ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ηλεκτρικά Πατίνια: Πρόταση νόμου για απαγόρευση με τσουχτερά πρόστιμα

Έκανε τις προειδοποιήσεις πράξη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας για πλήρη κατάργηση της χρήσης scooter στους κυπριακούς δρόμους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε στην χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου κρίθηκε αναγκαία κατόπιν της ελλιπούς και μη ικανοποιητικής εφαρμογής των διατάξεων της εν λόγω νομοθεσίας που αφορούν τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας, καθώς και για σκοπούς οδικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αταξίας στον τρόπο χρήσης ή και στάθμευσης των εν λόγω συσκευών τα οποία αυξάνουν τους κινδύνους στο οδικό δίκτυο και στην ασφάλεια των χρηστών αλλά και των πεζών. Σε σχέση με τις εταιρείες ενοικιάσεως scooter αναμένεται να χάσουν την άδεια λειτουργίας σε περίπτωση ψήφισης το νόμου.

Οι ποινές

Σε σχέση με τις ποινές, προβλέπεται πως, άτομο το οποίο προβαίνει σε χρήση scooter, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, προβλέπεται χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή σε ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα, όπως επίσης και γονέας ανήλικου προσώπου κάτω των 14 ετών και δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση του scooter. Παράλληλα πρόσωπο που ενοικιάζει scooter ή είναι υπεύθυνος σε εταιρεία με scooter, σε περίπτωση καταδικής του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ ή σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και τις δυο ποινές.

Τι προβλέπεται τώρα η νομοθεσία

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η χρήση scooter επιτρέπεται σε δρόμους κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων που έχουν όριο ταχύτητας μέχρι 30 ΧΑΩ, σε ποδηλατόδρομο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόμου, όπως επίσης σε πλατεία ή πεζόδρομο, μόνο μετά από απόφαση του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Παράλληλα επιτρέπεται η χρήση σε άτομα άνω των 14 ετών, ενώ χρήστες θα πρέπει να φέρουν κράνους και υποχρεωτική χρήση ενδυμασίας με κατάλληλα φωσφορίζοντα διακριτικά για διακίνηση το βράδυ.

Η νέα πρόταση νόμου αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, για να ξεκινήσει η κατ' άρθρον συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι επορκυτο να καταθέσει πρόταση νόμου, καθώς όπως είχε πει η κατάσταση είναι προβληματική με πολλαπλές παραβάσεις και ατυχήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση