ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Διοικήσεως: Δυσμενής μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων

Τι εισηγείται σε Τμήμα Φυλακών και Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αλλοδαποί κρατούμενοι που εκτίουν ποινή φυλάκισης, υπήκοοι τρίτων χωρών αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες, υποβάλλονται έμμεσα σε δυσμενή μεταχείριση, έναντι κυπρίων κρατουμένων σε σειρά από προνόμια, εξαιτίας της μη χρονικά έγκαιρης διευκρίνησης του καθεστώτος παραμονής τους στη Δημοκρατία, μετά την αποφυλάκιση τους, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Το θέμα τέθηκε υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως μετά από παράπονο που υποβλήθηκε στο Γραφείο της, το οποίο αφορούσε τη μη δυνατότητα κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές που δεν είναι Κύπριοι πολίτες - τόσο Ευρωπαίοι όσο και υπήκοοι τρίτων χωρών - να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο περιορισμός της δυνατότητας των υπηκόων τρίτων χωρών να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή, σχετίζεται με το γεγονός ότι, αυτοί έχοντας καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, θεωρούνται, με βάση το άρθρο 6 του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου, ανεπιθύμητοι μετανάστες, γεγονός που τους στερεί αυτόματα το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη Δημοκρατία.

Όπως διαφάνηκε, προστίθεται, το γεγονός αυτό αποτελεί εμπόδιο στην αξιολόγηση του Τμήματος Φυλακών κατά πόσο κρατούμενος/η υπήκοος τρίτης χώρας έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στην Ανοικτή Φυλακή, υπό καθεστώς μειωμένης ασφάλειας, και να λαμβάνει άδειες εξόδου χωρίς συνοδεία, δεδομένου ότι κρατούμενοι/ες αυτής της κατηγορίας, δεν κατέχουν άδεια παραμονής στη Δημοκρατία, και, ως εκ τούτου, δεν έχουν τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθερα εντός αυτής. Για τους/τις κρατούμενους/νες που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι υποβάλλονται, και αυτοί, σε δυσμενέστερη μεταχείριση έναντι των Κυπρίων κρατουμένων, σε ότι αφορά το προνόμιο ένταξής τους στην Ανοικτή Φυλακών, το σχετικό νομικό πλαίσιο ορίζει ότι, το γεγονός της προηγούμενης καταδίκης τους, δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα που περιορίζει αυτόματα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησής τους στη Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου, η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται όπως οι δυο αρμόδιες υπηρεσίες, το Τμήμα Φυλακών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, προχωρήσουν στην ετοιμασία σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για την ορθή και έγκαιρη διαχείριση όλων των συναφών περιπτώσεων. Η εφαρμογή ενός τέτοιου πρωτόκολλου συνεργασίας, θα πρέπει, μέσω της τήρησης αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, να διασφαλίζει ότι, στις περιπτώσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών ή πολίτες της Ε.Ε, το ΤΦ θα επικοινωνεί άμεσα με το ΤΑΠΜ, και το τελευταίο θα πληροφορεί, έγκαιρα και επίσημα, το πρώτο, για το καθεστώς παραμονής των ενδιαφερομένων μετά την αποφυλάκισή τους, στη βάση των περιστάσεων που ισχύουν, κατά τον κρίσιμο χρόνο. Ενδεχόμενη τροποποίηση των περιστάσεων αυτών, θα πρέπει να αποτελεί έναυσμα για νέα σχετική επικοινωνία μεταξύ των δυο υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Πάρτε μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, σε πρώτη φάση υπό την προστασία σας οι αδικοπληρωνόμενοι από τις εξουθενωτικές φορολογίες των πολιτών. Θα σας ωφελήσει αν μη τι άλλο. Υπάρχει και μία Δράκου στο προσκήνιο αδρανείας για μερικά ακόμη εικοσιτετράωρα σε ασχετοσύνη, αδράνεια και αναποτελεσματικότητα σε βελτιωμένη όμως έκδοση παρουσίας.
Τα καλλιστεία προβολής «Χόλυγουντ» πήραν τέλος χωρίς όμως και οι βλαστημένες παρενέργειες.
ΥΓ: Στα γύρω και στα πέριξ προελαύνει η αντικειμενοποίηση, νόμιμα μάλιστα από άλλους και του είδους. Η διοχέτευση της παρανομίας υπό προσχήματα και προς την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να κηρυχθεί εγκληματική.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση