ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:52
 

Ίσες αποστάσεις Δικηγορικού Συλλόγου στις καταγγελίες Ν.Κληριδη

Δεν δίνει συνέχεια στις καταγγελίες Ν. Κληρίδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

«Θέμα όμως αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα». Με την διαπίστωση αυτή, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ουσιαστικά έκλεισε κάθε περαιτέρω συζήτηση στα όσα κατήγγειλε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης και στα όσα ακολούθησαν, μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα, Προέδρου και κάποιων Δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το διοικητικό όργανο των δικηγόρων που ασχολήθηκε με τα όσα ταλανίζουν τον δημόσιο βίο, εδώ και μια εβδομάδα στην πρώτη συνεδρία του Συλλόγου του για το 2019, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καλώντας τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν, γενικά και αόριστα, της ευθύνες τους. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά τη συνεδρία του ΔΣ, ο ΠΔΣ αναφέρει πως «δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές. Γι’ αυτό υπάρχουν τα αρμόδια και θεσμοθετημένα όργανα του κράτους στα οποία μπορούν να απευθυνθούν». Αφού προτρέπει όσους έχουν στοιχεία να τα δώσουν στο Γενικό Εισαγγελέα δεν εντοπίζει ζητήματα διαφθοράς πλέκοντας το εγκώμιο εξαίρετων, όπως αναφέρεται, δικηγόρων και δικαστών που τίμησαν και τιμούν την δικαιοσύνη.

Αποστάσεις

Η ανακοίνωση του ΠΔΣ κρατά αποστάσεις ακόμα και στο κομμάτι εκείνο όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα. Παραπέμποντας σε κατά καιρούς αξιολογήσεις της κυπριακής Δικαιοσύνης, την ανεξαρτησία της και το υψηλό επίπεδο της, το ΔΣ του ΠΔΣ αναφέρατε ακροθιγώς σε ζητήματα που σχετίζονται με το Δικαστικό Συμβούλιο, τον τρόπο διορισμού των Δικαστών, την προαγωγή τους και ακόμα την παύση τους, τονίζοντας πως οι επισημάνσεις αυτές έχουν γίνει και από τον ΠΔΣ. Το ΔΣ εντοπίζει ζητήματα συγκέντρωσης εξουσιών από το Σύνταγμα, «οι οποίες δεν δίδουν αντικειμενική προστασία στο ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο και δεν εκπέμπουν την εικόνα της αντικειμενικής αντιμετώπισης».

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου εντοπίζει ζητήματα συγκέντρωσης εξουσιών από το Σύνταγμα

Μετά την GRECO

Η όλη κατάσταση έτσι όπως έχει εξελιχθεί παρακολουθείται με ιδιαίτερη ανησυχία από πλευράς κυβέρνησης, η οποία προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποια κίνηση. Στο Προεδρικό τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς, η δε στάση αναμονής που τηρείται από την πρώτη στιγμή, οι πληροφορίες λένε θα συνεχισθεί. Η αναμενόμενη κάθοδο αντιπροσωπείας της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), καθώς και η εδώ επαφές της θα κρίνουν εν πολλοίς τα βήματα που θα γίνουν αμέσως μετά από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές. Η αντιπροσωπεία της GRECO θα παράσχει επιπρόσθετη καθοδήγηση μέσα στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου που αφορά τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης της GRECO που σχετίζεται και με την Δικαστική Εξουσία.

Αντίδραση της θυγατέρας Νικολάτου

Εν μέσω γενικότερου κλίματος νηνεμίας, η αντίδραση της θυγατέρας του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σοφίας, έδωσε συνέχεια στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σχετικά με τα όσα υποστηρίζονται για τη στάση του Μύρωνα Νικολάτου, σε μια υπόθεση εξωδικαστικού συμβιβασμού για αξιόγραφα, συγγενικών του προσώπων και υπόθεση της ίδιας τράπεζας στη οποία ήταν ένας από τους Δικαστές. Μέσω ανακοίνωσης του δικηγορικού γραφείου Πατρίκιος Παύλου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. που την εκπροσωπεί, η θυγατέρα του κ. Νικολάτου θεωρεί πως η όλη ιστορία έτσι όπως εξελίχθηκε είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων της, για προστασία προσωπικών της δεδομένων, ενώ ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκαν χαρακτηρίζεται παραπλανητικός και ελλιπής .

Επί της ουσίας των όσων έχουν υποστηριχθεί, η θυγατέρα του κ. Νικολάτου μέσω του δικηγόρου της υποστηρίζει πως ουσιαστικά το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την τράπεζα δεν επηρεάσθηκε από τον πατέρα της. Η θυγατέρα του κ. Νικολάτου παραδέχεται πως κατά το χρόνο απόκτησης των αξιογράφων ήταν ανήλικη, ενώ την περίοδο που έγινε ανανέωση του αξιογράφου είχε ενηλικιωθεί. Απορρίπτοντας κάθε εμπλοκή του Μύρωνα Νικολάτου υποστηρίζεται από το δικηγορικό γραφείο πως η πελάτισσα του «δεν υπόγραψε οποιοδήποτε έγγραφο μετά την ενηλικίωση της που να επικυρώσει τη συναλλαγή» ενώ τα γεγονότα της συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τα συνηθισμένα γεγονότα άλλων κατόχων αξιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X