ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ανακοίνωση του Υπ. Γεωργίας για τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων

Κάλεσμα σε συνεργασία

Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας με αφορμή τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν.

Μετά τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των αιγοπροβατοτρόφων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί τα εξής:

  1. Τo ΥΓΑΑΠ εργάζεται για τη διαφύλαξη του φακέλου του χαλλουμιού ΠΟΠ υπερασπιζόμενο τη διασφάλιση της φήμης του προϊόντος και την ενίσχυση της προστασίας της ονομασίας του από προϊόντα μιμητισμού.
  2. Την περίοδο αυτή, είναι σε ισχύ το Διάταγμα όπου προβλέπεται η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στο 25% στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού.
  3. Το τελευταίο διάστημα και μετά την 21η Φεβρουαρίου 2024, διενεργούνται αυξημένοι έλεγχοι στα τυροκομία από τις εντεταλμένες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της αύξησης των ελέγχων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, έχουν εξουσιοδοτηθεί και είναι σε διαδικασία εκπαίδευσης επιπλέον επιθεωρητές.
  4. Το ΥΓΑΑΠ καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι προς όφελος της προστασίας του προϊόντος.

Παραλήφθηκε το επιπλέον γάλα από τυροκόμους, λέει ο Σ.Καδής των αιγοπροβατοτρόφων

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, παραλήφθηκαν τελικά οι επιπλέον ποσότητες γάλακτος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας αιγοπροβατοτρόφων από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο λόγος της διαμαρτυρίας ήταν η άρνηση των τυροκόμων να παραλάβουν τις περισσότερες ποσότητες γάλακτος που παρήγαγαν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε πως «οι αιγοπροβατοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κράτους και των τυροκόμων για παραγωγή περισσότερου γάλακτος, ωστόσο οι τυροκόμοι δεν παραλάμβαναν όλη τη ποσότητα. Σήμερα με τη μεσολάβηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, τον οποίο και ευχαριστούμε, διευθετήθηκε και παραλήφθηκε το γάλα από τους τυροκόμους».

Αυτό όμως συνέχισε «δεν είναι λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Ελπίζουμε ότι μετά την σημερινή παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας οι τυροκόμοι θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν το επιπλέον γάλα των αιγοπροβατοτρόφων».

Όπως είπε ο κ. Καδής «η θέση μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και ευχόμαστε ότι μετά την συνάντηση που θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4 Ιουνίου, θα ξεκαθαρίσει το θέμα της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι και το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση