ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επείγουσα επιστολή Επ. Περιβάλλοντος για το Βερεγγάρια

Ο εργολάβος που ανέλαβε την κατεδάφιση του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια να προχωρήσει στην απομάκρυνση των μπάζων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή στο Τμήμα Αλλαγών και Απαιτήσεων για επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου ο εργολάβος που ανέλαβε την κατεδάφιση του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια να προχωρήσει στην απομάκρυνση των μπάζων στα οποία εντοπίστηκε αμίαντος και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ο χώρος ώστε να αρχίσουν τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και του ΤΕΠΑΚ που προγραμματίστηκαν στο χώρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την κατεδάφιση του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια και οι περιβαλλοντικές προεκτάσεις σε μακρά συνεδρία η οποία ξεπέρασε τις 2 ώρες για το συγκεκριμένο θέμα και τις 4 ώρες για όλα τα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Στη δήλωση του μετά τη συνεδρία ο κ. Αδάμου είπε ότι διατύπωσε την άποψη ότι είναι αδιανόητο να προκαλούνται τόσο μακρές αργοπορίες σε έργα λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει με αυτό το φαινόμενο που ταλανίζει τον τόπο και πρωτίστως αυτή την περίοδο που η οικονομία του τόπου υπέστη νέο πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος εξήγησε ότι η κατεδάφιση και η αποκατάσταση του χώρου έχει σταματήσει τώρα και πέραν του ενός χρόνου επειδή στα τσιμεντένια πέδιλα των κατασκευών που κατεδαφίστηκαν εντοπίστηκαν ψήγματα αμιάντου. Πρόσθεσε ότι κατόπιν τούτου έπρεπε να βρεθεί τρόπος μετακίνησης των μπάζων αυτών κατά τρόπο που διαφορετικό από ότι προέβλεπε το συμβόλαιο του εργολάβου καθώς σε αυτό περιλαμβανόταν όρος ότι τα μπάζα θα χρησιμοποιούνταν στις επιχωματώσεις που θα ακολουθούσαν.

Συνεχίζοντας είπε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος και τα Δημόσια Έργα δεν αποδέχθηκαν τη χρήση των μπάζων που περιείχαν αμίαντο στις επιχωματώσεις και άρχισαν τα προβλήματα καθώς ο εργολάβος δεν προτίθετο να παρεκκλίνει του συμβολαίου του και να χρησιμοποιήσει άλλα υλικά για τις επιχωματώσεις. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Τμήμα Δημοσίων Έργων απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Αλλαγών και Απαιτήσεων ώστε να αλλάξει το συμβόλαιο προκειμένου να μπορεί το Τμήμα να καλύψει τη δαπάνη απομάκρυνσης των μπάζων στα οποία εντοπίστηκε αμίαντος και να φέρει άλλα μπάζα για τις απαιτούμενες επιχωματώσεις, είπε ο κ. Αδάμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει υποβάλει την αίτηση και πρόθεση του είναι τις επόμενες μέρες να συζητήσει το θέμα. Περαιτέρω ο κ. Αδάμου, ενόψει θέσεων ότι σε κάποια μπάζα τα όρια αμιάντου είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο και σε κάποια άλλα το ξεπερνούν και αναζήτησης λύσης στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, είπε ότι ξεκαθάρισε τη θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι όλα τα μπάζα θα μετακινηθούν και δεν θα χρησιμοποιηθεί τίποτε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι συμφώνησαν όλοι ότι τα μπάζα από τα πέδιλα θα μεταφερθούν στους χώρους αποθήκευσης στον Αμίαντο και να χρησιμοποιηθούν για τις επιχωματώσεις μπάζα που θα είναι ελεύθερα από τοξικές ουσίες. Ο κ. Αδάμου είπε ότι ο εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι το 2022 προγραμματίζει την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης στο χώρο, ενώ ο Δήμαρχος των Κάτω Πολεμιδιών διαμαρτυρήθηκε στην Επιτροπή καθώς ο Δήμος θα κατασκευάσει στον χώρο βιβλιοθήκες αίθουσες εκδηλώσεων, αμφιθέατρο και όλα καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X