ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Καδής: Εξαιρετικής σημασίας το υδατικό έργο Βασιλικού - Λευκωσίας

Το εργοτάξιο Λακατάμιας επισκέφθηκε ο Υπ. Γεωργίας

ΚΥΠΕ

Ως ένα εξαιρετικής σημασίας έργο περιέγραψε ο Υπουργός, Κώστας Καδής, την εγκατάσταση αγωγών μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία. Ο Υπουργός, ο οποίος επιθεώρησε το πρωί της Τρίτης τα έργα στη Λακατάμια, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλης κλίμακας έργο που θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέχρι το 2029 και θα καλύψει ανάγκες ύδρευσης, λειτουργώντας έμμεσα και ως ανακουφιστικό μέτρο για τους αγρότες.

Ο κ. Καδής ξεναγήθηκε στο εργοτάξιο και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του έργου από την Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο έχει υπό την ευθύνη του την επίβλεψη του έργου. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα εγκατασταθούν αγωγοί συνολικού μήκους πέραν των 170 χλμ., που θα καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης σε περιοχές της δημαρχούμενης περιοχής της δυτικής Λευκωσίας, καθώς και σε περίπου 30 κοινότητες που βρίσκονται στη δυτική Μεσαορία και στην ημιορεινή Λευκωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Καδή στο εργοτάξιο η πρώτη φάση του έργου, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενών, αντιλιοστασίων και αγωγών από το διυλιστήριο Χοιροκοιτίας μέχρι τη δεξαμενή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας στον Στρόβολο, καθώς και προς τις δεξαμενές των Δήμων Λακατάμιας και Τσερίου και της κοινότητας Καμπιών. Με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα εξυπηρετούνται οι δημαρχούμενες περιοχές Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Γερίου, Τσερίου και Λακατάμιας, καθώς και οι κοινότητες Κοτσιάτη, Μαρκί και Αναλυόντα.

Η δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, περιλαμβάνει έργα υποδομής για μεταφορά νερού από τις κεντρικές δεξαμενές Καμπιών και Λακατάμιας, προς 29 κοινότητες της Δυτικής Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, η υποδομή αυτή θα εξυπηρετεί Καπέδες, Καμπιά, Πέρα, Ψημολόφου, Επισκοπιό, Πολιτικό, Εργάτες, Ανάγυα, Αρεδιού, Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, Μαλούντα, Κλήρου, Αγροκηπιά, Μιτσερό, Πάνω και Κάτω Δευτερά, Αγίου Τριμυθιάς, Παλιμέτοχο, Κοκκινοτριμιθιά, Μάμμαρι, Δένεια, Ακάκι Μένοικο, Περιστερώνα και Αστρομερίτη.

«Οι περιοχές αυτές μέχρι στιγμής καλύπτονται κατά κύριο λόγο από γεωτρήσεις, επομένως εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες», εξήγησε ο κ. Καδής, σημειώνοντας ότι με το έργο αυτό θα ανεξαρτητοποιηθούν ως προς τις ανάγκες ύδρευσής τους από τις καιρικές συνθήκες και θα εξασφαλιστεί η ύδρευσή τους, με ή χωρίς βροχές. «Είναι ένα τεράστιο έργο με αξία που ξεπερνά τα 70 εκ. ευρώ», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ένα από τα εμβληματικά έργα του Υπουργείου».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι, πέρα από την ικανοποίηση των αναγκών σε ύδρευση, το έργο θα ωφελήσει και τους αγρότες. «Εάν οι κοινότητες της Δυτικής Λευκωσίας λαμβάνουν νερό για ύδρευση μέσω της αφαλάτωσης, τότε θα αφήσουμε ανεπηρέαστα τα υδροφόρα στρώματα και τις γεωτρήσεις», εξήγησε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι το νερό που θα περισσεύει θα διατίθεται για σκοπούς άρδευσης. «Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχουν οι αγρότες της Δυτικής Λευκωσίας με το νερό και θα είναι και αυτό ένα ανακουφιστικό μέτρο για τους αγρότες», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει ανατεθεί σε τέσσερις διαφορετικές εργολαβίες και υπάρχουν συνεργεία που τρέχουν παράλληλα. Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε το 2015, ενώ η δεύτερη φάση ξεκίνησε το 2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση