ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καδής: Να περιφρουρηθεί από όλους μας η ασφαλής λειτουργία των Λαϊκών Αγορών

Όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, ήταν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση από τους ίδιους τους παραγωγούς το άνοιγμα των αγορών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ικανοποίηση του τόσο για την επάρκεια και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων όσο και για τις τιμές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να περιφρουρηθεί από όλους η ασφαλής λειτουργία των Λαϊκών Αγορών.

Σε δηλώσεις του κατά τη σημερινή επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά του Στροβόλου, με την ευκαιρία επανέναρξης της λειτουργίας της, ο κ. Καδής είπε ότι «είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας που βλέπουμε να λειτουργεί κανονικά ξανά η Λαϊκή Αγορά και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια και στον Δήμαρχο και σε όλους τους συντελεστές. Κυρίως όμως στους ίδιους τους παραγωγούς μας, οι οποίοι με τάξη, με ασφάλεια λειτουργούν και πάλι τη Λαϊκή».

Αυτό που διαπιστώσαμε σήμερα, είπε, ήταν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και από τους καταναλωτές που βρήκαν διέξοδο σε μια δραστηριότητα, η οποία εξυπηρετούσε όλους. «Στόχος, κι αυτό φάνηκε μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε, είναι να περιφρουρήσουμε την ομαλή λειτουργία των Λαϊκών Αγορών ούτως ώστε να μην υπάρξει ξανά το ενδεχόμενο να κλείσουν».

Σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια «και να δίνουν και στους παραγωγούς και στους πολίτες τα προϊόντα που έρχονται από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή με ένα άμεσο τρόπο».

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, στα χθεσινά της μέτρα, περιέλαβε και μέτρα στήριξης των παραγωγών που πουλούσαν τα προϊόντα τους αποκλειστικά στις Λαϊκές Αγορές», προσθέτοντας ότι «ένα κονδύλι της τάξης των 150.000 ευρώ τουλάχιστον, κατανέμεται σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι για δύο σχεδόν μήνες δεν είχαν πρόσβαση σε άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους».

Είπε ότι η διάθεση των προϊόντων βλέπουμε να στηρίζεται και με άλλους τρόπους, «όπως για παράδειγμα μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται με τη συνδρομή και του δικού μας Υπουργείου και του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας».

«Η παραίνεση η δική μας και προς τους πολίτες και προς τους παραγωγούς και προς τις τοπικές αρχές είναι να συνεχίσουν με υπευθυνότητα να λειτουργούν τις Λαϊκές Αγορές, διότι όπως διαπιστώνεται και σήμερα, έχουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή, όπως είπε, λόγω της υπευθυνότητας που έδειξε ο αγροτικός κόσμος «δεν στερηθήκαμε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα και δεν διαπιστώθηκαν ούτε προβλήματα στην ασφάλεια των τροφίμων», προσθέτοντας ότι και σε αυτό το θέμα «τα πήγαμε καλά».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τις τιμές των προϊόντων. «Οι τιμές νομίζω φαίνονται και από δω, ο κόσμος φαίνεται να είναι ικανοποιημένος. Θεωρούμε ότι κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε έλλειψη και αυτό συνέβαλε στο να κρατηθούν οι τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Άρα και πάλι είμαστε ικανοποιημένη και για τη διάσταση αυτή», είπε.

Ο κ. Καδής είπε, επίσης, ότι « κύπριος παραγωγός είναι πρωτίστως ικανοποιημένος εφόσον του δίνεται η ευκαιρία να διαθέσει εκ νέου τα προϊόντα του απευθείας στους καταναλωτές. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που πήραμε σήμερα από τους παραγωγούς. Πήραμε κι ένα μικρό παράπονο για το κλείσιμο των Λαϊκών Αγορών που θεωρώ ότι επιβαλλόταν βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων».

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να περιφρουρηθεί από όλους μας η ασφαλής λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Πρέπει με κάθε τρόπο, με τη συνεργασία μας με τις τοπικές αρχές, με τους αγρότες, με τις αγροτικές οργανώσεις, είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσουμε τις Λαϊκές Αγορές ζωντανές για να συνεχίσουν αυτό το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν», είπε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μεγάλες ποσότητες αγροτικών προιόντων να παραμείνουν αδιάθετες, ο Υπουργός είπε ότι «το πρώτο που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τους αγρότες μας να συνεχίσουν να παράγουν, παρά την αβεβαιότητα…».

«Τα χθεσινά μέτρα αποσκοπούν και σε αυτόν τον σκοπό. Δηλαδή, δίνοντας μια σημαντική στήριξη στους παραγωγούς που παράγουν φθαρτά, λαχανικά, φράουλες, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, μειώνουμε αυτό το ρίσκο το οποίο παίρνουν, για να διασφαλίσουμε ότι ακόμα κι αν έχουμε σημαντικούς αριθμούς τουριστών θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο», είπε.

«Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση. Προσπαθούμε και με νέες αγορές. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την περίπτωση των ξένων αγορών για διάθεση αιγοπρόβειου κρέατος. Σε συνεννόηση και με τις αγροτικές οργανώσεις συζητήσαμε το ενδεχόμενο αποστολής ζώων σε γειτονικές χώρες. Ήδη άρχισαν οι επαφές με Πρεσβείες και έχει προχωρήσει η διαβούλευση, ώστε να απόσυμφορηθούν οι κτηνοτροφικές μας μονάδες . Άρα ναι, κοιτάζουμε αυτό το ενδεχόμενο και κάνουμε όλες τις ενέργειες για να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο. Και με οικονομικά μέτρα αλλά και με άλλες πολιτικές…», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, είπε ότι «εμείς όλες τις προηγούμενες μέρες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Γεωργίας προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες υγειονομικές και τεχνικές διευθετήσεις ούτως ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επισκεφθεί τη Λαϊκή αγορά με ασφάλεια. Και τολμώ να πω ότι τα καταφέραμε. Η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου είναι ίσως το ασφαλέστερο μέρος όπου μπορεί το καταναλωτικό κοινό να κάνει ελεύθερα τα ψώνια του».

Είπε ότι «οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και είναι μια ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από την πανδημία, να αποζημιωθούν, έστω και κατά το ελάχιστο, για τους κόπους τους όλους αυτούς τους μήνες».

Είπε, επίσης, ότι ο Δήμος βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς προσθέτοντας ότι «σήμερα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε χρέωση στους παραγωγούς για να στηρίξουμε τους παραγωγούς».

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού συνδέσμου Τάσος Γιαπάνης, χαιρέτισε το άνοιγμα των Λαϊκών Αγορών και συνεχάρη το Δήμο Στροβόλου για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που λαμβάνει. «Η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου είναι πρότυπο Λαϊκής Αγοράς για όλη την Κύπρο», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων να μείνουν αδιάθετες, ο κ. Γιαπάνης είπε ότι «έχετε απόλυτο δίκαιο», σημειώνοντας ότι οι αγρότες δεν σταμάτησαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια τροφίμων στην αγορά σε χαμηλές τιμές.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Υπουργό για τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση