ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:50
 

Αντιδρά η ΕΤΕΚ για καθεδρικό ναό στον δημοτικό κήπο Πάφου

Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου

Newsroom K

Το Επιμελητήριο με απογοήτευση διαπιστώνει πως ένα θέμα που είχε απασχολήσει πολιτεία, πολίτες και φορείς πριν δέκα χρόνια και είχε απαντηθεί από τις αρμόδιες αρχές, επανέρχεται στην επικαιρότητα και απειλεί έναν μεγάλης αξίας δημόσιο χώρο. Το Επιμελητήριο δηλώνει ευθαρσώς πως δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης ενός τέτοιου σεναρίου, το οποίο θα πρέπει άμεσα να απορριφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του, η Πάφος μέσω του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας και των έργων που υλοποιήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, ανάπλασε το αστικό της κέντρο και σήμερα πολίτες και επισκέπτες ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν ένα ενδιαφέρον σύνολο από κτήρια και πλατείες μοναδικό για όλες τις κυπριακές πόλεις. Αυτή η ώθηση που δόθηκε στο αστικό κέντρο πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί και να ενισχυθεί με πρόσθετες χρήσεις και σχεδιασμούς, που να αποδίδουν την πόλη στους πολίτες της, ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του κέντρου και αναδεικνύοντας το δημοτικό κήπο ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία προς τούτο είναι πλούσια και αδιαμφισβήτητη, ενώ ταυτόχρονα η άμεση αντίδραση των κατοίκων της Πάφου αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού και διαφανούς πολεοδομικού σχεδιασμού.

Το Επιμελητήριο είναι διατεθημένο να αναλύσει και να τεκμηριώσει τη θέση του στους αρμόδιους φορείς, καθώς και να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες για την εναλλακτική χωροθέτηση του καθεδρικού ναού, μέσω της ανταλλαγής γης, η οποία είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί προ δεκαετίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε κάθε απόφαση ή εισήγηση για το θέμα, η οποία παραβιάζει βασικές αρχές αστικού σχεδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθεσε η Μητρόπολη Πάφου στον Δήμο για ανέγερση του καθεδρικού ναού, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για άλλο χώρο ο οποίο θα δοθεί από το κράτος.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε πως η Εκκλησία έθεσε αίτημα διατήρησης ενός μικρού μέρους του Δημοτικού Κήπου για να ανεγερθεί νέος καθεδρικός ναός.

Μέχρι σήμερα αναμενόταν ότι θα ήταν τυπική η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταξύ Μητρόπολης Πάφου, κράτους και Δήμου Πάφου, προκειμένου η κυριότητα και διαχειριστική ευθύνη του ιστορικά φορτισμένου χώρου που περιβάλλει το Δημοτικό Μέγαρο να περιέλθει στον Δήμο, ώστε να προωθήσει τους σχεδιασμούς ανάδειξης και βελτίωσης του. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν σχεδιασμοί που θα αφορούν σε νέες παρεμβάσεις βάσει και των ευρύτερων αναπλάσεων που εκτελέστηκαν ήδη στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Άσπονδοι φίλοι ή περιπαίζουν μας ούλλους;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  20:16

Τα τετράμηνα οδηγούν στα φροντιστήρια

«ενω πριν τα τετραμηνα οι γονεις και οι μαθητες δεν ειχαν ξανακουσει για φροντιστηρια. »
αντζελα  |  12:44

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X