ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από το 2011 είχε πάρει άδεια στην Κύπρο η εταιρεία

Νέα τοποθέτηση από την κυβέρνηση για το επίμαχο ζήτημα του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα

Newsroom K

Σε νέα τοποθέτηση σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό προέβη το απόγευμα της Δευτέρας (18/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως επισημαίνει ο κ. Προδρόμου η συγκεκριμένη εταιρεία είχε πάρει άδεια και είχε ενεργοποιηθεί στην Κύπρο ήδη από το 2011, τονίζοντας παράλληλα πως για τα ζητήματα αυτά υπάρχει σχετική νομοθεσία από το 1996.

Υπενθυμίζει επίσης πως από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ούτως ώστε να διερευνηθεί αρμοδίως το περιστατικό και οι σχετικές πληροφορίες, για τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας.
Ο κ. Προδρόμου προβαίνει παράλληλα σε αναφορά στο νομοσχέδιο το οποίο όπως σημειώνει ετοιμάστηκε και έτυχε εκτενούς διαβούλευσης με τις πολιτικές δυνάμεις και το οποίο απαγορεύει ρητά κάθε τέτοια δυνατότητα παραβίασης του απορρήτου των ιδιωτικών επικοινωνιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι προκειμένου να διασφαλίσουμε τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των επικοινωνιών των πολιτών, αποτρέποντας την εκμετάλλευση κενών στο ρυθμιστικό πλαίσιο, πρέπει να εγκριθεί το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή» καταλήγει η δήλωση.

Επιβεβαιώθηκε η οπλοφορία

Υπάλληλος της εταιρείας, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του κατασχεθέντος κατασκοπευτικό βαν, κατέχει άδεια οπλοφορίας, η οποία, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, είναι νόμιμη. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, μετά την επίσκεψη του στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου απάντησε στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανότητα η Αστυνομία να γνώριζε για την ύπαρξη του εν λόγω βαν ή και να εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς της Δύναμης, αλλά και για το θέμα οπλοφορίας υπαλλήλου της εταιρείας ο Αρχηγός.

Αρχικά ανάφερε ότι οι εξετάσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο και αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα πάντα. Για το μέλος της εταιρείας που έχει στην κατοχή του όπλο, ανάφερε ότι έχει άδεια οπλοφορίας για την οποία έχουν ακολουθηθεί όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.
Η Αστυνομία, επισήμανε ο Αρχηγός, προχωρά στην διερεύνηση όλων των οπτικών και όλων των ερωτημάτων που τίθενται παρόλο που για πολλά από αυτά, ως Υπηρεσία γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Ερωτηθείς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βαν, απάντησε ότι όλα διερευνώνται και δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί, ώστε να μην αναφερθεί το οτιδήποτε, κάτι που στην συνέχεια θα χρειαστεί να διαψεύσει.
Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, τόνισε, και αφού δοθούν περεταίρω οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία, θα βγουν οι ανάλογες ανακοινώσεις.

Ο Αρχηγός, δεν θέλησε να δώσει περισσότερη έκταση στα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Αστυνομία συνεργαζόταν με το εν λόγω κατασκοπευτικό βαν και δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε για αυτά, αφού θεωρεί ότι λόγω του ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση αν λεχθούν κάποια πράγματα, θα ζημιώσουν το έργο της ανάκρισης.

Υπ. Δικαιοσύνης: Οι ανακρίσεις Αστυνομίας για κατασκοπευτικό βαν γίνονται με επαγγελματισμό και σοβαρότητα

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είχε ενημερωθεί για την λειτουργία του κατασκοπευτικού βαν στη Λάρνακα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «θέλω να εισάξω διαφορετική πολιτική όσον αφορά τις δηλώσεις. Είναι ένα θέμα το να ενημερώνομαι και έχω ζητήσει να ενημερώνομαι και ενημερώνομαι για το κάθε σοβαρό ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μου, είναι άλλο θέμα όμως το αν θα κάνω οποιαδήποτε δήλωση γι’αυτό το θέμα».

Πιστεύω, συνέχισε, ότι «πολύ σωστά και ο Αρχηγός ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του και εγώ πρέπει να είμαι ακόμα πιο φειδωλός στις δηλώσεις μου γιατί το επιχειρησιακό κομμάτι ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Αστυνομία χωρίς κανένα δικαίωμα δικής μας παρέμβασης ή επηρεασμού. Ειδικά στα θέματα των ανακρίσεων, αρμόδια αρχή η οποία θα αξιολογήσει το οποιοδήποτε πόρισμα των ανακρίσεων είναι η Νομική Υπηρεσία» είπε και σημείωσε πως αυτός είναι ένας άλλος λόγος "για τον οποίο πρέπει ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Δικαιοσύνης να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις μας».

Ανέφερε ακόμα ότι «ενημερώνομαι και είμαι συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές και είναι ένα θέμα που καλύπτει διάφορα επίπεδα, διάφορες υπηρεσίες και διάφορες πτυχές. Υπάρχει νομοθεσία η οποία ρυθμίζει την κάθε πτυχή από τα ολιγότερο σοβαρά μέχρι τα περισσότερο σοβαρά αδικήματα και είμαι βέβαιος ότι με τον επαγγελματισμό και την σοβαρότητα με την οποία γίνονται οι ανακρίσεις, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, θα καταλήξουν τα πορίσματα και θα αξιολογηθούν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Το πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «είναι αρκετά συγκεκριμένο και αρκετά εξειδικευμένο για αυτά τα πολύ εξειδικευμένα τεχνικά θέματα και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις από το αρμόδιο όργανο πού είναι η Νομική Υπηρεσία».

Άντρος Κυπριανού: Εξαιρετικά ανησυχητικές οι πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας

Σε ερώτηση σχετικά με το κατασκοπευτικό βαν και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε, «Σχετικά με τα θέματα των καταγγελιών που έχουμε υποβάλει για το θέμα του κατασκοπευτικού βαν, από την πρώτη στιγμή που έχουμε προβεί στη συγκεκριμένη καταγγελία οι πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας είναι πάρα πολλές και είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, για το ποιοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, ποιες είναι οι επαφές οι οποίες υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κύριος Κυπριανού πρόσθεσε, «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει η απαραίτητη διερεύνηση από εκείνους που πρέπει. Και εκείνοι που πρέπει είναι η Αστυνομία. Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται και αυτό το οποίο είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο. Ότι ενδεχομένως υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα πρέπει να γίνουν συλλήψεις, διερευνήσεις και αναμένουμε να ακούσουμε από την πλευρά της κυβέρνησης πώς απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα». Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχτεί το κουκούλωμα της συγκεκριμένης υπόθεσης επισημαίνοντας ότι ξέρει περισσότερα από αυτά λέει δημόσια αλλά περιμένει το τι θα πει η Κυβέρνηση πριν τοποθετηθεί δημοσία. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, ο κύριος Κυπριανού είπε, «έχει γραφτεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε σχέσεις με πολιτικά κόμματα. Περιμένουμε να ακούσουμε, επαναλαμβάνω, από την κυβέρνηση».

Για το αν γνωρίζει από πότε δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη εταιρεία στην Κύπρο ο γ.γ του ΑΚΕΛ είπε, «από ό,τι καταλαβαίνω η εταιρεία αυτή λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, αν δεν είναι και περισσότερα. Ως εκ τούτου πρέπει να μας ενημερώσουν για το πώς ήρθε εδώ αυτή η εταιρεία, γιατί δόθηκε η άδεια να αγοραστεί ένα τέτοιο κατασκοπικό βαν, το οποίο μάλιστα, ακούμε τώρα ότι έχει εισαχθεί στην Κύπριο ως όργανο μετεωρολογίας. Ξέρετε, όταν κυκλοφορεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο με όργανα αξίας 9 εκ. σε μια χώρα, και είμαστε ένας πολύ μικρός τόπος, οι υποψίες είναι πάρα πολλές για το τι έκανε και πώς λειτουργούσε».

Τέλος ο κύριος Κυπριανού είπε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διερεύνησης.

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση με το κατασκοπευτικό όχημα στην Κύπρο

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση που αφορά το κατασκοπευτικό όχημα ιδιοκτησίας Ισραηλινού πολίτη στην Κύπρο. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία ενημερώθηκε για το θέμα αυτό από τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης και παρακολουθεί το θέμα στενά.

Τις εξελίξεις επί του θέματος παρακολουθούν, εξάλλου, και οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση