ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ στη συνάντηση των Υπ. Γεωργίας Κύπρου - Λιθουανίας

«Θέλουμε να δούμε τις σχέσεις των δύο χωρών να ενδυναμώνονται» δήλωσε ο κ. Καδής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ενδυνάμωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας, η ανάπτυξη συνεργειών στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η συνεργασία στον τομέα της γεωργικής έρευνας, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Υπουργός Γεωργίας της Λιθουανίας, Giedrius Surplys, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Λιθουανός Υπουργός στην Κύπρο.

Oι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος την Δευτέρα, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

«Θέλουμε να δούμε τις σχέσεις των δύο χωρών να ενδυναμώνονται. Θέλουμε επίσης να διερευνήσουμε ποιες συνέργειες μπορούμε να αναπτύξουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καδής, σημειώνοντας ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες την τρέχουσα περίοδο είναι η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020.

«Αναπτύσσουμε συνέργειες για να επιδιώξουμε θέσεις που είναι επωφελείς για τους αγρότες μας. Οι συναντήσεις με Ευρωπαίους εταίρους είναι πάντα πολύ χρήσιμες και είμαι βέβαιος ότι μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν μέσα από τις συζητήσεις μας», σημείωσε ο κ. Καδής.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός εξήγησε ότι οι δύο χώρες μέσα από την ΚΑΠ συμφώνησαν να επιδιώξουν, πρώτον, τη διατήρηση της χρηματοδότησης των κρατών μελών στα ίδια επίπεδα, ιδιαίτερα μετά τις αρχικές προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τον προϋπολογισμό για την ΚΑΠ και, δεύτερον, τη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της απλοποίησης της ΚΑΠ, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των αγροτών με χαμηλότερο διοικητικό κόστος.

Η ενδυνάμωση του εμπορίου αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στις δύο χώρες, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνάντηση των δύο Υπουργών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Κύπρο προς τη Λιθουανία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών και σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον ομόλογό του τρόπους ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα της γεωργικής έρευνας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι αξιολογείται και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σε συνεργασία και με φορείς της Λιθουανίας.

Από την πλευρά του, ο Giedrius Surplys ανέφερε ότι η Κύπρος και Λιθουανία εντάχθηκαν την ίδια περίοδο στην ΕΕ και είναι και οι δύο μικρές χώρες. Επομένως, είπε, αναζητούμε ομοιότητες και κοινές προσεγγίσεις όσον αφορά νέες προοπτικές συνεργασίας.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλάμε και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση ότι η χρηματοδότηση της ΚΑΠ θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο, αν όχι να αυξηθεί, επειδή οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Πρέπει να καλλιεργούν με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και την καλή μεταχείριση των ζώων και πρέπει να καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή και να συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεών της. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε επαρκείς πόρους», είπε.

Ο κ. Surplys ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του Κύπρο, στόχος του είναι συζητήσει και τις δυνατότητες εντατικοποίησης των εμπορικών σχέσεων της χώρας του με την Κύπρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στα γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι εξαγωγές της Λιθουανίας στην Κύπρο ανέρχονται σε 5 εκ. ευρώ ανά έτος.

«Το ποσό αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά σκεφτείτε ότι οι εξαγωγές μας στην Κίνα ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος», διευκρίνισε. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Λιθουανία είναι μια εξαγωγική χώρα καθώς παράγει πολύ περισσότερα γεωργικά προϊόντα από αυτά που καταναλώνει. Εξάγουμε, είπε, σε 140 χώρες και νομίζω ότι έχουμε σημαντικά προϊόντα να προσφέρουμε στην Κύπρο.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Λιθουανία είναι γνωστή για τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής, συμπληρώνοντας ότι σε συνάντησή του με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, διαφάνηκε το ενδιαφέρον για τα βιολογικά προϊόντα της χώρας του.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στον τομέα της γεωργικής έρευνας, ο Λιθουανός Υπουργός σημείωσε ότι με τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τομέα αυτό και το ισχυρό γεωργικό πανεπιστήμιο που διαθέτει η Λιθουανία, υπάρχουν οι προοπτικές εμπλουτισμού της συνεργασίας των δύο χωρών και μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus» ή το πρόγραμμα «Horizon» στον τομέα της έρευνας.

«Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου στην Κύπρο είναι καρποφόρα και πιστεύω ότι, παρά το γεγονός ότι η Λιθουανία βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ευρώπη και η Κύπρος στη Νοτιοανατολική, μπορούμε πραγματικά να βρούμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε πιο εντατικά», κατέληξε ο Λιθουανός Υπουργός Γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση