ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξαιρετικής σημασίας η απόφαση της Ένωσης Δήμων κρίνει η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ σύντομα τη δική της γεωγραφική πρόταση, δήλωσε ο ΥΠΕΣ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Για θετική απόφαση της Ένωσης Δήμων σε σχέση την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο είπε εξάλλου ότι η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. «Για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή της πρότασης για μεταρρύθμιση έχουν γίνει διεξοδικές διαβουλεύσεις και με τις πολιτικές δυνάμεις και με τους ενδιαφερόμενους φορές, όπως είναι οι δήμοι και οι κοινότητες» είπε.

Σκοπός είναι στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες, συνέχισε, λέγοντας ότι πιθανώς πρώτη να είναι αυτή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα χαρακτήρισε εξίσου μεγάλης σημασίας τη μεταρρύθμιση για τη δημόσια υπηρεσία, τη μεταρρύθμιση που θα φέρει τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας, όπως επίσης και τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη, βάσει του προγράμματός του αλλά και λόγω της σύγκλισης με τις πολιτικές δυνάμεις, είναι να δούμε την αναβάθμιση της ΤΑ, την ενίσχυση των μονάδων τοπικής αυτοδιαχείρισης και βεβαίως τη δυνατότητα τους – μέσα από την αναδιοργάνωση που προτείνεται με την μεταρρύθμιση – να παρέχουν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.

Ερωτηθείς τέλος για τη χρονική στιγμή ενός ανασχηματισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «όταν έρθει η ώρα και στο χρόνο που θα κρίνει ο Πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει».

Πετρίδης: Εξαιρετικής σημασίας η απόφαση

Εξαιρετικής σημασίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης την σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων τόσο για την έγκριση του προσχεδίου για τις συνενώσεις Δήμων όσο και για τη μη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για προτεινόμενες συγχωνεύσεις.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως κατόπιν της απόφασης αυτής η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πολύ σύντομα τη δική της γεωγραφική πρόταση για το ποιες τοπικές αρχές προτείνεται να συγχωνευθούν στις νέες οντότητες και αυτή η πρόταση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και ακολούθως θα κατατεθεί στην Βουλή.

Κάλεσε τις τοπικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους να καταθέσουν τις επόμενες μέρες τις απόψεις τους όπως έκαναν ήδη αρκετές τοπικές αρχές, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη στην πρόταση του Υπουργείου, μαζί με τα αποτελέσματα τις μελέτης και τα αντικειμενικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις που έχουν εξ αρχής συμφωνηθεί με την Ένωση Δήμων.

«Η σημερινή απόφαση είναι εξαιρετικής σημασίας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους γιατί χωρίς μια δυνατή τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κράτος», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως η απόφαση αποτελεί «το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας που αρχίσαμε μαζί με την Ένωση Δήμων όχι για να μεταρρυθμίσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για να περάσουμε από ένα σύστημα εταιροδιοίκησης σε ένα πραγματικό σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Για να κάνουμε τα λόγια πράξη και να δημιουργήσουμε νέες, δυνατές και αποτελεσματικές οντότητες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες τις κοινωνίας, απεξαρτημένες από το κεντρικό κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη πως όλο αυτό το διάστημα "δουλέψαμε αθόρυβα με την Ένωση Δήμων, κάναμε δεκάδες συναντήσεις και αγγίξαμε όλα τα θέματα, τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι τοπικές αρχές, τους πόρους που χρειάζονται για να είναι οικονομικά αυτοτελείς, αλλά και το θέμα των ελέγχων και της διοικητικής αυτονομίας".

«Αγγίξαμε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Έγινε επίσης κατανοητό το αυτονόητο. ότι ο υφιστάμενος κατακερματισμός δεν συνάδει με δυνατές ευρωπαϊκές τοπικές κοινωνίες», είπε, προσθέτοντας πως και ο ίδιος αποδέχθηκε ότι ούτε και οι συνενώσεις μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν τη λύση.

Ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε επίσης την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης για μη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, υποδεικνύοντας «τη μεγάλη δυσκολία αυτής της απόφασης αφού συχνά το τοπικιστικό χρόνια επικρατεί του ορθολογισμού».

«Ήταν όμως ξεκάθαρο», συνέχισε, «ότι αν αφεθεί η μεταρρύθμιση σε τοπικά δημοψηφίσματα σε δεκάδες δήμους και κοινότητες να έχουν ουσιαστικά βέτο, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια εύκολη δικαιολογία και διέξοδο για όλους μας, αλλά θα δρούσε ως δούρειος ίππος για την μεταρρύθμιση αφού η απόφαση μιας μικρής τοπικής αρχής η οποία θα μπορούσε να ληφθεί και με τοπικιστικά κριτήρια θα μπορεί να καταδικάσει το όλο εγχείρημα για την περιοχή».

Όπως σημειώνει, η δημοκρατική διαδικασία για να αποτελέσει μια απόφαση ευθύνης θα πρέπει να αναληφθεί από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και το δημοκρατικά εκλελεγμένο Κοινοβούλιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε εκ νέου την Ένωση Δήμων για την πολύ καλή συνεργασία και τις δύσκολες αποφάσεις σε ένα πολύπλοκο θέμα, που καταδεικνύει και την αποφασιστικότητα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας που ζουν τα καθημερινά της προβλήματα να αλλάξουν τα πράγματα, την Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Νομοθεσίας που εργάζονται για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου του νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση