ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eξελίξεις με τον θάνατο του Θανάση - To χρονικό της υπόθεσης

Ανατράπηκαν τα δεδομένα στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, η οποία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια έχει καθηλώσει την κυπριακή κοινωνία, με κύριο χαρακτηριστικό της, την επιμονή της μάνας που ζητά δικαίωση του παιδιού της.

Σε στραγγαλισμό απέδωσαν τον θάνατο του εθνοφρουρού, του οποίου το άψυχο σώμα βρέθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, οι εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Αθήνα, σε οστό του 26χρονου.

Τα εν λόγω αποτελέσματα προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων, ενώ το πρωί της Πέμπτης (17/6) συνεκλήθη σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας.

«Αποκαλύφθηκε η ανεπάρκεια των θεσμών - Ιδανικό να τιμωρηθούν οι ένοχοι»

Στο 24news μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση, Λουκής Λουκαΐδης, ο οποίος αρχικά θέλησε να ευχαριστήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το γνήσιο ενδιαφέρον που έδειξαν, όπως είπε, για την υπόθεση δηλώνοντας μάλιστα χαρούμενος γι’ αυτό.

«Ο Θανάσης ήταν γεμάτος καλοσύνη, ήρθε από την Αυστραλία με ενθουσιασμό για να προσφέρει τη ζωή του στη πατρίδα και η πατρίδα τον σκότωσε», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν ενήργησαν τόσο καλά όσο έπρεπε για να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

«Η μητέρα του παιδιού είναι σπάνιο είδος ανθρώπου, είχε και το σθένος και την ηθική υπόσταση για να αγωνιστεί και να πέτυχει την τιμωρία των ενοχών. Αν θα πέτυχει εξαρτάται από ούλους τους θεσμούς και την νοοτροπία της Κύπρου», σημείωσε όσον αφορά την κα. Ανδριάνα που πάλεψε 16 χρόνια για να λυτρωθεί η ψυχή του παιδιού της. Αναφέρθηκε και στα συναισθήματά της μετά την συγκλονιστική εξέλιξη που προέκυψε: «Βλέπει πλέον κάποιο φως ελπίδας, προηγουμένως ήταν εντελώς στα σκοτεινά. Δεν εξαρτάται πλέον πλήρως από τους θεσμούς και το κράτος».

*Η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου

Συνέχισε λέγοντας: «Τα άτομα που ασχολούνται με το θέμα, δείχνουν ενδιαφέρον πλέον, για την υπόθεση όταν ήταν στο κενό, το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο για αρκετό διάστημα».

Αναφερόμενος στους θεσμούς του κράτους αλλά και για τις εξελίξεις που αναμένονται στην υπόθεση, είπε: «Οι παραλείψεις και η ανεπάρκεια των θεσμών φάνηκαν, αποκαλυφθήκαν. Βγήκε αυτό το στοιχείο στη φόρα τώρα, στο δικαστήριο θα είναι μεγάλη εξέλιξη. Το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση, κάνεις δεν ξέρει. Πρέπει να τελειώσει η θανατική ανάκριση και να πάει δικαστήριο. Έπειτα ο καθένας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δίκες τους πρωτοβουλίες».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Το ιδανικό είναι να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Θυμίζουμε ότι οι Κυπριακές Αρχές έχουν παραλάβει την νέα ιατροδικαστική έκθεση από την Ελλάδα και αυτό που αναφέρθηκε από πλευράς Αστυνομίας το πρωί της Τρίτης (17/6) στο 24news είναι ότι πλέον, αναμένεται συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

«Βολές» Ματσάκη σε θεσμούς και κράτος - Αναμένει κλήση από Γεν. Εισαγγελέα

Στο 24news μίλησε και ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση εξήγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση η οποία έφτανε μέχρι την εκταφή των οστών. «Μετά από εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου, μου ανατέθηκε η εξέταση της υπόθεσης 7 χρόνια μετά, τον θάνατο του Θανάση ενώ μου ζητήθηκε να εκφράσω γνώμη για τα γεγονότα. Αυτό που είχα αναφέρει τότε ήταν ότι διαπιστώνονταν σοβαρά κενά και παραλείψεις στην διερεύνηση της υπόθεσης ενώ η εγκληματική ενέργεια δεν μπορούσε να αποκλειστεί. Με βάση τη δική μου έκθεση, η οικογένεια δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ και ακολούθησε αργότερα η εκταφή στην οποία ήμουν παρών και βοήθησα».

Στη συνέχεια, ανέφερε τον λόγο που δεν ενεπλάκη περισσότερο: «Δεν ανέλαβα, ωστόσο, ρολό στη συνέχεια, αφού δεν θεωρούσα σωστό να εμπλακώ τώρα, από τη πλευρά της οικογένειας, αφού τότε διορίστηκα ως ανεξάρτητος Ιατροδικαστής από την Κυβέρνηση».

«Θα νιώθω δικαιωμένος όταν τελειώσει η υπόθεση και πάλι, μπορεί. Αυτό που θέλω να σημειώσω και το λέω συνεχώς, είναι ότι αυτή η υπόθεση έχει βασανίσει αφάνταστα μια οικογένεια και έχει αναδείξει για ακόμη μια φόρα τα κενά που υπάρχουν στα θέματα διερεύνησης υποθέσεων θανάτων στη Κύπρο, τα κενά στη δικαιοσύνη δηλαδή. Αυτά δεν αφορούν μόνο την ιατροδικαστική διερεύνηση, αφορούν και την αστυνομική αλλά και το νομοθετικό έργο. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού για τις θανατικές ανακρίσεις», είπε επίσης, ενώ ανέφερε, ότι πριν αρκετά χρόνια που ήταν Βουλευτής είχε κάνει πρόταση νόμου και δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα έρθει ο εκσυγχρονισμός σε 6 μήνες. «Πέρασαν 5-6 Γενικοί Εισαγγελείς και ακόμα… Κατά τα αλλά τσακώνονται ποιος θα πάρει τις προεδρίες των επιτροπών της Βουλής», σχολίασε.

«Δεν μπορεί ένα παιδί να έρχεται από την Αυστραλία για να υπηρετήσει την πατρίδα του, σπουδασμένος αρχιτέκτονας και να τον στέλνει η μητέρα του στην Ε.Φ. και να τον παίρνουν πίσω νεκρό και να μην δίνουν καμία εξήγηση πώς πέθανε», είπε σε έντονο ύφος.

«Τα περισσότερα πράματα συμβαίνουν επιφανειακά, χωρίς εις βάθος διερεύνηση και χωρίς ιδιαίτερη σοβαρότητα στη Κύπρο, ειδικά όμως σε αυτή την υπόθεση δεν μπορεί ο αστυνομικός εξεταστής να είναι ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε κάποιο αστυνομικό σταθμό που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση παρόμοιας υπόθεσης και να περιμένεις να μπει σε βάθος και να διερευνήσει. Φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται τα πράγματα σοβαρά και έχουμε σαν αποτέλεσμα να βασανίζονται άνθρωποι για χρόνια και να μην βγάζουμε άκρη», σχολίασε επίσης.

«Εγώ αμφιβάλλω πλέον για όλους τους θανάτους πως έγιναν, μετά που έχω δει πως διερευνώνται, έχω κάθε δικαίωμα. Δεν μηδενίζω τα πάντα, και ναι υπάρχουν και υπεύθυνοι άνθρωποι, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μέτριοι και φαίνεται ότι κυριαρχούν», τόνισε επίσης.

Καταλήγοντας ανέφερε: «Περιμένω να δω τι θα γίνει στο τέλος, αναμένω ότι ο Γ. Εισαγγελέας θα ήταν εύλογο να μου ζητήσει να δω την υπόθεση ξανά με βάση τα νέα δεδομένα και ολοκληρωμένα, εφόσον έκανα τότε την πρώτη μελέτη».

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της υπόθεσης

Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.

Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.

Η μοιραία ημέρα

Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένειας του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.

Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.

* Ο άτυχος Θανάσης Νικολάου στο σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός

 

* Γεφύρι της Άλασσας

Μετά από 9 μήνες η ιατροδικαστική έκθεση και το αποτέλεσμα… δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα

Στην σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός, ο οποίος διεξήγαγε νεκροψία και ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνεπεία πτώσης από ύψος, και ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.

Εκ των προαναφερθέντων προκύπτουν αρκετά ερωτήματα τα οποία ζητούν άμεσα απαντήσεις, αφού η τότε έκθεση με τα τωρινά ευρήματα των εξειδικευμένων εξετάσεων δεν συμπίπτουν.

*Πανίκος Σταυρινός, ιατροδικαστής

Να σημειωθεί ότι τότε, Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Δώρος Θεοδώρου, Αρχηγός Αστυνομίας ο Τάσος Παναγιώτου και Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

Ανέτρεψε τα δεδομένα ο Ματσάκης

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 31 Δεκεμβρίου 2008, ακύρωσε το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής εξέτασης, με προνομιακό ένταλμα τύπου Certiorari.

Έξι χρόνια μετά από τον θάνατο του Θανάση και αφού έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες από την οικογένειά του, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Νικολάου. Διορίσθηκε επίσης και ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης για να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Ο κ. Ματσάκης ετοίμασε την γνωμάτευσή του στις 27 Απριλίου 2012. Σημείωνε ότι, τα τραύματα στο σώμα του Νικολάου, δεν είναι αυτά που προκύπτουν μετά από μια πτώση από τη γέφυρα της Άλασσας. Θεώρησε επίσης τις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις, επισφαλή και μη αποδεκτές.

Σημείωνε ότι η εγκληματική ενέργεια εναντίον του Νικολάου, δεν έπρεπε να αποκλεισθεί. Στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ποινικοί ανακριτές που διορίσθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλαν την έκθεσή τους, στην οποία διαπίστωσαν ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού, πολύ πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να γίνει επανεξέταση της υπόθεσης από την Αστυνομία, γιατί δεν πιστεύεται ότι θα μπορούσε να εξιχνιαστεί η υπόθεση 9 χρόνια μετά.

Η οικογένεια στην συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, η οποία στρέφεται κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, της Αστυνομίας, τις Στρατιωτικές Αρχές, τους Ανακριτές, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους.

«Χαστούκι» ΕΔΑΔ στη Κύπρο για τον θάνατο του 26χρονου

Η οικογένεια του Θανάση, που ποτέ δεν πείστηκε ότι ο θάνατός του ήταν αυτοχειρία, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ( Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ με απόφασή του τον Ιανουάριο του 2020 καταδίκασε τη Κυπριακή Δημοκρατία για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, αφου έκρινε ως ανεπαρκή την έρευνα και μάλιστα την υποχρέωσε να καταβάλει το ποσό των 32.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του Θανάση.

Η μητέρα του Θανάση, η κ. Ανδριάνα Νικολάου, είχε αναφέρει σε Δικαστήριο ότι, ήταν σε γνώση των αξιωματικών του στρατού ο αβίωτος βίος του παιδιού της από τους ναρκομανείς ταραξίες της μονάδας του, και παρόλο που ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να γλιτώσει, δεν τον προστάτεψαν.

Η εκταφή των οστών και το νέο πόρισμα που ανατρέπει τα δεδομένα

Αργότερα η οικογένεια, αιτήθηκε μέσω Δικαστηρίου την εκταφή των οστών του παιδιού της, ώστε να γίνουν νέες εξειδικευμένες εξετάσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στην παρουσία μελών της αστυνομίας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, τους συγγενείς του άτυχου νέου, του καθηγητή και πρώην προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππου Κουτσάφτη, των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους, του Μάριου Ματσάκη εκ μέρους της οικογένειας και ειδική ανθρωπολόγο της Δημοκρατίας.

Μετά από αίτημα της οικογένειας και κατόπιν διαβουλεύσεων με την Νομική Υπηρεσία, εκδόθηκε στη συνέχεια δικαστικό διάταγμα για μεταφορά του υοειδούς οστού του 26χρονου, από εκπρόσωπος της Αστυνομίας, στο Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Ιουνίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το πόρισμα της νέας Ιατροδικαστικής έκθεσης από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου Θανάση, οφείλεται σε στραγγαλισμό.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας μετά τις εξελίξεις

Η Νομική Υπηρεσία παρέλαβε σήμερα την τελευταία έκθεση του εμπειρογνώμονα που διόρισε η Δημοκρατία για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου.

Με αυτή την αφορμή, συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, των Εισαγγελέων υπεύθυνων του Ποινικού Τομέα και του Αστικού Τομέα αντίστοιχα, του Αρχηγού Αστυνομίας καθώς και άλλων μελών της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή των οστών θα τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή που διεξάγει τη θανατική ανάκριση. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αξιολογούνται και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

Οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές δίχως ίχνος υπερβολής αφού όπως όλα δείχνουν μια υπόθεση ‘’αυτοκτονίας’’ μετατρέπεται σε εγκληματική ενέργεια και όλα αυτά με την αστείρευτη επιμονή μιας μάνας που επί 16 χρόνια έβαλε σκοπό της ζωής της να δικαιώσει το παιδί της. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πώς οι ευθύνες και οι παραλείψεις είναι βαρύτατες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση