ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Επ. Νομικών: Έκτη συνεδρία για την δικαιοσύνη των παιδιών

Συνεχίστηκε η συζήτηση για την νομοθεσία που αφορά τους ανήλικους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνέχισε την Τετάρτη την κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θα εγκαθιδρυθεί Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι σε 6 συνεδριάσεις της Επιτροπής συζητείται το νομοσχέδιο έκτασης 200 σελίδων και η συζήτηση έφτασε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Προσθέτοντας ότι παρά ταύτα παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα, εξέφρασε την άποψη ότι «κινδυνεύουμε να ψηφίσουμε μια νομοθεσία που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί». Εξήγησε πως για την εφαρμογή του προωθούμενου νόμου απαιτούνται δομές. Ο κ. Δαμιανού συμπλήρωσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν περιλήφθηκαν κονδύλια για τις απαιτούμενες δομές.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ανέφερε παρουσιάζει πολλά στοιχεία πολυπλοκότητας. Παρατήρησε περαιτέρω ότι απουσιάζουν προτάσεις για δομές όπως τα χωριστά Δικαστήρια ανηλίκων και κρατητήρια ανηλίκων. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού είναι υψίστης σημασίας για το ΔΗΚΟ, που προσπαθεί να προλάβει την ανεργότητα του νόμου.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου που παρέστη στην κατ΄άρθρο συζήτηση είπε πως η εγκαθίδρυση ποινικής δικαιοσύνης φιλικής δικαιοσύνης προς παιδιά είναι απαίτηση της Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού από το 1996. Η Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θα πρέπει ψηφίσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο

Ερωτηθείσα αν η προωθούμενη νομοθεσία διαλαμβάνει τη δημιουργία χωριστού Δικαστηρίου Ανηλίκων η κ. Λιβανίου είπε πως είναι αρμοδιότητα της Βουλής να καθορίσει αν θα υπάρξει νέα δομή στο δικαστικό σύστημα, αλλά ανέφερε ότι ως είναι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου η δικαιοδοσία θα αναληφθεί από τα Οικογενειακά Δικαστήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Επίτροπος ανέφερε πως κατά τη κατάθεση μαρτυρίας στο Δικαστήριο θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε το δικαίωμα του παιδιού για προστασία ανάλογα με την ηλικία του να διασφαλίζεται.

Προς τούτο είπε υπάρχουν θεσμοί και πρωτόκολλα. Πρόσθεσε τέλος πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί ότι το παιδί δεν θα έρχεται σε επαφή με ενήλικες παραβάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X