθως:

- την εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης προμήθειας ύδατος και, με εξαίρεση μόνο της περίπτωσης οικοδομής που αποτελεί μονοκατοικία και που δεν αποτελεί τμήμα οικοδομής ή ομάδας οικοδομών ή κτιριακού συγκροτήματος ή άλλης οικοδομικής ανάπτυξης, όρους αναφορικά με τη μεταφορά, εγκατάσταση και συνεχή παροχή κατάλληλου ύδατος το οποίο πρέπει να είναι επαρκές, όρους αναφορικά με την κατάλληλη και ικανοποιητική συντήρηση και λειτουργία της πιο πάνω εγκατάστασης και συστήματος υδατοπρομήθειας, καθώς και όρους αναφορικά με την εξοικονόμηση και την επαναχρησιμοποίηση του ύδατος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση