ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκή δύναμη άμεσης πυροσβεστικής επέμβασης, ζήτησαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές

Η τοποθέτηση των δύο Κυπρίων ευρωβουλευτών έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των φυσικών καταστροφών

ΚΥΠΕ

Τη δημιουργία μιας Δύναμης Άμεσης Πυροσβεστικής Επέμβασης, με έδρα την Κύπρο, ζήτησαν από κοινού οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ, ΕΛΚ) και Γιώργος Γεωργίου (AΚΕΛ, Ομάδα της Αριστεράς) από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Η τοποθέτηση των δύο Κυπρίων ευρωβουλευτών έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των φυσικών καταστροφών και δη των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη Γηραιά Ήπειρο σε συνάρτηση με τη κλιματική αλλαγή.
 
Στην δική του παρέμβαση, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες και στις καταστροφικές πυρκαγιές που έζησαν οι χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
 
«Θα  ήθελα να τονίσω ότι η δική μου η πατρίδα η Κύπρος δοκιμάστηκε σκληρά εξαιτίας των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών, αφήνοντας πίσω τεράστιες συνέπειες», είπε, καλώντας την ΕΕ «άμεσα να συνδράμει και να στηρίξει όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές».
 
Εκφράζοντας την πλήρη συμπαράστασή του σε όλες τις χώρες και τους Ευρωπαίους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «είναι η ώρα, που η Ε.Ε. πρέπει να θέσει  τον δάκτυλο ’επί τον τύπον των ήλων’ και να αναλάβει άμεσα αποφασιστική δράση».
 
«Πιστεύω η Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει μία Δύναμη Άμεσης Πυροσβεστικής Επέμβασης που θα μπορεί αποτελεσματικά και άμεσα να βρίσκεται όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές και έτσι θα συνδράμει στην αποτελεσματική κατάσβεση πυρκαγιών, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου», είπε. Συμπλήρωσε πως η Κύπρος προσφέρεται για να αποτελέσει τη βάση της Ευρωπαϊκής Πυροσβεστικής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης και μπορεί να καλύψει μία μεγάλη ακτίνα αφού είναι και το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ε.Ε.

Ζήτησε τέλος από την ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω το Ταμείο Αλληλεγγύης για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
 
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεωργίου είπε πως ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί, πια, να αγνοηθεί. Δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια, σπίτια πλημμυρίζουν, πυρκαγιές καίνε ανεκτίμητη δασική γη. «Και αυτό το καλοκαίρι ζήσαμε, στην Ευρώπη, εικόνες βιβλικής καταστροφής».
 
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο μηχανισμός Resc-EU αποδείχθηκε πως όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, αλλά διαιωνίζει τις ελλείψεις των χωρών της ΕΕ, ανακυκλώνοντας τα «λειψά μέσα». «Στην πατρίδα μου, την Κύπρο, δεν υπήρξε ταχεία ανταπόκριση, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό πυρόσβεσης τόσο στη χώρα μου όσο και στα άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε.
 
Επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, πρόσθεσε, οι τραγικές συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και των περικοπών των κονδυλίων που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των λαών.
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακόμη πως καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται, συνεχώς, σε αριθμό και ένταση, η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει, άμεσα, τα μέσα αλληλεγγύης για την αντιμετώπισή τους. 
 
«Προς την κατεύθυνση αυτή, ζητάμε να δημιουργηθεί, άμεσα Ευρωπαϊκή Βάση Αεροπυρόσβεσης στην Κύπρο», είπε και κατέληξε: «Έστω και την υστάτη, καλούμε την Κομισιόν να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ταχεία κινητοποίηση ουσιαστικής στήριξης προς τους πληγέντες, καθώς και να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Αλληλεγγύης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση