ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Το Υπ.Γεωργίας θα στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους

Οι αιγοπροβατοτρόφοι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για παραγωγή χαλουμιού, ανέφερε μεταξύ άλλων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ομάδα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για παραγωγή χαλουμιού.

Ο κ. Καδής μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με ομάδα αιγοπροβατοτρόφων στο εργοστάσιο «Αλάμπρα» στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, όπου συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου του.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «στη συνάντηση τέθηκαν κρίσιμα θέματα που αφορούν την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες ασκούν το επάγγελμα τους οι αιγοπροβατοτρόφοι. Είμαστε σίγουροι ότι με τις απόψεις που ακούσαμε θα εμβολιάσουμε τις πολιτικές μας, θα εμβολιάσουμε τα επόμενα προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων ούτως ώστε το επάγγελμα και η δουλειά τους να είναι πιο αποτελεσματική. Ιδιαίτερα αυτή η κατηγορία των κτηνοτρόφων θεωρούμε ότι διαδραματίζει ένα καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες για την παραγωγή του χαλουμιού».

Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό πως το χαλούμι θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιγοπρόβειο γάλα, είναι θα έλεγα σήμερα ο περιοριστικός παράγοντας. Γι αυτό το Υπουργείο προσανατολίζεται στοχευμένα να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους για να μπορέσουν ακριβώς να δώσουν περισσότερες ποσότητες γάλακτος και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς και της ντόπιας και των εξαγωγών μας» είπε και σημείωσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση σίγουρα το να ακούς και τις δικές τους απόψεις, είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «συνολικά σήμερα συζητήθηκαν 13 θέματα» μεταξύ των οποίων «τα προγράμματα στήριξης τους (αιγοπροβατοτρόφων) μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, τον τρόπο σήμανσης των ζώων για τα οποία ζητούν να γίνει μια διαφοροποίηση και είμαστε πολύ θετικοί σ’αυτή την κατεύθυνση, συγκεκριμένες πρόνοιες των προγραμμάτων στήριξης που κάποιες από αυτές, υπαγορεύονται από Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε και την αθέμιτη εμπορία του κρέατος ή και του γάλακτος, για την οποία διαβεβαιώσαμε ότι θα την αντιμετωπίσουμε μέσα από νομοθεσία που προωθούμε αυτή την περίοδο και αφορά την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών».

Ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση τέθηκε «ένα σύνολο από ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα του γεωγροκτηνοτρόφου, του αιγοπροβατοτρόφου» από την οποία συνάντηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, «φεύγουμε σοφότεροι αφού κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με τον απλό αγρότη, τον απλό κτηνοτρόφο, νοιώθω ότι γινόμαστε σοφότεροι».

Εξάλλου ο Γιώργος Πέτρου, Διευθυντής της εταιρείας «Αλάμπρα» εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Γεωργίας για την ανταπόκριση του στην πρόσκληση τους για να παρευρεθεί σήμερα ενώπιον της ομάδας των 350 περίπου κτηνοτρόφων, που παραδίδουν γάλα στην εταιρεία του.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «για να ακούσει ο Υπουργός τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα, απ’ευθείας από την ομάδα των κτηνοτρόφων που πραγματικά χρειάζεται τη στήριξη του κράτους και των τυροκόμων ακόμα, για να επιβιώσει. Ολοι μαζί θα κάνουμε μια προσπάθεια και αυτό κατέδειξε και η κυβέρνηση με την παρουσία σήμερα στη συνάντηση του Υπουργού, ότι υπάρχει προσπάθεια, υπάρχει θέληση από όλους μας για να τους στηρίξουμε (αιγοπροβατοτρόφους) και να βρούμε με ποιο τρόπο θα τους αναβαθμίσουμε ώστε να δυναμώσουν και να γίνουν πιο επικερδείς».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση