ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Δεδομένων: Καμία καταγγελία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων λόγω μέτρων

Πέραν ενός παραπόνου που υποβλήθηκε, όπως είπε, υπό τύπου ερωτήματος και αφορούσε αίτηση αναστολής δόσεων δανείων

ΚΥΠΕ

Τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού λήφθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη την εξισορρόπηση του δημοσίου συμφέροντος που στην προκειμένη περίπτωση είναι η δημόσια υγεία και του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί προς το Γραφείο της καταγγελίες από πολίτες για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, πέραν ενός παραπόνου που υποβλήθηκε, όπως είπε, υπό τύπου ερωτήματος και αφορούσε αίτηση αναστολής δόσεων δανείων.

Η κα. Λοϊζίδου είπε ότι τα μέτρα λήφθηκαν μετά από τη νενομισμένη διαβούλευση / συνεννόηση με το Γραφείο της και με απόλυτο σεβασμό και εξισορρόπηση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας με την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Είπε, επίσης, ότι τα μέτρα λήφθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών (checks and balances) και την αρχή της αναλογικότητας προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως ανέφερε, ότι τα μέτρα δεν θα ήταν δυσανάλογα προς τον σκοπό τους, και μετά την αναγκαία καθοδήγηση από το Γραφείο της.

Ερωτηθείσα σχετικά με την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ, η Επίτροπος είπε ότι η χρήση της εφαρμογής αυτής έχει τεθεί πάνω σε καθαρά εθελοντική βάση για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να την κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο αν δεν το επιθυμεί.

Είπε, επίσης, ότι η εφαρμογή αυτή έχει αρκετές δυνατότητες, ωστόσο δεν θα τεθούν όλες σε εφαρμογή παρά μόνο όσες είναι ανάλογες της σημερινής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η χρήση της εφαρμογής θα γίνεται, στον παρόν στάδιο, μόνο για τον περιορισμένο σκοπό της καταγραφής των κινήσεων και της τοποθεσίας του χρήστη, σημειώνοντας ότι έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες ούτως ώστε οι πιθανότητες να παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών να είναι ελάχιστες.

Είπε, επίσης, ότι τα δεδομένα της εφαρμογής θα μπορούν να τύχουν επεξεργασίας μόνο μετά τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών.

Κάλεσε, ταυτόχρονα, τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο όσον αφορά τις εφαρμογές που κατεβάζουν στα κινητά τους τηλέφωνα, ακόμα για αυτές που δίνουν τη συγκατάθεσή τους, όσο και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επίσης καταγράφουν δεδομένα των χρηστών τους, ανέφερε.

Η κα. Λοϊζίδου είπε ακόμη ότι αρκετές εφαρμογές συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, στο επίπεδο των αρμοδίων Ευρωπαίων επιτρόπων στο πλαίσιο τηλεδιασκέψεων στις οποίες συμμετέχει και η ίδια.

Αναφορικά με το σύστημα της αποστολής μηνυμάτων sms στον αριθμό 8998 για κατ εξαίρεση μετακινήσεις πολιτών, είπε ότι έχει επίσης ελεγχθεί και έχει διαπιστωθεί ότι «δεν ταυτοποιεί κανέναν και δεν τηρείται πουθενά αρχείο».

Η αποστολή sms, είπε, γίνεται προς τον πάροχο τηλεπικοινωνιών με τον οποίο είναι συμβεβλημένος ο κάθε πολίτης και όχι σε οποιονδήποτε τρίτον. Το μόνο που ελέγχεται με την αποστολή του sms είναι κατά πόσον το αίτημα που υποβάλλει ο κάτοχος της ταυτότητας θα πρέπει να εγκριθεί ή όχι, ανέφερε.

Ανέφερε ότι ότι το Γραφείο της έχει ελέγξει και δώσει τη σχετική άδεια για οτιδήποτε έχει σχέση με τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, είτε αφορούν αιτήσεις για καταβολή επιδομάτων, τηλεφωνικές υπηρεσίες υπουργείων, είτε την επίδειξη ταυτοτήτων στις υπεραγορές. Είπε ακόμη ότι το Γραφείο της βρίσκεται σε επαφή και διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα.

Η Επίτροπος είπε ότι υπάρχουν κριτήρια για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, λέγοντας ότι δεν έχει διαπιστώσει ότι υπήρξε κατάχρηση είτε από την πολιτεία είτε από τους δημοσιογράφους στο θέμα αυτό.

Ανέφερε, τέλος, ότι σε κάποιες χώρες χρειάστηκε να ληφθούν πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα την πλήρη ταυτοποίηση πολιτών και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε καμία χώρα δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των πολιτών που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση