ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η χειροβομβίδα Kaha και το ατύχημα πριν 10 χρόνια στα ΟΥΚ

Οι εν λόγω χειροβομβίδες χρησιμοποιούντσι ευρέως από την Εθνική Φρουρά εδώ και δεκαετίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο τραυματισμός οπλίτη της ΕΛΔΥΚ από χειροβομβίδα είναι το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε δέκα χρόνια στην Κύπρο. Ο Ανδρέας Δουλαππάς με ανάρτηση του αναφέρει ότι πριν 10 χρόνια έχασε το δεξί του χέρι σε παρόμοιο ατύχημα με ίδιου τύπου χειροβομβίδα. Εξέφρασε επίσης την απορία πως γίνεται μετά τον δικό του τραυματισμό να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις χειροβομβίδες.

Το ατύχημα πριν 10 χρόνια

Ο Ανδρέας τραυματίστηκε από χειροβομβίδα σε άσκηση της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών και υπέστη ακρωτηριασμό. Στην ανάρτηση του αναφέρει, «Έχασα το δεξί μου χέρι μετά από έκρηξη ελαττωματικής χειροβομβίδας αιγυπτιακής προέλευσης. Οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες είχαν και στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορα σφάλματα, όπως και επίσης μετά το δικό μου τραυματισμό!», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του, σημειώνοντας, «πώς γίνεται να συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τις χειροβομβίδες;».

Η χειροβομβίδα Kaha No. 1

H αιγυπτιακή χειροβομβίδα "Kaha No. 1" με την οποία τραυματίστηκε ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ. Είναι πλαστικού σώματος με εκρηκτική ύλη C4 B14 (DPV:1, Nil διείσδυσης), 0.54kg με 5.000 ατσάλινα σφαιρίδια. Οι εν λόγω χειροβομβίδες χρησιμοποιούνται ευρέως από την Εθνική Φρουρά εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία για την χρήση εκρηκτικών πιθανή ελαττωματική χειροβομβίδα μπορεί να εκραγεί για σειρά λόγων -πέραν της μη ενδεδειγμένης χρήσης κατά την διάρκεια της ρίψης ή του τρόπου κράτησης από τον χειριστή της.
Χημική αποσύνθεση του primer, του πυροκροτητή, του κύριου εκρηκτικού γεμίσματος ή συνδυασμός των ως άνω δύναται να πυροδοτήσει μια χειροβομβίδα πέραν της χρονοκαθυστέρησης αναλόγως τύπου (αμυντική ή επιθετική).

ΥΠΑΜ -  Διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου

Δίπλα στον τραυματία και στους οικείους του, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή ψυχολογική υποστήριξη και διευκόλυνση σε ό,τι αφορά στην παραμονή τους στην Κύπρο, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει, το Υπουργείο Άμυνας.

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΑΜ διαβεβαιώνει επίσης ότι προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ώστε ο τραυματίας οπλίτης της ΕΛΔΥΚ να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο και να τύχει της θεωρούμενης καλύτερης δυνατής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.

Σημειώνει παράλληλα πως από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα προς διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό του οπλίτη.

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, τονίζεται, εστιάζουν στη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου και στην αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση του παθόντα, των οικείων, των συναδέλφων, καθώς επίσης και συνολικά του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

Σημειώνεται τέλος πως οποιεσδήποτε επιπρόσθετες δηλώσεις, ενδεχομένως να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο και να οδηγήσουν στην εξαγωγή «πρόωρων και πιθανώς αυθαίρετων συμπερασμάτων».

Σοβαρή η κατάσταση υγείας του στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ

Η κατάσταση της υγείας του οπλίτη της ΕΛΔΥΚ που τραυματίστηκε στο χέρι από την έκρηξη της χειροβομβίδας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο πεδίο βολής στον Άγιο Μόδεστο, είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου. Ο οπλίτης χειρουργήθηκε στο χέρι από τον ιατρό Άλκη Αλκιβιάδη. Δεύτερος οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, που βρισκόταν στο πεδίο βολής, τραυματίστηκε ελαφρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Άμυνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση