ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Βελτίωση υδατικού ισοζυγίου και προστασία των πολιτών από φράγματα

Συγκεκριμένα για τα φράγματα Τερσεφάνου και Αρχαγγέλου

ΚΥΠΕ

Το φράγμα Τερσεφάνου και το αντιπλημμυρικό φράγμα Αρχαγγέλου στην Αραδίππου, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλουν στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου και  στην προστασία των πολιτών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής συνοδευόμενος από τον Ανδρέα Γρηγορίου, Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Ανδρέα Γρηγορίου και την Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, επισκέφθηκε σήμερα το φράγμα στην Τερσεφάνου και το αντιπλημμυρικό φράγμα Αρχαγγέλου στην Αραδίππου.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Καδής είπε ότι «σήμερα επισκεπτόμαστε σημαντικά έργα υποδομής που βρίσκονται υπό κατασκευή στην επαρχία Λάρνακας, τα οποία εντάσσονται στην στρατηγική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας να βελτιώσει το υδατικό ισοζύγιο της χώρας. Με την κλιματική αλλαγή οι υδατικοί πόροι που συσσωρεύουμε με φυσικό τρόπο περιορίζονται, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, και άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες αυτές».

Πρόσθεσε ότι «η τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού αποτελεί σίγουρα μια επιλογή την οποία αξιοποιούμε. Ο Σταθμός της Λάρνακας ήδη λειτουργεί και το φράγμα στην Τερσεφάνου ουσιαστικά θα αξιοποιείται για να αποθηκεύεται το νερό το οποίο παράγεται από τον Σταθμό, ούτως ώστε στη συνέχεια να κατανέμεται στις καλλιέργειες της περιοχής» είπε και σημείωσε πως «με αυτό τον τρόπο θα έχουμε σημαντικούς υδατικούς πόρους για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής».

Ανέφερε ακόμα ότι «στη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας σίγουρα είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρών με αρμόδιο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Είναι γι’αυτό το λόγο που δύο σημαντικά έργα υποδομής κατασκευάζονται στην περιοχή της Αραδίππου και είναι τα φράγματα Αρχαγγέλου και Καμίτση, των οποίων το κόστος ανέρχεται γύρω στα εννέα εκατομμύρια ευρώ, και η κατασκευή τους αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της περιοχής».

Σημείωσε επίσης ότι «πρόκειται για έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία θεωρώ ότι θα βελτιώσουν και το υδατικό ισοζύγιο και θα συμβάλλουν στην προστασία των πολιτών».

Ο Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες στους συνεργάτες του στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καθώς και στις εταιρείες οι οποίες ανέλαβαν τα έργα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα τους. Το έργο στην Τερσεφάνου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και το κόστος του θα ανέλθει γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα άλλο ίδιο ποσό αντιστοιχεί στους αγωγούς οι οποίοι θα κατανέμουν το νερό στη γύρω περιοχή, είπε.

Ερωτηθείς για τη πληρότητα των φραγμάτων, ο Υπουργός απάντησε πως «με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Τμήμα Υδάτων, είναι γύρω στο 66% και ευελπιστούμε ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα έχουμε βροχές ούτως ώστε να αυξηθεί η πληρότητα γιατί ως γνωστόν ο Δεκέμβρης ήταν ένας μήνας που μας πήρε πίσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση