ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Η διαρροή στο φράγμα Χα Ποτάμι και η κινητοποίηση των Αρχών

Διορθωτικές ενέργειες έκανε η εταιρεία όπου της ανήκει το φράγμα, που θα επιλύσουν οριστικά το στη λειτουργία της υπερχείλισης.

Newsroom K

Γιάννος Λύτρας

Σοβαρό κίνδυνο ενδεχομένως να προκαλέσει τυχόν μεγάλη διαρροή στο ιδιωτικό φράγμα στην περιοχή Χα Ποτάμι της κοινότητας Κούκλια, στην επαρχία Πάφου. Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από κάποια βλάβη, για την οποία το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια εταιρεία και την Αστυνομία για τη λήψη μέτρων, προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.

Το πρόβλημα και η λήψη μέτρων

Σε δηλώσεις που μας παραχώρησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα στη λειτουργία της υπερχείλισης, το οποίο έγινε αντιληπτό από το Τμήμα. Αμέσως, ενημερώθηκε η εταιρεία για να διορίσει προσοντούχο μηχανικό για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για όλες τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η κ. Χατζηγεωργίου, η εταιρεία αμέσως επιλήφθηκε του θέματος, προχώρησε στην ανάθεση των εργασιών σε προσοντούχο μηχανικό, ο οποίος ήδη επιλαμβάνεται του θέματος. Ήδη έγιναν κάποιες εργασίες επιδιόρθωσης της διαρροής κατά την υπερχείλιση, η οποία έχει σταματήσει, όπως μας ανέφερε. Παράλληλα, έγινε και ένα πλάνο δράσης εκ μέρους του, για όλες τις επόμενες διορθωτικές ενέργειες που θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Η ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους και την Αστυνομία, υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου, έγινε προληπτικά και καθηκόντως, μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον μηχανικό, για τη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας διαρροής

Η Αστυνομία, το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ανέφερε ότι «υπάρχει πιθανότητα διαρροής ποσότητας νερού, από ιδιωτικό φράγμα, στην περιοχή Χα Ποτάμι, στην επαρχία Πάφου, που πιθανόν να επηρεάσει την περιοχή και την ομαλή διέλευση της τροχαίας κυκλοφορίας τόσο στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, όσο και στον παλαιό δρόμο Λεμεσού – Πάφου.

Για το σκοπό αυτό, μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται στην περιοχή και είναι έτοιμα να εφαρμόσουν σχέδιο αποκοπής των δύο δρόμων, καθώς και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στο κοινό.

Το κοινό προτρέπεται να αποφεύγει την διακίνηση στην περιοχή, ενώ οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών. Σε περίπτωση ανάγκης το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με την Αστυνομία στους τηλεφωνικούς αριθμούς 199 και 112».

Σε ερώτησή μας για τον κίνδυνο που θα προκληθεί από το ενδεχόμενο μεγάλης διαρροής, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει η περίπτωση να κατέβει ορμητικός χείμαρρος για διάστημα μερικών λεπτών, που θα επηρεάσει τους αυτοκινητοδρόμους. Αν και η διάρκεια της ροής του νερού θα είναι πολύ μικρή, υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα. Ωστόσο, όλα τα πιο πάνω μέτρα έχουν ληφθεί προληπτικά και μόνον, μέχρι να επιδιορθωθεί οριστικά το πρόβλημα, τόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Παράνομο το φράγμα φωνάζουν οι Οικολόγοι

Για σοβαρές παρανομίες κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, σε σχέση με την ανέγερση του εν λόγω φράγματος, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Μάλιστα, το Κίνημα διερωτάται εάν το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη, σε περίπτωση που συμβεί κακό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε τα εξής: «Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν συνέχεια της παράτυπης νομιμοποίησης παράνομων εγκαταστάσεων, οι οποίες ανεγέρθηκαν χωρίς σχεδιασμό και μελέτες. Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω ιδιωτικό φράγμα έτυχε έγκρισης με ανορθόδοξο τρόπο από την Πολεοδομία παρά τις απόψεις και προειδοποιήσεις κάποιων αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων και την έντονη διαφωνία περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και του Κινήματος. Είναι τέτοια φαινόμενα που κάνουν επιτακτική την θεσμοθέτηση της αστικής ευθύνης, τόσο δημοσίων υπαλλήλων όσο και κρατικών αξιωματούχων για να αποτρέπονται τέτοιες σκανδαλώδεις αποφάσεις. Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω πιθανής διαρροής του εν λόγω φράγματος. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος θα αναλάβει το κόστος από τις ζημιές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Δυστυχώς οι παλιές αμαρτίες συνεχίζουν να παιδεύουν τους πολίτες».

Πηγή 24news 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X