ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι θα ελέγχονται τα Safepass

«Δεν είναι σκοπός να ενοχλούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Δευτέρα (10/5) η Κύπρος εξήλθε από το τρίτο lockdown με τις καλύτερες -υπό τις περιστάσεις- προϋποθέσεις, αφού όπως διαπιστώθηκε το ποσοστό θετικότητας του ιού έχει μειωθεί αισθητά. Μετά από περίπου 110 χιλιάδες τεστ σε όλη τη Κύπρο την Κυριακή (9/5), εντοπίστηκαν 269 νέα κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να βρίσκεται μόλις στο 0,24% ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε ξεπεράσει το 1%.

Από το πρωί τέθηκαν σε ισχύ οι χαλαρώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της αποστολής μηνύματος στο 8998, ωστόσο, στη ζωή των πολιτών μπήκε το SafePass.

Ο έλεγχος των πολιτών για το SafePass θα γίνεται από τα μέλη της Αστυνομίας, λειτουργούς Υπουργείων και Τμημάτων αλλά και δημοτικών υπαλλήλων.

Πού θα ελέγχει η Αστυνομία

Σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, κ. Χρίστο Ανδρέου, ξεκαθαρίστηκε ότι τα μέλη της Δύναμης έχουν την αρμοδιότητα και πρόκειται να διενεργούν ελέγχους σε θρησκευτικούς χώρους και τελετές, στα καζίνο, σε γεύματα ή δείπνα ή και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων όσον αφορά γάμους και βαφτίσεις.

Επίσης, σε συνεργασία με λειτουργούς του Υφυπουργείου Τουρισμού πρόκειται να προβαίνουν σε ελέγχους σε χώρους εστίασης, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, για τήρηση των μέτρων και πρωτοκόλλων, αλλά και για SafePass.

«Οι έλεγχοι θα γίνονται εκεί και όπου χρειάζεται», τόνισε ο κ. Ανδρέου και εξήγησε ότι το μέλος της Αστυνομίας έχει το δικαίωμα να ζητήσει από έναν θαμώνα για παράδειγμα, να του επιδείξει το SafePass του, αλλά δεν είναι σκοπός να ενοχλούνται οι πολίτες.

«Αν ο κόσμος έχει το SafePass του δεν έχει τίποτα να φοβάται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρέου θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε με τους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους φέροντας πολιτική ενδυμασία.

Όπως εξήγησε: «Αρκετά μέλη της Δύναμης που διενεργούν ελέγχους για τη Λοιμοκάθαρση, φοράνε πολιτικά ρούχα, όπως για παράδειγμα οι του ΟΠΕ. Ο αστυνομικός κατά τη διενέργεια του ελέγχου, είναι υπόχρεος να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να δείξει την ιδιότητά του».

Δίπλα στους λειτουργούς που χρειάζονται βοήθεια

Οι έλεγχοι στις διάφορες επιχειρήσεις, έχουν μοιραστεί αναλόγως στα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Ενδεικτικά, τα ξενοδοχεία για παράδειγμα θα ελέγχονται από λειτουργούς του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ οι οίκοι ευγηρίας, τα υποκαταστήματα και τα πολυκαταστήματα από το Υπουργείο Εργασίας. Για τα γυμναστήρια, τις σχολές και άλλα αθλήματα και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητα ελέγχου έχει ο ΚΟΑ, όπως και για τα κυλικεία και τους αθλητικούς ομίλους, τα Σωματεία και τους Συλλόγους.

Για θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων, έχουν αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ελέγχους οι υπάλληλοι των Δήμων, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα ελέγχει χώρους εστίασης σε εμπορικά κέντρα και άλλα υποστατικά.

«Ωστόσο, τα μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στο πλευρό όλων των λειτουργών που θα προβαίνουν σε ελέγχους και όταν ζητηθεί, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου.

Τι είναι το SafePass:

i) Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν την Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα, είτε

ii) Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης ή το γραπτό μήνυμα ανάρρωσης που τους αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε

iii) Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν είτε το έντυπο που τους δίνεται από τα διάφορα σημεία δειγματοληψίας (βλ. πιο κάτω) είτε το γραπτό μήνυμα που αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο με το αποτέλεσμα από την εξέταση. Διευκρινίζεται ότι πιστοποιητικά από τεστ αντισωμάτων ή self-test δεν θα γίνονται αποδεκτά.

ΠΗΓΗ: 24NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση