ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Στάθηκε αρωγός στις δυσκολίες των Σιτηροπαραγωγών λόγω ανομβριών

Οι παραγωγοί σιτηρών αποτελούν βασικούς συντελεστές της αγροτικής οικονομίας του τόπου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στάθηκε αρωγός στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Σιτηροπαραγωγοί λόγω των συνεχιζόμενων ανομβριών, ανέφερε ο Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αθηένου, ο Υπουργός είπε ότι «οι παραγωγοί σιτηρών αποτελούν βασικούς συντελεστές της αγροτικής οικονομίας του τόπου και σημαντικούς εταίρους στην επίπονη προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της. Η ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας και προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται η άμεση νομοθετική ρύθμιση της αντιμετώπισης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η οποία πολύ σύντομα κατατίθεται στη Βουλή, καθώς και η παροχή κινήτρων για ίδρυση και λειτουργία ομάδων παραγωγών».

Πρόσθεσε ότι η Παγκύπρια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών «αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιτυχούς λειτουργίας οργανωμένου συνόλου παραγωγών» και εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλοι κλάδοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της και, μέσα και από τα κίνητρα που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προχωρήσουν στη σύσταση και λειτουργία νέων ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Ο κ. Καδής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες ανομβρίες των τελευταίων ετών, απόρροια των κλιματικών αλλαγών, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος των Σιτηροπαραγωγών, προκαλώντας πολλές δυσκολίες.

Η Κυβέρνηση συνέχισε «στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στις δυσκολίες αυτές. Ειδικά όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προέκυψαν από την περσινή ανομβρία, το Υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ανταποκρίθηκε άμεσα και κατέβαλε, πριν καν αρχίσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, το 50% του ύψους της αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό, που θα συμπληρώσει την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων γεωργών, θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ερχόμενη βδομάδα».

Σημείωσε ωστόσο πώς πέρα από τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον Προϋπολογισμό του Κράτους «οφείλουμε να σημειώσουμε και την ανελλιπή καταβολή των εκταρικών ενισχύσεων για τα σιτηρά, εντός του Δεκέμβρη κάθε έτους, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες των τελευταίων ετών».

Αναφερόμενος στο θέμα της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, ο Υπουργός είπε πως «ο Οργανισμός βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ζημιογόνα καθοδική πορεία, η οποία τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτο κλείσιμο, με άσχημες επιπτώσεις τόσο για το προσωπικό του όσο και για την αγορά των σιτηρών στην Κύπρο. Για να αποφύγουμε δυσμενείς εξελίξεις, έχουμε αναλάβει, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, το δύσκολο έργο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στο Υπουργείο Γεωργίας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω διαφανών διαδικασιών, να αναλάβουν τη διαχείριση του σιλό Λεμεσού, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος στην Επιτροπή δεν θα απολέσει την εργασία του».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτική γη και διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί πολιτική που θα προορίζει τη γόνιμη γεωργική γη αποκλειστικά για την παραγωγή τροφίμων, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορεί να γίνεται σε εκτάσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για γεωργική παραγωγή».

Οσον αφορά το θεσμό της γεωργικής ασφάλισης σημείωσε πως «μέσα από διευρυμένη διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του θεσμού. Τα νομοσχέδια που καταθέσαμε στη Βουλή προνοούν τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, μαζί με το κράτος, θα συνεισφέρουν υποχρεωτικά όλοι οι γεωργοί» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σταδιακά το Ταμείο αυτό θα καταστεί αυτοδύναμο, διασφαλίζοντας την άμεση καταβολή αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους».

Ανέφερε επίσης ότι στην «επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, συνέβαλε και η πολύ εποικοδομητική στάση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών», ευχαρίστησε δημόσια την ηγεσία αλλά και τα απλά μέλη της Οργάνωσης και εξέφρασε βεβαιότητα «για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο, με σκοπό την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του Κύπριου αγρότη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Frederick και Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν στο πεδίο της αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών που εξυπηρετούν την τουριστική ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ