ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:07
 

«Γυναίκα πρόσφυγας, γυναίκα μετανάστρια στην Κύπρο»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Newsroom K

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όλους εσάς και διατρανώνω την ετοιμότητα του Γραφείου μας να σας αφουγκραστεί και να σας καθοδηγήσει, ως επίσης και να διαμεσολαβήσει για τα δίκαια αιτήματα σας».

Με αυτά τα λόγια η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση «Γυναίκα πρόσφυγας, γυναίκα μετανάστρια στην Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε χθες, 9 Ιουλίου 2019, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία και συνδιοργανώθηκε από την Επίτροπο, ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων και την Εκστρατεία «Aware».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης και σειράς δράσεων που πραγματοποιεί το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, αναφορικά με τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών και αιτητών ασύλου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των στόχων της εκστρατείας είναι να δοθεί έμφαση στη γυναίκα που αγωνίζεται, σε κάθε μητέρα πρόσφυγα, σε κάθε οικιακή εργαζόμενη, σε κάθε γυναίκα θύμα βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους, οι οποίες, πέραν του παραδοσιακού ρόλου που τους έχει εναποθέσει η κοινωνία λόγω του φύλου τους, είναι συγχρόνως επιφορτισμένες με τον αγώνα για την κοινωνική ένταξη των ιδίων και των οικογενειών τους στη χώρα που τους φιλοξενεί.

Επί του προκειμένου, η κ. Ειρήνη Θεοδούλου, εκπρόσωπος της Εκστρατείας «Aware», σημείωσε στο δικό της χαιρετισμό πως κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «Αποδέχομαι, Σέβομαι, Συμμετέχω» και στοχεύει «στην ανάδειξη της ζωής των προσφύγων, αιτητών ασύλου αλλά και μεταναστών».

Μετά τους χαιρετισμούς της Επιτρόπου και της κ. Θεοδούλου, καθώς και της κ. Όλγας Κομίτη, Λειτουργού Προστασίας στο Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που διαμένουν στην Κύπρου μοιράστηκαν με το κοινό τις βιωματικές τους εμπειρίες, τόσο σε σχέση με τις δυσκολίες του ταξιδιού τους προς μια άγνωστη χώρα μακριά από τις οικογένειες τους και με αβέβαιη κατάληξη, όσο και την αισιοδοξία και τις ελπίδες τους για ένα ευοίωνο μέλλον στον τόπο μας, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις και που τίθενται καθημερινά ενώπιον τους στην προσπάθεια τους για πληρέστερη ενσωμάτωση στην κυπριακή κοινωνία και γίγνεσθαι.

Ακολούθως, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις τέχνες, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των προσφύγων και μεταναστών, μέσω δρώμενων που παρουσίασαν οι ίδιοι κατά διάρκεια της εκδήλωσης. Με το τραγούδι, τις αφηγήσεις και τα χορευτικά τους ταξίδευσαν το κοινό στην ιδιαίτερη τους πατρίδα τους και τους κατέστησαν κοινωνούς με την κουλτούρα και τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε σύντομη δεξίωση μετά μουσικής.

Σημειώνεται ότι της εκδήλωσης έπεται σειρά δράσεων, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης που πραγματοποιεί το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, για την υποβοήθηση του αγώνα των προσφύγων, μεταναστών και αιτητών ασύλου για υπερκέραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για αξιοπρεπή διαβίωση και πλήρη ενσωμάτωση στην κυπριακή κοινωνία.

Ειδικότερα, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων δράσεων για την περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, μετανάστες και οι αιτητές ασύλου, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και αλληλεγγύης προς τα άτομα τρίτων χωρών, ως επίσης και σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με εμπλεκόμενες αρχές/φορείς και ΜΚΟ, ως επίσης και με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των υπό αναφορά συνανθρώπων μας, ούτως ώστε να τελεσφορήσει εν τέλει η ομαλή του ένταξη στην κυπριακή κοινωνία και η άρση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X