ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμοι για πλήρες μέλος του ΟΤΚ, λέει ο Ουστέλ στο Αζερμπαϊτζάν

ΚΥΠΕ

Είναι έτοιμοι να γίνουν πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών κι αυτό θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν με θέμα «Τα Τουρκικά Κράτη προς νέους στρατηγικούς στόχους στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών πραγματικοτήτων και των παγκόσμιων καταστροφών».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ. τ/κ ΜΜΕ ανέφεραν χθες ότι στην ομιλία του με θέμα «Διπλωματία των πολιτικών κομμάτων ως μια πλατφόρμα νέου διαλόγου», ο κ. Ουστέλ δήλωσε ότι αναμένουν όλα τα τουρκικά κράτη να ανοίξουν τις πόρτες τους στο ψευδοκράτος και είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν επαφές σε επίπεδο κομμάτων, έπειτα «κοινοβουλίων», και στη συνέχεια «κρατών».

«Η ένταξη της τδβκ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητής είναι ένα πραγματικό παράδειγμα του οράματος αλληλεγγύης του τουρκικού κόσμου τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα αδελφά τουρκικά κράτη είναι δίπλα-δίπλα και ώμο με ώμο».

Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη των τουρκικών κρατών στον αγώνα για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού «λαού», συνέχισε, είναι πολύ σημαντική, υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται η πολιτική της ε/κ ηγεσίας να διατηρεί «και μάλιστα να επιδεινώνει την απάνθρωπη απομόνωση του λαού μας. Τα παιδιά μας, οι νέοι, οι καλλιτέχνες, οι γυναίκες, με λίγα λόγια, όλος ο λαός μας δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε σε αθλητικούς αγώνες, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω αυτών των απομονώσεων».

Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά είχε εποικοδομητική στάση σε όλες τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. «Μετά από όσα συνέβησαν, το 2020, όπως και το Αζερμπαϊτζάν, αποφασίσαμε να κόψουμε μόνοι μας τον ομφαλό μας και να παρουσιάσουμε το νέο μας όραμα εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε προχθές ότι ήρθε η ώρα η τδβκ να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

Όπως είπε, ο κ. Αλίγιεφ έχει δίκιο, η ώρα γι' αυτό έχει επίσης έρθει, και τον ευχαρίστησε. «Ως τδβκ, είμαστε έτοιμοι για πλήρη ένταξη και πιστεύουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτά τα βήματα, πιστεύω ειλικρινά ότι η αναγνώριση της τδβκ θα έρθει σίγουρα στην ατζέντα κι αυτό θα πραγματοποιηθεί επίσης στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», πρόσθεσε.

Στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν ο κ. Ουστέλ, ως πρόεδρος του ΚΕΕ, είχε συναντήσεις με πολιτικά κόμματα των κρατών μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Μετά τις εκεί συναντήσεις του ο κ. Ουστέλ υπενθύμισε τη συμφωνία που υπέγραφε το κόμμα του με το ΑΚΡ της Τουρκίας και το Κόμμα Νέο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι αυτή οδήγησε στην αύξηση του διακομματικού διαλόγου και η διακομματική διπλωματία έχει γίνει κινητήρια δύναμη της «διακρατικής διπλωματίας».

Με την ευκαιρία της 15ης Ιουνίου, της ημέρας εθνικής απελευθέρωσης του Αζερμπαϊτζάν και της επετείου της συμφωνίας της Σούσα, ο πρόεδρος και ο γγ του ΚΕΕ, Ουστέλ και Χασίπογλου αντίστοιχα, πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς των κομμάτων της Ουγγαρίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν, κατά τις οποίες παρουσίασαν ως παράδειγμα το «πρωτόκολλο» συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του ΑΚΡ - Yeni Azerbaijan και του UBP, με στόχο να υπογραφούν παρόμοια «πρωτόκολλα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση