ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η άρση αργίας του αρχιμανδρίτη Παγκράτιου

Ο κληρικός με επιστολή του ζητά από τους Συνοδικούς να άρουν την ποινή που του έχει επιβληθεί

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μια ιστορία που πλήγωσε την Εκκλησία της Κύπρου ενδεχομένως να κλείσει μετά από 26 χρόνια. Πρόκειται για τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή ο οποίος από το 1998 βρίσκεται σε επ’ αόριστον αργία με απόφαση της τότε Ιεράς Συνόδου με την αιτιολογία ότι ήταν φορέας του AIDS. Είκοσι έξι χρόνια μετά και εφόσον στιγματίσθηκε κοινωνικά και εκκλησιαστικά η Ιερά Σύνοδος καλείται να επανεξετάσει την τότε απόφασή της. Δηλαδή να αποφανθεί αν θα συνεχισθεί η αργία ή θα τερματισθεί. Ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής με τον οποίο επικοινώνησε η «Κ» επιβεβαίωσε πως έχει υποβάλει αίτημα στους Συνοδικούς για άρση της αργίας του. Συγκεκριμένα όπως μας ανάφερε ο κληρικός έχει αποστείλει επιστολή στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο με το αίτημά του το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ιερά Σύνοδο. Όπως μας ανάφερε η επιστολή είναι φειδωλή και πως σε αυτή ο Παγκράτιος ζητά να αποκατασταθεί με ακύρωση της προηγούμενης απόφασης. Η επιστολή θα παρουσιασθεί στην Ιερά Σύνοδο στην επόμενη συνεδρία.

Η αργία

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην επ’ αόριστον αργία του Παγκράτιου Μερακλή διαδραματίσθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90. Είχαν ως αφετηρία τις εκλογές προς ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Μόρφου θέση την οποία διεκδίκησε ο Παγκράτιος Μερακλής. Οι εκλογές ήταν επεισοδιακές, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και οδήγησαν σε σοβαρά επεισόδια όταν υποστηριχτές του αρχιμανδρίτη είχαν θέσει το αρχιεπισκοπικό μέγαρο σε αποκλεισμό. Είχε προηγηθεί η πρώτη φάση των εκλογών τον Μάρτιο του 1996 κατά τις οποίες επικράτησε ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος. Και ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η επόμενη φάση αυτή της ανάδειξης των Γενικών Αντιπροσώπων η εκλογική διαδικασία πάγωσε από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’. Αιτία η ύπαρξη σοβαρού ηθικού κωλύματος όπως υποστήριζε η πλευρά του τότε Αρχιεπισκόπου. Όπως είχε γίνει γνωστό οι κατηγορίες για σοβαρό ηθικό κώλυμα είχαν προκύψει μετά από μαρτυρίες τις οποίες απέρριψε ο αρχιμανδρίτης αλλά και οι υποστηριχτές του.

Τα επεισόδια

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις με υποστηρικτές του Παγκράτιου να τις εκφράζουν με έντονο τρόπο έξω από την αρχιεπισκοπή. Μάλιστα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων έσπασε ο αστυνομικός κλοιός με κάποιους υποστηρικτές του Παγκράτιου να εισέρχονται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη. Η έκρυθμη κατάσταση τερματίστηκε στη συνέχεια ωστόσο η εκλογική διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στη νέα που πραγματοποιήθηκε ο Παγκράτιος δεν ήταν υποψήφιος. Ωστόσο η περιπέτεια του αρχιμανδρίτη ξεκίνησε δυο χρόνια αργότερα όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν φορέας του AIDS. Η τότε Ιερά Σύνοδος τον έθεσε σε επ’ αόριστον αργία και έκτοτε αποτραβήχθηκε σε μια απόμακρη περιοχή της Σολιάς εκτρέφοντας ζώα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση