ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εκτροπή του νερού του Κούρη στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Σκοπός η διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες ή και παραλείψεις, οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων ή και λειτουργών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυταπάγγελτη έρευνα για το θέμα της εκτροπής του νερού του ποταμού Κούρη στην Τριμίκλινη από ιδιώτη, με σκοπό τη διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες ή και παραλείψεις, οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων ή και λειτουργών, αποφάσισε να διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Αρχή, έχοντας λάβει γνώση δημοσιογραφικών πληροφοριών και ανταποκρίσεων για το συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισε να προβεί σε δικές της ενέργειες για ενημέρωσή της αναφορικά με τα γεγονότα που το περιβάλλουν.
Συγκεκριμένα:

  • Σε πρώτο στάδιο υπήρξε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους που είχαν καλύψει το θέμα
  • Στις 18 Οκτωβρίου, 2023, με δικό της αίτημα η Αρχή παρακολούθησε τη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το εν λόγω θέμα.
  • Στις 25 Οκτωβρίου, 2023, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή της Τριμίκλινης-Σαϊττά.
  • Άρχισε η περισυλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών και υπήρξε σχετική επικοινωνία με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία επίσης προβαίνει σε δική της έρευνα.
  • Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις η Αρχή, σε Συνεδρία της αποφάσισε τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας με σκοπό τη διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες και/ή παραλείψεις οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων και/ή λειτουργών. Η έρευνα θα καλύπτει όλη την περίοδο κατά την οποία διαπιστώνονται τέτοιες ενέργειες, περίοδος η οποία στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επί του παρόντος, η Αρχή θα συνεχίσει τη περισυλλογή πληροφοριών για πιο αποτελεσματική διερεύνηση.

Η Αρχή αποφάσισε όπως διορίσει ως Λειτουργό Επιθεώρησης τον πρώην Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, κ. Νίκο Γιαπανά, στον οποίο θα παράσχει όλα τα στοιχεία με τα οποία θα έχει εφοδιαστεί προς διευκόλυνση διεξαγωγής της έρευνας.

Πλήρης υποβάθμιση της χρήσης του φράγματος του Σαϊττά

Το θέμα της εκτροπής του νερού που καταλήγει στο φράγμα του Κούρη, ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, μετά από σχετική καταγγελία του δημοσιογράφου - ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη.

Όπως λέχθηκε ακολούθως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έχει γίνει εκτεταμένη επέμβαση με κατασκευές από μπετόν κατά μήκος της κοίτης του Κούρη, η οποία αρχίζει ένα τουλάχιστον χιλιόμετρο και συνεχίζει μέχρι την κοιλάδα απορροής του φράγματος Σαϊττά.

Ενώ υπήρχε ροή προς το φράγμα, με τις επεμβάσεις που έγιναν η ροή διακόπηκε με κατασκευή από μπετόν και εκτροπή του νερού μέσω σωλήνων, οι οποίες περνούν δίπλα από το φράγμα προς ιχθυοτροφείο ιδιώτη.

Επίσης αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει διάφορες παρανομίες και περιβαλλοντικά εγκλήματα. Συγκεκριμένα:

Παράνομη επέμβαση σε κοίτη ποταμού.

Παράνομη εκτροπή του ποταμού για ιδιωτική χρήση.

Απόφραξη του ριζικού συστήματος πλατανιών και σκλήδρων.

Πλήρης υποβάθμιση της χρήσης του φράγματος όπως:

Παραχώρηση νερού στους γεωργούς και κατοίκους των κοινοτήτων.

Υδάτινο απόθεμα για σκοπούς πυρόσβεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση