ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα για Κατσουνωτό και η απόσπαση Αριστοτέλους

Ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τους δύο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα χέρια της Αστυνομίας πρόκειται να περάσει το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, έτσι ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του πρώην Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. Σχετικά με την μετακίνηση της κυρίας Αριστοτέλους από τις Κεντρικές Φυλακές η Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει κάποιος επίσημο αίτημα τονίζοντας ότι η απόσπαση είναι θέμα της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Μελετά το πόρισμα και αποφασίζει για Κατσουνωτό η αστυνομία

Σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας ζητώντας του να τοποθετηθεί για τα επόμενα βήματα μετά και την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έβαλε τέλος στην υπόθεση για τη ποινική δίωξη του κου. Κατσουνωτού, ο κος. Ανδρέου μας ανέφερε ότι το υλικό (σ.σ. πόρισμα) θα διαβιβαστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα στην Αστυνομία για να διερευνηθούν ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα.

Σημείωσε επίσης ότι με την παραλαβή του πορίσματος, αυτό θα μελετηθεί και αν ενδεχομένως εντοπίζονται πειθαρχικά αδικήματα τότε θα δοθούν οδηγίες με τον Αρχηγός Αστυνομίας να ορίζει ερευνών αξιωματικό με την έγκριση και της Υπουργού Δικαιοσύνης.
Στην συνέχεια σύμφωνα με τον κο. Ανδρέου, αν διαπιστωθούν πειθαρχικά αδικήματα, το πόρισμα θα σταλεί στην αρμόδια Υπουργό και θα ακολουθήσει σύσταση τριμελούς επιτροπής για εξέταση της υπόθεσης.

«Ο κ. Κατσουνωτός υπηρετούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο ως Διοικητής της ΥΚΑΝ και Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας. Ο κ. Κατσουνωτός, καθώς και άλλα στελέχη της Αστυνομίας, φαίνεται από το ενώπιον μας υλικό να είχαν προσωπική γνώση στα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων τους για τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές («ΚΦ»), τα οποία δεν επιθυμούμε ούτε και κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε σε έκταση στην παρούσα. Αρκεί να επισημάνουμε ότι από το μαρτυρικό υλικό της συγκεκριμένης ποινικής έρευνας προκύπτει ότι ο κ. Κατσουνωτός ετοίμασε, σε ανύποπτο χρόνο, αριθμό υπηρεσιακών εκθέσεων προς την ηγεσία της Αστυνομίας, στις οποίες κατέγραφε τα σε γνώση του γεγονότα, τόνιζε την οργάνωση και εκτέλεση εγκλημάτων μέσα από τις ΚΦ, προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν», αναφέρει μεταξύ άλλων η χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Κληθείς να σχολιάσει το πιο πάνω απόσπασμα της ανακοίνωσης, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, αρκέστηκε να πει: «Με βάση τις πληροφορίες που είχαμε προχωρήσαμε σε ανάλογες ενέργειες», με τον ίδιο να μην θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν είναι θέμα δικό μου η απόσπαση της κ. Αριστοτέλους»

Δεν έχει λάβει επίσημα αίτημα μετακίνησης από τις Κεντρικές Φυλακές από τη διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, είπε στο ΚΥΠΕ, μετά από εκδήλωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Δεν έχω πάρει επίσημα οποιοδήποτε αίτημα από την κ. Αριστοτέλους», είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα το εξετάσει.

«Δεν είναι θέμα δικό μου η απόσπαση της κ. Αριστοτέλους, πάει στη Δημόσια Υπηρεσία. Αλλά έχω ήδη ζητήσει από τους λειτουργούς μου να μελετήσουν και να μου δώσουν μία ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξει διαφάνεια στις δικές μου αποφάσεις και ενέργειες», πρόσθεσε.
Ενώ ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής στο πόρισμά του εντόπιζε δύο ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, για κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία «δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού» και παραπέμπει στην Αστυνομία για να εξετάσει τυχόν πειθαρχικά αδικήματα.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, η κ. Δράκου είπε ότι αρμόδιος για να χειρίζεται ποινικές ανακρίσεις είναι, κατά το Σύνταγμα, ο Γενικός Εισαγγελέας. Η Υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει πώς εξυπηρετείται το «δημόσιο συμφέρον» από τη μη δίωξη και παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα για αιτιολόγηση της απόφασής του.

Όσον αφορά τη διαδικασία στο εξής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το ζήτημα θα τύχει χειρισμού πλέον από την Αστυνομία. «Με ενημέρωσε ο Γενικός Εισαγγελέας λίγο πριν εκδώσει την απόφασή του και μου είπε ότι θα αποστείλει τον φάκελο στην αρμόδια αρχή, που είναι η Αστυνομία». Η Αστυνομία θα μελετήσει τον φάκελο και επομένως, η Υπουργός είπε ότι πρέπει πρώτα να μελετηθεί το υλικό, το περιεχόμενο και ποια πιθανά πειθαρχικά αδικήματα μπορεί να προκύπτουν. «Ωστόσο θα διευκρινίσω ότι το ζήτημα θα τύχει χειρισμού, βάσει των πειθαρχικών κανονισμών της Αστυνομίας».

Όπως είπε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχει τη δυνατότητα, αφού πάρει τον φάκελο, να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για να τον μελετήσει και ακολούθως ετοιμάσει μία έκθεση, την οποία θα δώσει στον Αρχηγό της Αστυνομίας. «Συνήθως η έκθεση παίρνει μια περίοδο ενός μηνός, εκτός αν το μαρτυρικό υλικό είναι πολύ μεγαλύτερο και ζητήσει να του δοθεί κάποια επέκταση», διευκρίνισε η Υπουργός.

Στη συνέχεια, αν ο Αρχηγός της Αστυνομίας αποφασίσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, «τότε θα εισηγηθεί να διοριστεί και θα εγκρίνω τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν ανώτερο λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, από τη Δημόσια Υπηρεσία και έναν από την Αστυνομία. Όλοι πρέπει να είναι ανώτερου βαθμού από τον διωκόμενο», διευκρίνισε.

Κληθείσα να αξιολογήσει το έργο της κ. Αριστοτέλους κατά τη διάρκεια της θητείας της στις Κεντρικές Φυλακές, η κ. Δράκου είπε ότι «έχει εφαρμόσει με επιτυχία τη σωφρονιστική πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη και της δικής μου πολιτικής, γιατί πιστεύω σε αυτό το σύστημα που ακολουθείται. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες λεν ότι σχεδιάστηκαν φόνοι μέσα από τις φυλακές, υπάρχει διακίνηση τηλεφώνων και έχω θέσει τις εισηγήσεις μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το πόρισμα και την επιστολή που πήρα από τον Γενικό Εισαγγελέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση