ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η απάντηση των Κεντρ. Φυλακών για βαρυποινίτη στο νοσ. Αθαλάσσας

Η σχετική ανακοίνωση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε διευκρινήσεις για τους κρατούμενους που χρήζουν ψυχιατρικής νοσηλείας προέβη το Τμήμα Φυλακών σε απάντηση του στην ανακοίνωση του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ.

"Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται από τις 11.11.2016 Πρωτόκολλο λήψης απόφασης για συνοδεία φυλακισμένων ψυχικά ασθενών όταν αυτοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, και η περίπτωση κρατούμενου που αναφέρεται στην ανακοίνωση τους δεν εμπίπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, και εν πάση περιπτώσει ούτε είχε ζητηθεί τέτοια συνοδεία μέχρι σήμερα" αναφέρει το Τμήμα Φυλακών.

Προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή του κρατούμενου δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις του πρωτοκόλλου για περιμετρική φρούρηση κρατούμενου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, "εντούτοις ανταποκριθήκαμε άμεσα ως Τμήμα Φυλακών και είχαμε στείλει περιμετρική φρούρηση πριν την έκδοση της ανακοίνωσης τους".

"Ακόμα και χθες για περίπτωση μετακίνησης κρατούμενου ψυχιατρικά ασθενούς από το θάλαμο που νοσηλευόταν σε άλλο θάλαμο, όταν ζητήθηκε η παρουσία μας περιμετρικά του χώρου, παρά το ότι δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας, ανταποκριθήκαμε και πάλι άμεσα" συνεχίζει.

Όπως αναφέρει, η ψυχική νόσος δεν συνδέεται με την εγκληματικότητα, και ο ψυχιατρικά ασθενής που είναι κρατούμενος δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνος από τον ψυχιατρικά ασθενή που δεν είναι κρατούμενος και όταν ο ψυχιατρικά ασθενής κρατούμενος βρίσκεται σε κατάσταση ψύχωσης, δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλο ψυχιατρικά ασθενή που βρίσκεται εκτός των Φυλακών στην κοινότητα.

Προσθέτει ότι η ψυχιατρική νοσηλεία φυλακισμένων γίνεται στα εξειδικευμένα νοσηλευτήρια, από εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, στα πλαίσια των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται για όλους τους ψυχικά ασθενείς, και δεν διενεργείται στην παρουσία σωφρονιστικού λειτουργού.

"Οι Φυλακές είναι το λιγότερο θεραπευτικό περιβάλλον για τους ψυχιατρικά ασθενείς κρατούμενους, ειδικότερα όταν κριθεί από τους ειδικούς ότι χρήζουν ψυχιατρική νοσηλείας στο αρμόδιο νοσοκομείο" αναφέρει.

Στην ανακοίνωσή του, προσθέτει ότι αυτά επισημαίνονται στη βιβλιογραφία και σε εκθέσεις της Επιτρόπου, 10 χρόνια προηγουμένως, όπου επισημαίνεται με σαφήνεια ο περιορισμός των δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές ασθένειες που εκτίουν ποινή φυλάκισης, για κατάλληλη ψυχιατρική νοσηλεία ή διάκριση εναντίον τους όσον αφορά την μεταχείρισή τους, στη βάση αυτής καθ’ αυτής της καταδίκης τους και μόνο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση, πόσο μάλλον όταν αυτές οι διακρίσεις δημιουργούνται από τον χώρο στον οποίο νοσηλεύεται ο ψυχιατρικά ασθενής κρατούμενος.

Η σχετική ανακοίνωση των νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ που εκδόθηκε νωρίτερα καταδικάζοντας εισαγωγή βαρυποινίτη στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας:

Ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωση του, καταδικάζει έντονα την χθεσινή εισαγωγή γνωστού βαρυποινίτη από τις Κεντρικές Φυλακές στο χώρο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας για νοσηλεία, χωρίς την παρουσία δεσμοφύλακα. Καλεί δε, την Υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί, αφού τίθεται ξεκάθαρα θέμα ασφάλειας τόσο των νοσηλευόμενων όσο και των εργαζόμενων.

Να επισημάνουμε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας συνοδεία μεγάλου αριθμού ένοπλων αστυνομικών και δεσμοφυλάκων και αφού έγινε εισαγωγή αποχώρισαν από το χώρο.

Ο Κλάδος τονίζει ότι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν αποτελεί Σωφρονιστικό Ίδρυμα και η φύλαξη των φυλακισμένων αποτελεί καθαρή ευθύνη του Τμήματος Φυλακών, προσθέτοντας ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αρνείται νοσηλεία και θεραπεία στον οποιοδήποτε συμπολίτη μας φτάνει να τηρούνται οι προβλεπόμενες νομοθεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Βροχές την Κυριακή

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το Σαββατοκυρίακο, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΚΥΠΡΟΣ