ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφουν οι φθινοπωρινές βροχές: Τι μας επιφυλάσσουν Οκτώβρης-Νοέμβρης

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παρά τη ζέστη και την υγρασία που εξακολουθεί να επικρατεί στην Κύπρο, το φθινόπωρο άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, αφού βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν ήδη σε αρκετές περιοχές του νησιού. Μάλιστα, τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα, η μέση ποσότητα της βροχόπτωσης ανήλθε στο 82% της κανονικής για τον Σεπτέμβριο. Η «Κ» επικοινώνησε με τον λειτουργό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ιάσωνα Χριστοδούλου, ο οποίος μας ανάφερε ότι το βροχερό σκηνικό πιθανόν να επιστρέψει από σήμερα, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο αύριο. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως τα ορεινά, το εσωτερικό και τα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα και δεν θα παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές τις επόμενες 4-5 μέρες.

Πώς θα κυμανθούν Οκτώβρης και Νοέμβρης

Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση του καιρού που δίνει στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο καιρός θα αρχίσει να αλλάζει από τον Οκτώβριο, με τον μήνα να διαφοροποιείται τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα κυμανθεί γύρω στα κανονικά επίπεδα, ενώ το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί μέχρι 50% του κανονικού σε όλη την Κύπρο. Ο Νοέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός και τοπικά στα παράλια λίγο θερμότερος του κανονικού. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα ανατολικά κάτω από 50% του κανονικού και στην υπόλοιπη Κύπρο από 50% μέχρι 75% του κανονικού. Μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει και μήνα πρώτης χιονόπτωσης στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ως αποτέλεσμα ψυχρών εισβολών συνδυασμένων με υφέσεις που επηρεάζουν την περιοχή.

Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 3 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα παροδικά στα νότια παράλια, μέχρι ισχυροί 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα στα δυτικά παράλια θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 30 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 25 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια θα είναι μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 21 στα παράλια και στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές του εσωτερικού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας, κυρίως στα ορεινά και σε περιοχές του εσωτερικού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση