ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Ενέργειας: Προβλήματα στη διαδικασία αδειών για φωτοβολταϊκά

Η Επιτροπή κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να αναθεωρήσει το διάταγμα

ΚΥΠΕ

Σωρεία προβλημάτων παρουσιάζει η διαδικασία σχετικά με τις αιτήσεις παραχώρησης αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικοδομές, αφού παρά τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για διεκπεραίωση των αιτήσεων εντός ενός μήνα, καμιά κρατική υπηρεσία δεν την εφαρμόζει, αναφέρθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Μέλη της Επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα, κάνουν λόγο για «απίστευτη ταλαιπωρία» πολιτών, οι οποίοι μεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για πράσινη μετάβαση και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ωστόσο, οι κρατικές υπηρεσίες θέτουν εμπόδια και να επιβάλλουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά κατέστησε απαγορευτική την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 168 κοινότητες.

Εξήγησαν ότι οι υπό αναφορά κοινότητες χαρακτηρίστηκαν ως ειδικού χαρακτήρα, αλλά αντί να μπούνε στο διάταγμα μόνο οι διατηρητέες οικοδομές ή ο πυρήνας, μπήκε το σύνολο της έκτασης της κάθε κοινότητας, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ακόμη και στις νέες οικοδομές, οι οποίες προφανώς δεν είναι διατηρητέες και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τον πυρήνα της κάθε κοινότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το διάταγμα, η κάθε επαρχιακή διοίκηση εφαρμόζει δικούς της κανόνες, ενώ όπως προκύπτει από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή δεν υπάρχει ομοιογένεια στη διαδικασία για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκρισή τους.

Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν και να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται, ενώ προειδοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν με την προώθηση πρότασης νόμου, βάσει της οποίας θα ζητούν αλλαγή του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών νόμου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε τη διαδικασία «ταλαίπωρη και απαράδεκτη», ενώ κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να αναθεωρήσει το διάταγμα.

Προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση η αρμόδια Επιτροπή θα προχωρήσει στην ετοιμασία πρότασης νόμου, βάσει της οποίας θα ζητούν αλλαγή του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών νόμου.

«Δυστυχώς αυτή η πολιτεία εφαρμόζει διάφορες πολιτικές, που αντιφάσκουν μιας συνολικής πορείας, που αφορά στης Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρατηρούμε αυτές τις συμπεριφορές, όπου βασίλεια υψώνουν τη δική τους σημαία σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των ΑΠΕ ή με άλλα λόγια στην περίπτωση εφαρμογής εγκαταστάσεων  φωτοβολταϊκών στις οροφές των σπιτιών», είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες «έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους μια τέτοια κατάσταση διαδικασιών, μια τέτοια κατάσταση γραφειοκρατίας, που στο τέλος της ημέρας κανείς δεν βγαίνει από μέσα», προσθέτοντας ότι «ασχέτως ότι ο νόμος τους λέει ότι το αργότερο σε ένα μήνα, χωρίς την οποιαδήποτε προϋπόθεση, θα πρέπει να απαντούν του κόσμου και να του δίνουν τη σχετική άδεια να εφαρμόσει φωτοβολταϊκά στην οροφή».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Χατζηγιάννη «παράγουν γραφειοκρατία και ένα σωρό ταλαιπωρία στον κόσμο και κατ’ επέκταση θέτουν σε κίνδυνο το επενδυτικό ενδιαφέρον, που χρειάζεται να έχει ο τόπος, για σκοπούς επένδυσης στον τομέα των ΑΠΕ».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε μετά τη συνεδρία ότι τον Οκτώβριο εντοπίσαμε ότι το διάταγμα, που εξέδωσε το Υπ. Εσωτερικών, δημιούργησε κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα, για να συμπληρώσει ότι είχαν δώσει την ευχέρεια με το διάταγμα σε Δήμους και Κοινότητες να επιβάλλουν τέλος, κάτι το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως.

Επίσης, είπε ότι οι υπηρεσίες  ζητούσαν πολύ περισσότερα έγγραφα από ό,τι προηγουμένως, ενώ σημείωσε πως είχε παρέμβει η Επιτροπή και κατάφερε να αλλάξει το διάταγμα.

Αναφερόμενος στο νέο διάταγμα, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο, ο κ. Κώστας είπε πως «λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εισπράττεται τέλος και επίσης λέει ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία».

«Δυστυχώς, μάθαμε τις τελευταίες μέρες από πολίτες  ότι και το νέο διάταγμα έχει δημιουργήσει κάποια άλλα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Το πιο σοβαρό είναι ότι υπάρχει το παράρτημα Ζ στο οποίο αναφέρονται 168 κοινότητες στις οποίες ουσιαστικά δε μπορείς να τοποθετήσεις φωτοβολταϊκά σε σπίτια ή ακόμα χειρότερα απαιτείται άδεια οικοδομής με τη δικαιολογία ότι είναι χωριά ειδικού χαρακτήρα ή με ξεχωριστή αρχιτεκτονική ή έχουν διατηρητέες οικοδομές», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι η κάθε αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά διαφορετικά στοιχεία, για να προσθέσει ότι «σύμφωνα με τα σημειώματα που πήραμε από τους Συνδέσμους που ασχολούνται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, βλέπουμε ότι σε ένα δήμο μπορεί να ζητούν 2-3 έγγραφα και σε ένα άλλο δήμο ζητούν 15».

Δήλωσε πως «εάν πραγματικά θέλουμε να διεισδύσουν σημαντικά οι ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, αν θέλουμε πραγματικά με την ακρίβεια που υπάρχει στην Κύπρο σήμερα με το ρεύμα, να δώσουμε την ευχέρεια στον κόσμο να βάλει φωτοβολταϊκά, θα πρέπει οι διαδικασίες να απλοποιηθούν, να σταματήσει η γραφειοκρατία και να ζητά πλέον η κάθε αρχή ό,τι ζητά και η άλλη».

Πορεία υλοποίησης των έργων στην περιοχή Μαραθάσας

Εξάλλου, η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας συζήτησε αυτεπάγγελτα θέμα σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των έργων στην περιοχή Μαραθάσας, Επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.

Το θέμα έθεσε εκ μέρους της ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, η βουλευτής του  κόμματος Σάβια Ορφανίδου, η οποία σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία χαιρέτισε εκ νέου το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. Χαιρέτισε, επίσης, το έργο του προηγούμενου Επιτρόπου Ορεινών, Κώστα Χαμπιαούρη, έργο όπως ανέφερε, το οποίο οι Κοινότητες της περιοχής ζητούν επιτακτικά να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου «ήταν ξεκάθαρη η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού εντός της Επιτροπής ότι ο διορισμός νέου Επιτρόπου Ορεινής είναι αναγκαιότητα και αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση ότι σύντομα θα οριστεί ο Επίτροπος, ο οποίος θα συνεχίσει αυτή την καλή δουλειά που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «μέσα από αυτή την Εθνική Στρατηγική είναι η αντιμετώπισ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση