ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικοινωνία και ασφάλεια - Στέλνοντας τα σωστά μηνύματα

Οι καλές πρακτικές και οι συστάσεις των ειδικών διασφαλίζουν ότι κανένα μέρος της συνολικής εικόνας δεν χάνεται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το τεράστιο και κρίσιμο κεφάλαιο της επικοινωνίας, είτε αυτό αφορά οδικές συγκρούσεις είτε εργατικά ατυχήματα, απασχόλησε ημερίδα την οποία διοργάνωσε το ερευνητικό κέντρο CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου.

Η μετάδοση της πληροφορίας παίζει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στο μήνυμα το οποίο λαμβάνει το κοινωνικό σύνολο και αυτό, με τη σειρά του, διαμορφώνει αντιλήψεις οι οποίες συχνά μεταθέτουν την ουσία του ζητήματος, δημιουργούν ή ενισχύουν στερεότυπα αλλά και οδηγούν σε μονοδιάστατα συμπεράσματα ως προς την ευθύνη.

Αυτά τα συμπεράσματα είναι συχνά λανθασμένα ή κάποτε μπορεί να είναι μέρος της αλήθειας, δεν είναι όμως η ίδια η αλήθεια. Και το μόνο βέβαιο είναι πως είναι πάντοτε βεβιασμένα.

Για το πώς η πληροφορία μεταδίδεται ή καλύτερα πως πρέπει να μεταδίδεται, υπάρχουν διεθνείς πρακτικές οι οποίες προέκυψαν μετά από χρόνια επιστημονικών ερευνών. Οι καλές πρακτικές και οι συστάσεις των ειδικών διασφαλίζουν ότι κανένα μέρος της συνολικής εικόνας δεν χάνεται, ειδικά όταν το μέρος αυτό αφορά ελλείψεις στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία διαχειρίζεται το κάθε ζήτημα. Ελλείψεις σε προγραμματισμό, υποδομές και πολλά άλλα. Θέματα, δηλαδή, τα οποία μέσα από ελλιπείς πρακτικές, ιδιαίτερα ως προς τους πολυάριθμους παράγοντες πρόκλησης ενός ατυχήματος ή μίας σύγκρουσης, δεν περιλαμβάνονται καν στη δημόσια συζήτηση και έτσι δεν μπορούν να βελτιωθούν και να διορθωθούν.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πηγή από την οποία ξεκινά η πληροφορία είναι η Αστυνομία, οι ερευνητές του CERIDES Ιάσων Σενέκκης και Δρ. Κλειώ Βαριάνου - Μικελλίδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε στελέχη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος από ολόκληρη την Κύπρο τα τελευταία ευρήματα σε σχέση με την επικοινωνία γύρω από το θέμα της ασφάλειας αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις πρακτικές που ακολουθούνται σε ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό επίπεδο διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις διεθνείς πρακτικές εφαρμόζονται εδώ και καιρό από την Αστυνομία Κύπρου, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολούθησε μια μακρά και γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, απαντήθηκαν ερωτήσεις και λύθηκαν απορίες, κυρίως ως προς το πώς εφαρμόζονται πρακτικά όλα αυτά που η επιστημονική κοινότητα έχει να προσφέρει σε όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία μετάδοσης αυτών των πληροφοριών.

Η προσπάθεια του CERIDES ως ερευνητικού κέντρου το οποίο εξειδικεύεται στα θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου, δεν σταματά εδώ. Δεδομένου ότι ο ρόλος των ΜΜΕ στην μετάδοση της είδησης είναι άκρως σημαντικός και καθοριστικός, το Κέντρο θα διοργανώσει υπό την αιγίδα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία ειδική ημερίδα στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν οι λειτουργοί των ΜΜΕ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων των τοπικών εκπροσώπων του τύπου στα συγκεκριμένα θέματα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση