ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Πλατφόρμας Στρατεύσιμων Φοιτητών σε κόμματα

«Το κόστος που προκύπτει από την πρόσληψη Συμβασιούχων οπλιτών σε σχέση με το διακύβευμα για τους μελλοντικούς πολίτες του τόπου, καλύπτεται ποικιλοτρόπως» σημειώνει

Newsroom K

Ανοικτή επιστολή προς αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και μελών του κοινοβουλίου απέστειλε η Πλατφόρμα Στρατεύσιμων Φοιτητών 2020 ΕΣΣΟ σχετικά με το θέμα της απόλυση στρατεύσιμών που έχουν εξασφαλίσει θέση στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Αυτούσια η επιστολή:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς και τις προσωπικές ενέργειες του Αξιότιμου Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη, ως προς την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι στρατεύσιμοι φοιτητές της 2020 ΕΣΣΟ.

Ευχαριστούμε επίσης όλα τα πολιτικά κόμματα για το ενδιαφέρον που έχουν παρουσιάσει εν όψη της άμεσης ανάγκης επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει αδιάκοπα τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Με τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα της παραχώρησης προσωρινής απόλυσής στους στρατεύσιμους της 2020 ΕΣΣΟ που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν θέση σε πανεπιστήμια του ΗΒ για το τρέχον έτος, θέλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Στρατιωτική Θητεία

Α) Τα παιδιά μας έχουν καταταχθεί στις τάξεις της ΕΦ για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους και η προσωρινή απόλυση αποτελεί γι’ αυτούς λύση ανάγκης. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας, παράγοντες που έχουν επηρεάσει αρνητικά το κάθε νοικοκυριό, αιτούνται της σχετικής ευελιξίας για να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητείας σε εύλογο χρόνο ώστε να μην επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες τους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν τη φυγοστρατία εν’ όψη του ότι οι νέοι μας θα παρουσιαστούν για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους με την απόκτηση του πρώτου πτυχίου. Ως εκ τούτου, θα καταβληθεί χρηματική εγγύηση και σε περίπτωση μη επιστροφής ατόμων θα κηρύττονται λιποτάκτες, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Όσον αφορά στις οικονομικές προεκτάσεις του θέματος παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Α) Στην εύλογη περίπτωσή προσωρινής απόλυσης, αριθμού στρατιωτών, το ποσό που αναλογεί στους μισθούς του, θα μεταφερθεί στο κονδύλι για την πρόσληψη των Συμβασιούχων οπλιτών που θα τους αντικαταστήσουν. Επιπλέον οι στρατεύσιμοι της 2020 ΕΣΣΟ με το που θα αρχίσουν τη θητεία τους αποποιούνται του μηνιαίου επιδόματος των 150 Ευρώ με το που θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους, συνεισφέροντας έτσι στα ταμεία του κράτους.

Ως εκ τούτου , τυχόν ποσά που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αναγκών που απορρέουν από την προσωρινή απόλυσή τους, θα εξοικονομηθούν στο έτος κατά την επιστροφή τους στην ΕΦ όπου θα προσφέρουν υπεράριθμα τις υπηρεσίες τους και χωρίς την ανάγκη των επιπρόσθετων συμβασιούχων οπλιτών. Ταυτόχρονα η πρόσληψη ΣΥΟΠ σε περίοδο που η οικονομία λειτουργεί στο εσωτερικό της καμπύλης των παραγωγικών δυνατοτήτων της θα λειτουργήσει ως αντίβαρο με όλα τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Β) Αν τα παιδιά αυτά, ξεκινήσουν τις σπουδές τους το 2020/21 τότε η εκπαίδευση τους θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Άγγλο φορολογούμενο και με δανειοδότηση από τον οργανισμό χρηματοδότησης φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε περίπτωσή σπουδών τους τον επόμενο χρόνο η εξαγωγή συναλλάγματος ως μέσος όρος θα είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερος , με συντηρητικούς υπολογισμούς το επιπλέον ποσόν να κυμαίνεται στα 10 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

Γ) Η κάλυψη της χρηματοδότηση για την πρόσληψη συμβασιούχων οπλιτών δεν είναι πέραν των επιτρεπόμενων δημοσιονομικών ορίων και πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους αν και εφόσον ληφθούν υπόψη τα πιο πάνω.

Δ) Σε συνάντηση που έγινε στις 2 Σεπτέμβριου έγινε κατάθεση οικονομικής μελέτης από την πλατφόρμα για την στήριξη των παιδιών παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων. Η εν λόγω πρόταση αφορούσε τη στήριξη του συνόλου των 522 αγοριών για τις σπουδές τους στο ΗΒ, το ακαδημαϊκό έτος 2021/22 και κάλυπτε τη διαφορά της αύξησης των διδάκτρων μόνο, από το ακαδημαϊκό έτος 2020/21.

Αδιαμφησβήτητα το συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου, με ισόμερή κατανομή στο διάστημα 3 χρονών, θα υπονόμευε τα ταμεία του κράτους. Απαραίτητη δε προϋπόθεση για την παραχώρηση δάνειου θα ήταν οι κρατικές εγγυήσεις . Ως εκ τούτου η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Εκ των πραγμάτων μόνο η προσωρινή απόλυση θα έδιδε σε όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις για το έτος 2020/21, την ευκαιρία να επωφεληθούν των χαμηλών διδάκτρων και των άλλων ωφελημάτων που πρόκυπταν όπως το δάνειο.

Ε) Ένας αριθμός των επηρεαζόμενων φοιτητών προέρχεται από τα ιδιωτικά σχολεία και δεν έχει επιβαρύνει μέχρι στιγμής τον Κύπριο πολίτη, έχοντας καταβάλει τα δίδακτρά που του αναλογούν για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του, σε ποσό ισάξιο με το κόστος που αναλογεί στα παιδιά που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, για τα οποία επιβαρύνεται διαχρονικά o Κύπριος φορολογούμενος πολίτης.

Εν κατακλείδι, το κόστος που προκύπτει από την πρόσληψη Συμβασιούχων οπλιτών σε σχέση με το διακύβευμα για τους μελλοντικούς πολίτες του τόπου, καλύπτεται ποικιλοτρόπως.

Κατά τη γνώμη μας , το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να μας ενώνει όλους και όχι να τυγχάνει διασυρμού των παιδιών μας δημιουργώντας ίντριγκες και αντιπαραθέσεις.

Την συγκεκριμένη στιγμή εναποθέτουμε την ευθύνη για το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια σας. 

Σας παρακαλούμε χειριστείτε το με τη δέουσα σημασία και υπευθυνότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Φωτογραφία καταζητούμενου.

Καταζητείται 44χρονος

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λεμεσού ...
Newsroom K
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X